Visual Studio Urunleri
Visual Studio 2005 Professional Edition
Visual Studio 2005 Standard Edition
Visual Studio 2005 Express Edition: Visual Studio 2005 Express urunleri, oğrencilerin, hobi olarak bu işi yapanların ve sektore yeni girenlerin Microsoft .NET Framework uzerinde programlamayı oğrenebilmeleri icin geliştirilmiştir. Express Edition, Windows programları ve dinamik web siteleri yapabilmek icin, diğer Visual Studio urunlerine gore kullanımı kolay olan aracları uzerinde bulundurmaktadır.
• Web ortamı
Visual Web Developer 2005 Express Edition: Bu versiyon, yalnızca web uygulamaları uzerine yoğunlamış olup Asp.NET le birlikte Visual Basic, C#, or J# dillerinden birini kullanabilirsiniz.
• Veritabanı
SQL Server 2005 Express Edition: Bu versiyon ile, başlangıc duzeyinde veritabanı uygulamaları geliştirebilirsiniz.
• Windows ortamı: Aşağıdaki programlama dillerinden herbiri, windows form uygulamaları geliştirmek icin kullanılırlar
Visual Basic 2005 Express Edition
Visual C# 2005 Express Edition
Visual C++ 2005 Express Edition
Visual J# 2005 Express Edition (Java Programlama Dili)
.NET Framework Nedir?
Bir cok uygulama geliştirme dili ve bu dillerle yazılmış uygulamaları calıştırmak icin ise farklı platformlar vardır. .net Framework, windows tabanlı uygulamalar geliştirebilmek icin farklı programlama dillerinin birlikte calışabileceği ortak bir geliştirme ortamıdır. Bu ortam hem yazılımları geliştirmek hem de calıştırmak icin gereklidir. .net Framework bileşen yonelimli uygulamaların geliştirilmesini ve yurutulmesini destekleyen bir ortam tanımlamaktadır. Bu sayede; farklı programlama dilleri, farklı işletim sistemleri ile calışabilme ozelliğine sahiptir.
.net Framework aşağıdaki bileşenlerden oluşur:
The Common Language Runtime (CLR), Ortak Dil Calışma Zamanı:
Uygulamaların calışabilmesi ve yonetilmesine yardımcı olan, dilden bağımsız bir yazılım geliştirme ve calışma ortamdır. Programların calışmasını idare eden, programların taşınabilirliğini sağlayan, aynı zamanda diğer avantajlarının dışında karışık dilde programlamayı destekleyen ve guvenliği sağlayan parcadır.
The Framework Class Libraries (FCL), Framework sınıf kutuphaneleri:
Framework catısı altındaki dillerin ortak kullanabilecekleri kutuphaneleri barındırır.
.net Framework Ozellikleri
Standart ağ protokollerine ve standarlarına destek: TCP/IP, SOAP, XML, HTTP gibi standart internet protokolleri ve standartlarına destek verir.
Farklı programlama dillerine destek: Programcılara istedikleri dilde geliştirme ozgurluğu sunan .net bunyesinde bir cok programlama dilini barındırır.
Farklı dillerde geliştirilen programlama kutuphanelerine destek: .net Framework, farklı dillerde oluşturulmuş programlama dillerinde oluşturulmuş program kutuphanelerine destek verir. Kutuphaneler uygulama geliştirmeyi kolaylaştıran bir kere yazılmış bir program parcasını tekrar tekrar yazmaktan kurtaran yapılardır.
Farklı platformlara destek: .net Framework butun windows platformları icin mevcuttur. Farklı bilgi işlem platformlarından insanları, sistemleri ve cihazları birbirine bağlar. MeselÂ, Windows XP gibi bir masaustu platformunu kullanan insanlar veya Windows CE kullanan gezgin bir platformu kullanan insanlar Windows 2003 Server gibi bir sunucu sistemine bağlanabilir.
