Merhaba arkadaşlar bu makalede Değişkenler, Değişken Turleri, Değişken İsimlendirme Kurallarını anlatacağım. Umarım anlaşılır olmuştur.
Temel programlama işlevlerini gercekleştirebilmek icin “değişkenler” kullanılmaktadır.Bir değişken kucuk bir depo gibidir.İcinde sayılar, kelimeler, harfler saklanabilir. Değişkenler program icerisinde defalarca kullanılsada icinde aynı anda sadece bir bilgi tutar. Değişkenler gecici olarak kullanıldıkları icin program veya bilgisayar kapanınca silinir.
Visual Basic’ in değişken tanımlamalarında bazı farklılıklar vardır, fakat bu farklılıklar V.B .NET’ te cozulmuştur. V.B 6.0’ da farklı veri tipindeki değişkenlerin tek bir satırda tanımlanmasına izin veriliyordu. Orneğin :
Kod:
Dim baslik As String , sayac As Integer
Yukarıdaki kod V.B .NET’ te calışmayacaktır, cunku V.B .NET tek bir satırda sadece aynı veri tipine ait değişkenlerin tanımlanmasına izin vermektedir. Orneğin :
Kod:
Dim baslik , adSoyad As String
Yukarıdaki kod V.B 6.0’ da farklı bir şekilde calışacaktır. “baslik” değişkeni Variant olarak kabul edecektir. V.B .NET’ te her ikiside String kabul edilir. Değişkenlere tanımlama sırasında ilk değerleri verilebilir. Orneğin :
Kod:
Dim kod As Integer = 23 Dim ad As String =”Forum.YazilimMutfagi.Com”
PRİVATE SOZCUĞU
Yerel değişkenler tanımlamak icin kullanılır. Bu deyim aynı zamanda yerel prosedurlerin ve Class Modullerin tanımında da kullanılır. Kullanımı :
Kod:
Private degisken.adi [[ indis]] [As tipi]
PUBLİC SOZCUĞU
Modul bazında Public yada global değişken tanımlamak icin kullanılır. Bir public değişken hem proje bazında kullanılabilir hemde projenin tum modullerindeki prosedurler tarafından kullanılabilir. Eğer public değişken Class modulde kullanılırsa proje dışında da değişkene erişilebilir. Ayrıca public olarak prosedurler ve Class Moduller de tanımlanabilir. Kullanımı :
Kod:
Public degisken.adi [[indis]] [As [New] tipi]
STATİC SOZCUĞU
Local değişkenleri, prosedurun her cağrılışında bir onceki cağrılış sonunda hesaplanmış olan değerlerini saklar hale getirmek icin Static sozcuğu ile tanımlanmaları gereklidir.
İLKEL DEĞİŞKEN TURLERİ
1 ) STRİNG
Karakter sınırı verilmezse 2 milyar karaktere kadar atama yapılabilen sayısal olmayan veri tipidir. Karakterlerden oluşan veriler String olarak tanımlanır. Orneğin oğrenci adı gibi bir bilgi String olarak tanımlanmalıdır. String veriler sayıları icerebilir ancak sayısal işleme giremez. String değişkenlere değer atamak icin cift tırnak (“ ”) karakteri kullanılır. Veri tipini temsilen “$” karakteri de kullanılabilir. Orneğin :
Kod:
Dim s As String s= “Forum.YazilimMutfagi.Com“ Dim isim$ =”İhsan OLMEZ”
2 ) CHAR
İki byte lik bir karakter tipidir. İcinde sadece karakter barındırabilir. Bu tipten değişkenlere atama yaparken sadece bir karakter atanması yapılabilir. Birden fazla atama yapıldığında sadece ilk karakter dikkate alınacaktır.
3 ) BOOLEAN
İki byte lik veri tipi olmasına rağmen True veya False değerleri alabilir. Yani daha cok iki durumlı değişkenlerde kullanılır. Bu tipten tanımlanan değişkenlere True-False değerleri atanabileceği gibi sayusal değer de atanabilir.
SAYISAL DEĞİŞKEN TURLERİ
INTEGER
Visual Basic de tam sayı değişkenleri tanımlama icin kullanılır. Hafıza da iki bytelik yer kaplar. Alabileceği değer aralığı -32768 ile +32767 arasındadır. Veri tipini temsilen “%” karakteri de kullanılabilir.
DEĞİŞKEN İSİMLENDİRME KURALLARI
Değişkene verilecek isim anlaşılır bir isim olması programın okunurluluğunu kolaylaştırır. Bir değişken tanımlanırken aşağıda verilen kurallar goz onunde bulundurulması gerekir.
1 ) Değişken ismi bir harf ile başlamalıdır. Bir rakam veya ozel işaretle başlanmamalıdır. Orn. :
Kod:
Dim isim1 , isim2
--> Doğru
Kod:
Dim 1isim , 2isim
--> Yanlış
2 ) Değişken isminde boşlık bulunmaz. Bunun yerinde alt cizgi (_) karakteri kullanılabilir. Orn. :
Kod:
Dim ad_soyad ,Dogum_Yeri
--> Doğru
Kod:
Dim ad soyad , Dogum Yeri
-->Yanlış
3 ) Değiken isminde sadece harfler, rakamlar ve alt cizgi bulunabilir. Orn. :
Kod:
Dim satis_tarihi , gorev_yeri , isim1
--> Doğru
Kod:
Dim satis-tarihi , gorev.yeri
--> Yanlış
4 ) Değişkene verilecek ismin V.B komutlarından oluşmamalıdır. Orn. :
Kod:
Dim not
--> Yanlış
Kod:
Dim and
--> Yanlış
Umarım faydalı olmuştur arkadaşlar. Teşekkurler
EMEĞE SAYGI.
__________________
Visual Basic de DEĞİŞKENLER
Visual Basic0 Mesaj
●30 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Programlama ve Yazılım
- Programlama Dilleri
- Visual Basic
- Visual Basic de DEĞİŞKENLER