Visual Basic dilini tanımadan once kelime anlamının ne demek olduğuna bir bakalım. "Visual" kelimesinin anlamı "Gorsel", "BASIC" kelimesinin anlamı da "Beginners All - purpose Symbolic Instruction Code (Yeni Başlayanlar İcin Cok Amaclı Sembolik Talimat Kodu)" kelimesinin baş harflerinin kısaltması ile oluşturulmuş bir dildir.
Visual Basic dili yaklaşık olarak 20 senelik bir dildir. Visual olmadan Basic dili 1950 yıllarına kadar dayanır. Bu dilin atası olan GWBASIC ve QBASIC editorleri kullanılarak DOS ortamlı programlar yazılabiliyordu ancak takdir edersiniz ki program yazmak gorsel dillerdeki kadar kolay olmuyordu.

Gunumuzde Basic dili rafa kaldırıldı diyebiliriz. Cunku Microsoft firması 1991 yılında cok onemli bir atılım gercekleştirmiş ve Visual Basic dilinin 1.0 surumunu piyasaya cıkarmıştır. Bu surum pek ilgi gormemekle birlikte bundan iki yıl sonra 1993 yılında Microsoft Visual Basic 3.0 surumunu piyasaya surmuş ve bunu yine takip eden iki yıl sonunda da 4.0 surumunu 32 bit uygulama desteği ile piyasaya sunmuştur. Visual Basic kısaca VB dilinin kısa bir sure sonra 5.0 surumu ve daha sonra da 6.0 surumu piyasaya cıkmıştır.
VB`nin Windows tabanlı olması kullanıcısına bir goz aşinalığı sağlamaktadır. Gorsel bir dil oluşu ile de oğrenim suresi kısalmış ve Windows ortamları icin onemli bir program geliştirme aracı haline gelmiştir. Burada aslında en onemli konu sayılabilecek olan VB dilinin gudumlu bir dil olmasından biraz bahsedelim. Orneğin VB uygulama geliştirme Form alanına (Unutmayınız ki Windows ortamında herşey birer Form`dur) bir Text alanı yerleştirdiğinizde ve bunun uzerine gelerek cift tıkladığınızda bir olay (event) gercekleşir. Burada gercekleşen o olay alanına Text`inizin nasıl davranması gerektiğini yazabilirsiniz. Artık Text alanınız sizin istediğiniz gibi işlem yapacaktır.

Şimdi de biraz VB dilinin ozelliklerinden biraz bahsedelim. Windows uygulama geliştirme aracı olarak karşımıza cıkan VB, karakteristik işletim sistemi geliştirme araclarında olduğu gibi kullanıcı taraflı klavye ağırlıklı bir dil değildir. Bu geliştirme ortamına Text - Mod Geliştirme Ortamı diyebiliriz. Bu ortamda kullanıclar secim icin klavye kullanırken Windows ortamında genellikle fare kullanılır. Text ortamında kullanıcıların programda pek fazla etkisi olamaz cunku coğu şey hazır haldedir ve siz bunun ozelliklerini belirlemekle yetinirsiniz. Ancak Windows ortamında text alanı, buton, menu vs. alanları ile kullanıcı program icin ortak arabirimler yapabilir. Windows ortamı coklu program desteğini diğer text ortamları kadar sağladığı gibi bunun yanında kullanıcısına gorsellikte sunar. Text ortamında ekranda işleminizi Debug yapamazken Windows geliştirme ortamında yapabilirsiniz.
VB dili nesnel bir programlama dilidir. Nesne tabanlı programlama dillerinde uc ana amac vardır. Bunlar; nesne hakkında bilgi verilmesi, nesnenin bir diğer nesne uzerine kurulabilmesi ve belli bir işlemin bircok nesne tarafından kullanılmasıdır.

VB Olay - Temelli bir programlama dilidir. Yani bir kullanıcı o an hangi olayı yapmak isterse o nesneye ait olaylarını, ozelliklerini kullanabilir zira her nesnenin kendine ait bir olay ve ozellik orgusu vardır.
VB dili Tumleşik Program geliştirme ortamı olarak kabul edilir. Tumleşik Ortamlar size Ekran Tasarımı, Kod Yazma, Hataları Farkedip Anında Giderme, Program Paketleme, Veritabanı Etkileşimi ve diğer bircok olanaklar gibi yararlar sağlar.
Son olarak da Visual Basic dilinin hangi kısımlardan oluştuğuna bir bakalım. VB dili kullanıcı arabirimi, bilgi işleme, bilgi saklama, rapor işlemleri birimlerinden oluşur.


DEcamı yarin eklerim sorun olusa
Bir

msg atarsinz bende size yazarim
__________________