Visual Studio 2005 Express Edition (VBEE)
Visual Basic 2005 Express Edition bir programlama arabirimidir. Kullanıcılar icin arayuz geliştirme, kod yazma, yazılan kodun hatalarını ayıklama, derleme vb. fonksiyonlarıyla yazılımcıların cozum geliştirmelerini sağlar. Visual Basic programlama dilinin en son surumu olan Visual Basic 2005 uzerinde calışır. Profesyonel programcıların program geliştirme yontemi olarak kullandıkları Nesne Yonelimli Programlamayı tam olarak destekleyen Visual Basic 2005, profesyonel uygulamalar geliştirmek icin kullanılan bir dildir. VBEE de bu dilin tum ozelliklerini destekler. Diğer taraftan sihirbazlar, surukle-bırak, hazır programcıklar ve akıllı etiketler sayesinde cok kısa zamanda, cok daha az kod yazarak başarımı yuksek uygulamalar geliştirmeye zemin sağlar (Kaynak: Pcworld dergisi).
İndirilen dosyanın icinde;
VB 2005 Express Edition,
.Net Framework 2.0,
MSDN Express Library 2005,
Microsoft SQL Server 2005 Express Edition bulunmaktadır.
Bu programların istenirse hepsi aynı anda bilgisayarınıza kurulabileceği gibi, sadece bir veya birkacı da, o anda veya daha sonra kurulabilir.
VBEE’ı calıştırabilmek icin bilgisayarınızda bulunması gereken asgari şartlar şunlardır:
İşlemci: 600 MHz veya daha hızlı (Tavsiye edilen: 1 GHz veya daha hızlı).
RAM: Minimum: 192 MB (Tavsiye edilen: 256 MB, eğer VBEE ile birlikte SQL Express yuklendiyse, 512 MB veya daha fazlası).
Hard Disk: Sabit diskinizde en az 500 MB. Boş yeriniz olmalı.
Tam kurulum: VBEE kurulum programının tamamını (VB 2005 Express Edition, .Net Framework 2.0, MSDN Express Library 2005, Microsoft SQL Server 2005 Express Edition) bilgisayarınıza yuklemek isterseniz, sabit diskinizde 1.3 GB. Boş alana ihtiyacınız olacaktır.
Uyarılar : VBEE’nin bilgisayarınızda calışabilmesi icin, .NET Framework 2.0 bilgisayarınıza kurulu olmalıdır.
VBEE Hakkında Temel Bilgiler
Event (Olay): VB Olay Surumlu (Event-Driven) bir programlama dilidir. VB’de Olay icin tıklama, yazı kutusuna bir harf yazma ornekleri verilebilir. Olay Surumlu ifadesi, olay işlemi olmadan Windows’un hicbirşey yapmadan kullanıcıyı beklemesi anlamındadır.
Proje; VBEE programının kodları (program satırları), formları, kontrolleri, nesneleri, yardımcı program parcaları vbg. olan butun bileşenleridir. Yani bir VB programından bahsederken aslında bir VB projesinden bahsetmiş oluyoruz.
Bir projede bulunabilecek dosyalar ve uzantılarının anlamları
Dosya İsmi.uzantısı Dosyanın anlamı
Solution İsmi.sln Solution dosyası
Solution İsmi.suo Solution secimlik dosyası
Proje İsmi.vbproj Proje dosyası – Cozumdeki her bir proje icin bir tane
Proje İsmi.vbproj.user Bir başka proje dosyası – Cozumdeki her bir proje icin bir tane
Form İsmi.Designer.vb Form designer dosyası – her bir form icin bir tane
Form İsmi.vb Formu oluşturan program satırları-kod satırları dosyası – her bir form icin bir tane
Form İsmi.resx Form kaynakları dosyası – her bir form icin bir tane
VBEE Calışma Ortamı
VBEE’nin calıştırılması
Eğer VBEE kurulumunuzu problemsiz bir şekilde gercekleştirdiyseniz;
Başlat-Programlar-Microsoft Visual Basic 2005 Express Edition
yolunu takip ederek VBEE’yi calıştırabilirsiniz. Sonradan acılış ile ilgili bazı değişiklikler yapmadıysanız (bu işlemi; VBEE editorune girdiğinizde, Tools-Options (bu pencerede en alttaki “Show all settings” secili olmalı)-Environment-Startup-At startup yolu ile değiştirebilirsiniz) buyuk bir ihtimalle aşağıdaki acılış ekranı ile karşılaşırsınız.
