Visual Basic

Visual Basic ile neler yapılabilir?

Visual Basic eklemeli dillerden biridir (sakın Turkce, Arapca, Cince gibi duşunmeyin). Ne kadar eklerseniz o kadar olay gercekleştirebilirsiniz. Bu eklentiler ".dll",".ocx" gibi dosyalarla olabilmektedir.Componets diye adlandırılan menusunden bu dosyaları secip veya program başında tanıtıp, program icerisinde kullanılabilir hale getirebilirsiniz.
Ne kadar zor bir dildir?
Aslında bu ne kadar kullanışlı hale getirdiğinize bağlıdır. Daha doğrusu ne ekerseniz onu bicerseniz. Ornek verecek olursak;
Bir takvim yapmak oldukca zaman ve uğraş gerektirmektedir. Fakat bir takvim ocx i bulup sadece takvim komutu ile takvimde yapabiliriz.(Bunu ileride daha rahat anlayacaksınız.)
Eksiklikleri nelerdir?
Bu konuda fazla bir şey soyleyemeyeceğim. Zaten bu soruyu neden sordum bilmiyorum . Ama kahve pişiremediği bir gercek
Kullanım kolaylığı ne derecede?
Adamlar nesneleri kullanabilmemiz icin her şeyi yapmışlar. Bir programı yazarken en fazla %30 unu kendiniz giriyorsunuz program komut devamı icin yollar sunuyor. Sizde bu yollardan işinize yarayanı secip, komutun buyuk bir kısmını manuel girmenizi engelliyor. Hatalar yeterli derecede acıklayıcı, beraberinde gelen yardım dosyaları biraz yetersiz fakat, tembelleştirici ozelliği haric guzel bir kullanımı var.
Felsefeyi bırakıyoruz....Visual Basic Dersleri
Size işin temelini anlatmayı cok isterdim. Değişkenler, operatorler falan filan. Fakat her konumuzda bunlardan bahsetmek yerine bir teorik sayfa hazırlayıp, tum programlama dilleri icin ortak bir oğreti sunmayı tercih ettik. Sayfamız henuz hazır olmasa da buradan sonraki konularda, bahsettiğim işin temellerini kısaca ve aralarda acıklayarak anlatmayı uygun gordum.Şimdi Ders1 diyoruz


Ders - 1 Visual Basic Editorune Isınalım (Isınma Hareketleri)
Visual basic temelde 5 kısımdan oluşur. ToolBox, Properties Menu, Project Group, Form ve AnaMenuler.

Form icerisinde programımızın ana gorunuşu yer alır. Nesnelerimizi bu menu icerisinde kullanır ve kullanıcıya bu menuyu sunarız. Program calıştırıldığında bu menu kullanıcı karşısına cıkar ve kullanıcı kurduğumuz programa bu menu ile etki eder. Formlar 1 den fazla olabilir. Duruma gore bir formu acıp diğerini kapatır veya hepsini birden de acık tutabiliriz. Form uzerinde Kapat, simge durumuna kucult ve ekranı kapla butonları otomatik olarak onumuze sunulur. Formdaki başlığı (Resimde "Form1" yazan kısım) ve bu form kontrol butonları program icerisinde kontrol edilebilir, program tarafından kapatılabilir.

Project Menusu program icerisinde kullandığımız formları,Modulleri (ileride anlatılacak) ve kullandığımız diğer dosyaları listeler. Bu menu uzerinden o anda aktif olan formu secebilir, listeleyebilir ve Başlığını goruntuler veya disk uzerinde kaydedildiği yeri ayarlayabiliriz. Varolan bir formu kaldırmak yine bu menu uzerinden yapılmaktadır.

ToolBox diye adlandırılan bu kutu genelde kullandığımız programlarda karşımıza cıkan form nesneleri ile donatılmıştır. Biz de kullanıcıya sunacağımız arabirimde kullanacağımız nesneleri bu menuden secip ekranımıza yerleştirmekteyiz. Bu menuye yeni nesne eklemek ve eklenen nesneleri kaldırmak elimizdedir. Goremediğiniz nesneler icin uzulmeyin Visual Basic eklemeli bir dil demiştik. Yandakinden daha fazla nesneyi kullanmamız elbette mumkun

Bu menu Kullandığınız nesnelerin ozeliliklerini değiştirmenizi sağlar. Genişliğini, yuksekliğini, x ve y koordinatlarını, renginiz, fontunu, şeffaflığını, stilini, gozukup gozukmeyeceğiniz, ismini.... kısaca her şeyini bu menuden ayarlarsınız. Nesneyi ana form uzerinden sectikten sonra bu kısımdan ozelliklerini değiştirebilirsiniz



Ders - 2 Nesneleri Tanıyalım (Yuruyuş Zamanı)
Neneler demiştik ya, kullandığımız programlarda karşımıza cıkan elemanlardır; Duşunun bir hesap makinesi programı. Karşınızda 1 yazı ekranı, bircok buton ve bir anamenu var. Bana gore orada bir textbox, bir cok commandbutton ve bir ana form bulunmakta. İşte bu ders karşılıklı goruş ayrılıklarımızı kaldırmaya yarayacak. Nesneleri kısaca tanıyacağız bir daha ki ders de ise onların ozelliklerine deyineceğiz.
TextBox (Yazı Kutusu) : İşte Windows ile beraber gelen hesap makinesinin sonucları gosteren ekranı. Bu kutu sayesinde kullanıcıdan bir değer (yazı veya rakam) girmesini isteyebilir veya ona okuması icin bir değer verebiliriz.
CommandButton (Komut Butonu) : Kullanıcı yazısını girdi ve işlenmeye hazır olduğunu belirtecek. Yada hesap makinesinde basacak bir "4" rakamı aradı. İşlemi bitti programa kapan artık diyecek. Vazgeciyorum kardeşim bu adamı telefon defterime kaydetmeyeceğim (mesele bizi alakadar etmiyor). Bassam bir dert basmasam bir dert acaba bir şey yapar mı? İşte bunları dedirten secenekleri kullanıcının onune sunmamızın temel yolu budur. (İnanın cok duşundum ama anlatmanın başka bir yolunu bulamadım.)
Label (Başlık) : Ya kardeşim TexBox koymuşsun buraya icine ne gireceğiz isim mi telefon mu. Her yere lazım bir başlık komutu. Sanırım anladınız. Ama yinede isimlendirmek istediğiniz yerlere kullanabileceğinizi soylemekte yarar var. Ornek ; Ya kardeşim o kutu sonucu goruntulemek icin artık rakamları oraya girmeye calışmayın;
Image (Resim): Her taraf yazı doldu nerede kaldı programın guzelliği. Alın size resim koyacak birkac alan. Susleyin durun. PictureBox da hemen hemen aynı işe yarar (Başlangıc icin aynı diyoruz)