Visual Basic' te iki ceşit form vardır. Bunlardan bir tanesi tek başına calışan form turu olan Visual Basic ilk calıştığı zaman ekrana gelen form ve projeye her eklenen yeni formun turu olan SDI (Single Document Interface) formlarıdır. Bu tur formların icinde başka formlar calışamazlar. İkinci tur form ceşidi ise icerisinde başka formların calışmasına izin veren ve MDI (Multi Document Interface) olarak bilinen form turudur.Bu tur formların icinde Child form olarak adlandırılan ve normal SDI formların Child ozelliğinin true yapılmasıyla oluşan formlar calıştırılabilir. Aşağıdaki birince resimde ornek bir SDI form , ikinci resimde ise ornek bir MDI form ve bu formun icindeki Child formları gorebilirsiniz.

SDI form orneği

MDI form orneği
Caption: Formun başlığına yazılacak yazıyı belirtir.Bu ozelliğe formun properties penceresinden ulaşılabileceği gibi kod kullanarak da formun başlığı değiştirilebilir.





4-FixedToolWindow :Normal forma gore başlığı daha kucuk olan ve kontrol menusu icermeyen bir form oluşturur.Bu formun boyutları kullanıcı tarafından değiştirilemez.
5-SizableToolWindow :Yukarıdaki forma benzer terk farkı boyutları kullanıcı tarafından değiştirilebilir.
MaxButton, MinButton : Formun sağ ust koşesinde bulunan ve formun buyultulup kucultulmesi işlemleri icin kullanılan duğmelerin formda bulunup bulunmamasını belirler.
ControlBox : Formun sol ust koşesinde bulunan kontrol menusunun gorunup gorunmemesini sağlar.Bu değer true veya false değerlerini alabilir.Eğer bu değer true ise kontrol menusu gorunur ve bu form Alt+F4 tuş kombinasyonu kullanılarak kapatılabilir.
Moveable : Bu ozellik ile kullanıcının formu taşıyıp taşıyamayacağı belirlenir.Bu ozellik true veya false değerini alabilir.Eğer bu değer true ise kullanıcı formu taşıyabilir.
ShowInTaskbar : Bu ozellik formun calışma esnasında gorev cubuğunda gorunup gorunmeyeceğini belirler.True yada false değerlerini alabilir.Eğer bu ozellik true ise program calıştığında form gorev cubuğunda gorunur.
AutoRedraw : Bu ozellik ile formun uzerine başka bir form geldiğinde veya formun boyutlarıyla oynandığında formun uzerindeki yazı veya cizimlerin yenilenip yenilenmeyeceği belirlenir.Bu ozellik true veya false olmak uzere iki değer alabilir. Eğer bu değer true ise formda yenileme yapılır ve formun uzerindeki yazı ve cizimler kaybolmaz.
FontTransparent : Formun uzerine Print metodu ile yazılan yazıların zemin renginin olup olmamasını belirler. Bu ozellik true yada false olabilir.Eğer true ise yazıların zemin rengi olmayacaktır. False ise yazı kandı zemin rengi uzerine yazılır ve altındaki nesneyi gostermez.
WindowState : Formun ilk calışmaya başlayacağı zaman alacağı durumu belirler.Bu ozellik uc değer alabilir.
0-Normal :Normal durumda acılır.
1-Minimized :Simge durumunda acılır.
2-Maximized :Ekranın tamamını kaplayacak şekilde acılır.
StartupPosition : Formun yuklenmeye başlandığı zaman ekran koordinatlarının neye gore belirleneceğini belirler.bu ozellik dort farklı değer alabilir.
0-Manuel :Form tasarlandığı zamanki konumda acılır.
1-CenterOwner : Child ozelliği true yapılmış formların MDI formun ortasında acılmasını sağlar.
2-CenterScreen :Formun ekranın ortasında acılmasını sağlar.
3-WindowsDefault :Formun konumunu Windows belirler.
KeyPreview : Form aktifken basılan tuşlardan formun etkilenip etkilenmeyeceği bu ozellik kullanılarak ayarlanılır.Bu ozellik iki değer alabilir.Eğer değer true ise formda bulunan herhangi bir kontrolun uzerinde basılan tuşlar ilk once formun KeyPress , Keydown ,KeyUp olaylarını meydana getirir.Bu değer false ise kontrolun uzerinde basılan tuşlar o kontrolun KeyPress , Keydown , KeyUp olaylarını meydana getirir.
Count : Formdaki menuler dahil kontrol sayısını belirtir. Picture : Formun uzerinde gosterilecek resmi belirtir.
MDIChild : Yukarıda bahsettiğimiz MDI formların icinde calışabilen bir form istiyorsak bu ozelliği true yapmamız gerekiyor.
CurrentX, CurrentY : Formun uzerindeki aktif pixelin yerini belirtir. Formun uzerine yazdırılacak yazılar bu noktadan başlayarak yazdırılır.
Width : Formun genişliğinin belirlendiği ozellik. Heigth : Formun yuksekliğinin belirlendiği ozellik.
Left : Formun ekranın ne kadar solunda olacağının belirlendiği ozellik.
Top : Formun ekranın ne kadar ustunde yer olacağının belirlendiği ozellik.
Font : Formlara yazılacak yazıların fontlarının belirlendiği ozellik.
BackColor: Formun zemin renginin belirlendiği ozellik.
ScaleMode : Formda kullanılan olcu birimini belirtir.Varsayılan olcu birimi Twip'dir.Kullanılabilecek olcu birimleri ise;
1- Twip
2- Point
3- Pixel
4- Character
5- Inch
6- Millimeter
7- Centimeter
MousePointer: Form uzerindeki fare işaretcisinin şeklini belirler.
Enabled : Formların kullanılabir olup olmamasının belirlendiği ozellik.Eğer bu ozellik bir form icin false ise o form proje icerisinde kullanılamaz.
Bu yazımızda formların genel ozelliklerine değindik. Bir sonraki yazımızda formlara uygulanabilecek olayları inceleyeceğiz.
Derleyen ve Sunan ; brk35
Bir Teşekkur Yeter

__________________