Google Arama'nın İşleyişi

Google'ın web sayfalarını nasıl keşfettiğini, taradığını ve sunduğunu oğrenme
Google nasıl calışır? Bu sorunun hem kısa hem de uzun yanıtını burada bulabilirsiniz.
Google bircok farklı kaynaktan bilgi alır. Bunlardan bazıları:
Web sayfaları, Kullanıcıların gonderdiği icerikler (Google Benim İşletmem ve Haritalar'daki kullanıcı gonderimleri gibi), Kitap tarama, İnternette halka acık veritabanları, ve diğer bircok kaynak. Bu dokumanda web sayfaları ele alınmaktadır.

Kısa yanıt
Google, web sayfalarından sonuc elde etmek icin uc temel adım uygular:

Tarama
İlk adım, web'de hangi sayfaların olduğunu bulmaktır. Tum web sayfalarının merkezi olarak kaydolduğu bir yer yoktur. Bu yuzden Google'ın surekli olarak yeni sayfalar araması ve bunları bilinen sayfalar listesine eklemesi gerekir. Bu keşif surecine tarama adı verilir.
Googe daha once taradığı icin bazı sayfalar hakkında bilgi sahibidir. Diğer sayfaları ise bilinen bir sayfadan yeni sayfalara giden bağlantıları takip ederek keşfeder. Bunların dışında, web sitesi sahipleri, taranması icin sayfa listesini (site haritası) Google'a gonderdiğinde de diğer sayfalar keşfedilir. Wix veya Blogger gibi yonetilen bir web barındırıcısı kullanıyorsanız, bu hizmetler Google'a, guncellediğiniz veya yeni eklediğiniz sayfaları taramasını soyler.
Sitenizin taranmasını iyileştirmek icin:
Tek bir sayfada yapılan değişiklikler icin Google'a bağımsız bir URL gonderebilirsiniz. Sayfanıza Google'ın zaten bildiği başka bir sayfadan bağlantı verilmesini sağlayın. Ancak, reklamlardaki bağlantıların, diğer sitelerde odediğiniz bağlantıların, yorumlardaki bağlantıların veya Google Web Yoneticisi Yonergeleri'ne uymayan diğer bağlantıların izlenmeyeceğini hatırlatırız. Google'dan yalnızca bir sayfayı taramasını isteyecekseniz o sayfa ana sayfanız olsun. Ana sayfanız, Google acısından sitenizdeki en onemli sayfadır. Sitenin tam kapsamlı olarak taranmasını sağlamak icin ana sayfanızın (ve tum sayfaların), sitenizdeki onemli tum bolumleri ve sayfaları bağlayan iyi bir gezinme sistemine sahip olduğundan emin olun. İyi bir gezinme ozelliği kullanıcıların (ve Google'ın) sitenizde yollarını bulmalarına yardımcı olur.
Google, siteleri ucret karşılığı daha sık taramaz veya sıralamasını yukseltmez. Kim size bunun tersini soylerse, yanılıyordur.

Dizine ekleme
Bir sayfa keşfedildikten sonra, Google sayfanın neyle ilgili olduğunu anlamaya calışır. Bu surece dizine ekleme denir. Google, sayfanın iceriğini analiz eder, sayfaya yerleştirilmiş resimleri ve video dosyalarını sınıflandırır ve sayfayı diğer şekillerde anlamaya calışır. Bu bilgiler Google dizininde saklanır ve bu dizin cok, cok (cok!) sayıda bilgisayarda depolanmaktadır.
Sayfanızın dizine eklenmesini iyileştirmek icin:
Kısa, anlamlı sayfa başlıkları oluşturun. Sayfanın konusunu veren sayfa başlıklarını kullanın. İceriğin anlaşılması icin resim yerine metin kullanın. (Google bazı goruntu ve videoları anlayabilir, ancak metinleri daha iyi anlar. En azından, video ve goruntulerinize uygun şekilde alt metin ve diğer ozellikler ekleyin.) Sunum (ve sıralama)
Bir kullanıcı bir sorguyu yazdığında Google, dizinindeki en alakalı cevabı bulmak icin pek cok faktorden yararlanır. Google, en yuksek kalitede yanıtları belirlemeye calışır. Bunu yaparken kullanıcının konumu, dili ve cihazı (masaustu veya telefon) gibi şeyleri goz onunde bulundurarak en iyi kullanıcı deneyimini ve en uygun yanıtı sağlayacak diğer hususları dikkate alır. Orneğin, "bisiklet tamircisi" araması, Paris'teki bir kullanıcıyla Hong Kong'daki bir kullanıcıya farklı cevaplar gosterecektir. Sıralama otomatik yapılır ve Google, sayfaları daha ust sırada gostermek icin odeme kabul etmez.
Sunumunuzu ve sıralamanızı iyileştirmek icin:
Sayfanızın hızlı yuklenmesini ve mobil uyumlu olmasını sağlayın. Sayfanıza yararlı icerikler koyun ve guncel kalmasını sağlayın. İyi bir kullanıcı deneyimi sağlamaya yardımcı olan Google Web Yoneticisi Yonergeleri'ne uyun. SEO başlangıc kılavuzumuzdaki diğer ipuclarını ve en iyi uygulamaları okuyun. İyi sonuclar verdiğimizden emin olmak icin kalite puanlayıcılarımıza sunduğumuz yonergeler de dahil olmak uzere daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.