WordPress basit ama guclu bir kullanıcı yonetim sistemi ile birlikte gelir. Her kullanıcının ise atanmış roller temelinde yetenekleri vardır.

Yonetici olarak, WordPress sitenizdeki tum eylemleri gercekleştirebilirsiniz. Bununla birlikte, cok yazarlı bir WordPress sitesini calıştırıyorsanız,

Bazı kullanıcı rollerinin ozelliklerini değiştirme veya sizin tarafınızdan tanımlanan ozelliklere sahip ozel kullanıcı rolleri oluşturma ihtiyacı duyabilirsiniz.

İşte bu yazımda size wordpress kullanıcı yetkileri kapsamlı bir şekilde nelerdir ve wordpress kullanıcı rolleri izinleri veya yetkileri nasıl değiştirilir, yani kendi sitenize ozel kullanıcı rollerini nasıl oluşturulur gostereceğim.

WordPress Kullanıcı Rolleri ve WordPress Kullanıcı Yetkileri

>> Yonetici
> Editor
> Yazar
> İcerik Sağlayıcı
> Abone Genişletmek icin tıkla ... Yonetici :
Normal WordPress kurulumunda, Yonetici, yani admin en guclu kullanıcı roludur. Yonetici rolune sahip kullanıcılar yeni yayın ekleyebilir, sitedeki herhangi bir kullanıcının yayınlarını duzenleyebilir ve hatta bu yayınları silebilir.

Eklenti, tema yukleyebilir, duzenleyebilir ve silebilir. En onemlisi bir yonetici kullanıcısı, siteye yeni kullanıcılar ekleyebilir, mevcut kullanıcılarla ilgili bilgileri şifreleriyle birlikte değiştirebilir ve herhangi bir kullanıcıyı silebilir.

#Evet diğer yoneticiler de !

Bu rol temelinde site sahipleri icin ayrılmıştır ve WordPress sitenizin tam kontrolunu sağlar. Cok kullanıcılı bir WordPress sitesiniz var ise, kimi yonetici olarak atadığınıza cok dikkat etmeniz gerekir.

Editor :
WordPress’deki editor rolune sahip kullanıcılar, sitenizin icerik bolumleri uzerinde tam kontrole sahiptir.

Başkaları tarafından yazılanları da iceren bir WordPress sitesinde yayın ekleyebilir, bunları duzenleyebilir, yayınlayabilir ve silebilir.

Bir editor kullanıcısı aynı zamanda yorumları denetleyebilir, duzenleyebilir ve silebilir. Tabii Editorlerin site ayarlarınızı değiştirme, eklentileri ve temaları kurma veya yeni kullanıcılar ekleme gibi izinleri yoktur.

Yazar : Adından da anlaşılacağı uzere, yazar rolundeki kullanıcılar kendi yazılarını yazabilir, duzenleyebilir ve yayınlayabilir. Ayrıca, yayınlansa bile kendi yayınlarını silebilir.

Yazı yazarken yazarlar kategoriler oluşturamaz, ancak mevcut kategoriler arasından secim yapabilirler. Ote yandan, yayınlarına etiket ekleyebilirler

Yazarlar, incelemeyi bekleyenleri de dahil tum yorumları goruntuleyebilir, ancak kendi yazısı haricindeki yazılara yapılan yorumları onaylayamaz veya silemez.

Ayarlara, eklentilere veya temalara erişimi yoktur. Bu nedenle, bir yayın yaptıklarında kendi yayınlarını silmek dışında, bir sitede oldukca duşuk riskli bir kullanıcı rolleri vardır.

İcerik Sağlayıcı : İcerik sağlayıcılar yeni yayınlar ekleyebilir, kendi yayınlarını duzenleyebilir, ancak kendi yazılarını yayımlayamazlar. Yazı yazarken yeni kategoriler oluşturamazlar. Ancak, yayınlarına etiket ekleyebilirler.

İcerik sağlayıcı bir kişinin en buyuk dezavantajı ise, dosya yukleyememesidir (diğer bir deyişle kendi yazılarına resim ekleyemezler.)

İcerik sağlayıcı bir kullanıcı cevaplanması bekleyen yorumları bile goruntuleyemez, yorumları onaylayamaz veya silemezler.

Ayarlara, eklentilere veya tema ayarlarına erişimi yoktur, bu nedenle sitenizdeki ayarları hic bir şekilde değiştiremezler.

Abone : Abone kullanıcı rolundeki kullanıcılar WordPress sitenize giriş yapabilir ve kullanıcı profillerini guncelleyebilir.

İstedikleri takdirde şifrelerini de değiştirebilirler. WordPress yonetici alanınızda yazı yazamaz, yorumlara bakamaz veya başka bir şey yapamazlar.

Peki bu kullanıcı rolu ne işe yarar ? Neden var ?

Bu kullanıcı rolu, bir mesajı okuyup yorum yapmadan once kullanıcıların oturum acmasını zorunlu tuttuğunuz, yani uyeliği zorunlu tuttuğunuz koşullarda kullanılır.