Bu ekrandaki;
“Recent Projects” pencerindeki
“Open” ifadesinin yanındaki “Project” seceneği; daha once uzerinde calıştığınız bir VBEE projesini tekrar acmak icin kullanılır.
“Create” ifadesinin yanındaki “Project” seceneği; ilk defa oluşturacağınız (başlayacağınız) bir VBEE projesini acmak icin kullanılır.
Diğer pencerelerde, VBEE ile ilgili son haberler, yeni kullanıcılar icin yardım bolumleri vbg. Linkler bulunmaktadır.
Yeni bir projeyi başlatma
Acılış ekranından “Create Project” seceneği tercih edilirse, aşağıdaki acılış ekranı ile karşılaşılır.
Windows Applications: Bu derste Windows Uygulamaları uzerinde calışılacağından, Tempalates kısmından “Windows Applications” seceneği tercih edilmeli ve pencerenin altındaki “Name” kutusunda (istenirse) projeye bir isim verilmelidir (projeye isim verme işlemini bu pencerede yapmak zorunda değilsiniz, isterseniz sonraki adımlarda da bu işlemi gercekleştirebilirsiniz).
VBEE Calışma Ortamı
Calışma ortamında uc halde bulunabilirsiniz;
1-Design modu: projenizi geliştirme, tasarlama durumunda calıştığınız ortamdır (aşağıdaki ekran goruntusundeki; Form1.vb [Design] sekmesine dikkat edin, bu ifade kullanıcının şu anda tasarım (design) durumunda olduğunu gostermektedir).
2-Run modu: tasarladığınız projeyi calıştırdığınız durumdur.
3-Debug modu: projenizi calıştırma sırasında, sonlandırmadan (proje sonlanmadan) hataları ayıklamak (bulmak) icin bulunulan durumdur (projenizin sonlanmadan hangi satırda duracağını siz belirlersiniz, bu durum projenizden uygun değerleri elde edemediğiniz durumlarda ve ozellikle “programın hangi aşamasında hangi değerler elde ediliyor” sorusu icin cok kullanışlıdır).
Form Penceresi: Projemizi tasarladığımız penceredir (nesne-kontrol-obje’dir), dolayısıyla projeyi oluşturan nesneleri uzerinde bulundurur. Aksi belirtilmediği surece projemizi calıştırdığımızda karşımıza gelecek ilk ekrandır. Bundan dolayı bu pencerenin uzerine yerleştirilenler aynı zamanda başlangıc goruntumuz olur. Form penceresine, ekranın sağındaki “Solution Explorer” penceresindeki Form1.vb ifadesine tıklanarak da ulaşılabilir.
Toolbox Penceresi: Projemizi tasarlarken kullanabileceğimiz nesneleri uzerinde bulunduran penceredir. Toolbox uzerinde bulunan nesneler form penceresine taşınarak projeler oluşturulur. Yeri gelmişken şunu da belirtelim; Nesne-Obje- Kontrol ifadeleri VBEE’de benzer ifadelerdir ve VBEE nesne yonelimli (object-oriented language) bir programlama dilidir.
Properties Penceresi: Form penceresine taşınan nesnelerin ozelliklerini ve olaylarını (event) uzerinde bulunduran penceredir. Bu pencere sayesinde projemizde kullanacağımız nesnelerin; boyutları, rengi, uzerinde bulunmasını istediğimiz yazı, buyukluğu, resmi vbg. ozelliklerini değiştirebiliriz ve sozkonusu nesnenin hangi olaylarının kullanılabilir olduğu ve hangilerinin kullanıldığını Properties penceresi sayesinde gorebiliriz.
Solution Explorer: Projeyi oluşturan butun program parcalarını uzerinde bulunduran ve bu programlara istediğimiz anda ulaşmamızı sağlayan penceredir. Projede kac tane form, module, sınıf vs. kullanılmış, bu pencere sayesinde oğrenebiliriz.
__________________
Visual Studio 2005
Visual Basic0 Mesaj
●32 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Programlama ve Yazılım
- Programlama Dilleri
- Visual Basic
- Visual Studio 2005