Peki eğer siz sitenizde farklı bir kullanıcı yetki yapısı oluşturmak istiyorsanız, varsayılan olarak gelen wordpress kullanıcı izinleri sizin işinize yaramıyor, farklı bir wordpress kullanıcı gorev ve yetkileri yapısı oluşturmak istiyorsanız ne yapmalısınız ?
Cozumu basit.
Capability Manager Enhanced WordPress kullanıcı yetkileri değiştirme eklentisi.
1-Oncelikle eklentinin kurulumunu yapın. Ardıdan Admin Paneli >> Capabilities sekmesine gidin ve yetkilerini değiştirmek istediğiniz kullanıcı rolunu en sağdaki Select New Role kısmından secin ve Change butonuna tıklayın.
2-Ardından sectiğiniz kullanıcı rolu icin sol tarafta bulunan yetkilendirme panelinden o role istediğiniz yetkileri atayabilirsiniz.
WordPress yazar yetkileri değiştirme eklentisindeki mantık şu şekilde işliyor;
#WordPress Kullanıcıların Duzenleme Yetkilerini Duzenleme:#
Sectiğiniz wordpress kullanıcı rolu ne ise, yine o rol icin duzenleme yetkilerini bu kısımdan yapabilirsiniz. Ben secilen kullanıcı rolunu “Yazar” olarak ayarladım ve anlatımımı da yazar rolu uzerinden yapacağım.
Edit: Eğer bu seceneği hem yazılar hem de sayfalar icin işaretlerseniz, yazar yazı yazabilir ya da sayfa oluşturabilir yetkisine sahip oluyor.
Edit Others: Bu seceneği aktif ettiğinizde, yazar başkasının yazdığı yazıları da duzenleyebilme yetkisine sahip oluyor.
Publish: Bu kısım aktif edildiğinde ise, yazar yazdığı yazıyı yayımlayabiliyor. Eğer bu seceneği aktif etmezseniz, yazar yazıyı yazdıktan sonra yayımla seceneği yerinde inceleme icin gonder seceneği yer alıyor.
Edit Published: Yazarın yazdığı yazıyı yayımlandıktan sonra duzenleyebilme seceneği olsun istiyorsanız, bu seceneği aktif edin. Eğer yazar yazdığı yazı yayımlandıktan sonra yazısını duzenleyemesin istiyorsanız bu seceği işaretlemeden gecin.
Edit Private: Yazar, yazının yazarı fark etmeksiniz site genelinde oluşturulmuş ozel yazıları duzenleyebilsin istiyorsanız, bu seceği aktif edin.
#Wordpress Kullanıcıların Silme Yetkilerini Duzenleme:#
Delete: Yazar kullanıcısı kendi yazdığı yazıyı ya da sayfayı silebilsin istiyorsanız, bu seceneği aktif edin. Eğer yazar kullanıcısının hic bir şekilde kendi yazdığı yazıyı silme yetkisi olmasın istiyorsanız, bu seceneği boş bırakın.
Delete Others: Eğer yazar kullanıcısının hic bir iceriğinizi hic bir şekilde silme yetkisi olmasın istiyorsanız, bu seceneği boş bırakın. Yazar kullanıcısı sitenizdeki herhangi bir yazıyı ya da sayfayı silebilsin istiyorsanız, bu seceneği aktif edin.
Delete Published: Eğer yazarın kendi yazdığı ve yayımda olan bir yazıyı silme yetkisi olmasın istiyorsanız, bu seceneği boş bırakın. Ancak yazarın kendi yazdığı yazıyı silme hakkını ona tanımak istiyorsanız, bu seceneği işaretleyebilirsiniz.
Delete Private: Sitenizdeki bir yazarın ozel yazıları silebilme ya da silememe seceneğini ise buradan ayarlıyosunuz.
#Wordpress Kullanıcıların Okuma Yetkilerini Duzenleme:#
Bu kısımda sadece ozel yazılar icin bir yetki durumu soz konusu. Yani bu secenekten sadece sectiğiniz kullanıcı rolu icin ozel yazıları okuyabilme ya da okuyamama yetkisini belirliyorsunuz.