PHP Nedir? Hypertext Preprocessor. Web sunucu tarafında işlenip HTML icine gomulebilen bir betik(script) dilidir. Web tabanlı programları geliştirmek amaclı kullanılır. PHP ile neler yapılabilir? İcerik yonetim sistemleri. Dinamik sayfalar. Web tabanlı robotlar. Anlık bilgi paylaşımı. Online oyunlar. Otomasyon yazılımları. PHP kod yazımı Kodların başına "" koymamız gerekiyor. İstisnalar haric her komutun sonuna ";" koyulur. Echo ekrana yazar. // echo " Selam Dunya"; "#" ve "//" tek satır yorum kodudur. "/* */" Coklu satır yorum kodudur.
PHP Betikleri ↔ PHP Yorumlayıcısı ↔ Web Sunucusu ↔ Tarayıcı

Calışma Prensibi


Neden PHP? Web tabanlı programlama icin tasarlanmış, Yazılım kuralları basit, Kaynak kodu acık ve ucretsiz, Bircok işletim sisteminde calışır, Bircok web sunucusu yazılımı ile entegre(Apache, Xitomi, Microsoft IIS), Eklenti ve kutuphanelerin olması. Yaygın veritabanı desteği Oracle MySQL PostgreSQL PHP Yetenekleri Apache Web sunucuya ozgu işlevler Matematiksel işlevler Tarih ve zaman işlevleri Veri kodlamaya ozgu işlevler Grafik işlevleri PHP'nin Avantajları Cok hızlı. Derlenmesine gerek yoktur. Buyuk bir geliştirici grubu mevcuttur. Statik Dil: Kaynak kodları kullanıcı tarafından gorulebilen web programlama dili. "HTML"

Dinamik Dil: Kaynak kodları kullanıcı tarafından gorulmeyen once sunucu tarafında calışıp "HTML" koduna cevrilip kullanıcıya gonderilen dillerdir.

PHP ve ASP.NET en cok kullanılan dillerdir.