Tarihcesi :
Bolum -1-
Visual Basic, Microsoft tarafından, Basic programlama dili uzerinde geliştirilmiş, olay yonlendirmeli, ust seviye, nesne tabanlı ve gorsel bir programlama dilidir. Oğrenilmesi de kullanılması da oldukca kolaydır. Cok kısa surede değerleri 100'lerce doları aşabilen programlar oluşturabilirsiniz. En guzel ozelliklerinden birisi ise Windows ile tam uyumlu olmasıdır. Windows bileşenlerine (API, COM gibi )erişmek cok kolaydır ayrıca ActiveX Component gibi bir ozelliği kullanma yeteneğine sahiptir. Yani bir işi yapabilecek bir programcık icin saatlerce uğraşıp yaptığınızda bunu ActiveX olarak yaparsanız daha sonraları aynı ozelliği kullanmanız cok kolaylaşır.
Gorsel programlama icin basit bir tanım yapmak gerekirse "goz gore gore program yapmak" diyebiliriz. Bu programlama anlayışı; onceki yıllarda kullanılan temel programlama dillerindeki bir duzenleyici (editor) ekran uzerine satır satır yazılan programlamanın yerine, Grafiksel Kullanıcı Arabirimi (GUI)’nin ve bu arabirim icerisinde program geliştirme amacıyla bulunan Entegre Geliştirme Ortamı (IDE) adlı bir araclar koleksiyonunun almasıyla ortaya cıkmıştır.
Visual Basic'e gelince, oncelikle Basic programlama dili temel alınarak ortaya cıkarılmış olduğunu soylemek gerekir. Basic (Beginners-All Purpose Symbolic Instruction Code) kelime anlamı olarak "Yeni Başlayanlar İcin Cok Amaclı Sembolik Talimat Kodu" anlamına gelmektedir. Basic metin tabanlı duzenleyiciler (editorler) arasında en cok rağbet goreni olmuştur. Başlangıcta cok basit programların geliştirilmesi amacıyla kullanılırken, bu ilgi dolayısıyla gitgide gelişerek son halini almıştır.
Bolum -2-
Visual Basic Microsoft tarafından yapılan bir programlama dili ve derliyicisidir.Eski adıyla Basic olarak adlandırılan programlama dili Microsoft un yapımınıda oluşturur.Basic programlama dili 1 versiyonunda başlamasıyla pek populer olmamıştı.Basic in 5.surumune gecişiyle ve adının değişmesiyle populerliği artmıştır.Visual Basic olarak adlandırılan programlama dili kolay gibi gorulen detaylarıyla zor olan bir dildir.Visual Basic in populerliği artınca bir cok firma acıldı.Bunların bazıları dengesini kaybetti bazılarıda hala yaşıyor yaşıyanlardan ornek vermek gerekirse: Borland,C++'dır.
Visual Basic i anlatmaya devam edelim.Visual Basic dilinin tek derliyicisi Visual Studio değildir.Bu derliyicilere hemen iki tane ornek verelim: QBASİC,Free Basic
QBASİC Nedir?
Microsoft tarafından geliştirilen QBASİC bir programlama dilidir.Microsoft Visual Basic gibi bir programlama dili olmasına rağmen bazı temel ozellikleri cıkartılmış.Orneğin Derleyici
Free Basic Nedir?
Free Basic temeli Acık kaynağa dayanan ucretsiz bir Basic derleyicisidir.32 bit uyumludur.
Onceden dediğimiz gibi Basic ( eski adıyla) 1.surumunde populer olmamıştı.5.surumden sonra populerliği arttı peki bakın bakalım o zamana kadar neler değişmiş:
Derlenme işlemci tipine ve programı optimize ediyor
3 boyut
Yeniden tasarlanan fromlar
Yarım kalan kdoları tamamlama
Bir ve ya birden cok veritabanı desteği
JPG VE GIF formatlarını destekleme
Fonksiyon adresleme
Ve bunun gibi guzel ozellikler
Bolum -3-
Visual Basic ve IDE (Tumleşik Geliştirme Ortamı)
Visual Basic Tarihi Gelişim Sureci
Visual Basic turevleri
Microsoft Visual Basic dilinin değişik turevleri oluşturulmuştur.Microsoft Qbasic ve Microsoft-Dos Qbasic’de dÂhil olmak uzere ceşitli surumleri bulunmaktadır. Microsoft ileriki yıllarda Basic dilini geliştirerek Windows ortamına uyarlamış ve geliştirilen bu yeni dile Visual Basic adını vermiştir. Microsoft en son Visual Basic’in 6,0 surumunu cıkarmıştır. Visual Basic, devamlı geliştiği bu sure sonunda; yuksek hızlı uygulamalar, OLE Serverlar, ActiveX kontrolleri ve daha bircok projeyi geliştirebilecek hale gelmiştir. Visual Basic yapısal bir programlama dili olan Basic dilinden turetilmiş olmasına rağmen olaya bağlı bir programlama dilidir.
• VBA (Visual Basic for Applications )
Microsoft Office gibi, değişik yazılımlar icerisinde calışabilecek yazılımlar geliştirilmesinde kullanılır.
• VBScript
VBScript, Microsoft'un geliştirdiği, istemci ve sunucu tarafında calıştırılabilen guclu bir dildir. Bu ****** daha ziyade ASP sayfalarında kullanılır. Internet Explorer, ASP ve Windows Script Host ustunde Visual Basic betikleri calıştırılmasında kullanılan turevi.
• Visual Basic.NET
Visual Basic 6.0 Platformunun varisi olmakla birlikte farklı bir yapıdır ve. NET Framework uzerinde calışır ve geriye doğru, Visual Basic 6,0 ve oncesi surum kodlarla uyumsuzdur.
Yapısal Programlama Yaklaşımı
• Fonksiyonel yontem
• Algoritmik yontem
• Yapısal yontem
• Top-down yontem
• Prosedurel yontem
Olarak da bilinmektedir.
Yapısal programlama dillerine ornek Pascal ve Ada dilleri. Yapısal programlamadan ceşitli alt yontemler bulunmuştur. İkisi Jackson’ın Yapısal Programlaması ve Dijkstra’nın yapısal programlaması. Dijkstra’nın yapısal programlamasında program alt bolumlere ayrılır ve programın tek giriş cıkış noktası vardır. Jackson’ın yapısal programlamasında ise veri akışı ile program yapısı arasındaki ilişkiye dayanmaktadır.
Yapısal programlamada veriler, fonksiyonlar ve alt fonksiyonlar tarafından yonetilir. Bazı veriler kuresel duzeyde tum fonksiyonlarda kullanılırken, yerel veriler fonksiyonlar tarafından kullanılmaktadır. Dolayısıyla bu yontemde programcılar ihtiyacları karşılamak ve gorevleri yerine getirmek icin fonksiyon tasarlarlar ve bu fonksiyonlarda verileri yonetirdi. Yapısal programlama “goto” deyimine bağımlılığı kaldırmıştır. Bu yaklaşım karmaşık yapıların cozumunde tıkanmış ve farklı yontemler geliştirilmiştir.
Nesne Tabanlı Programlama
Nesne yonelimli nesne tabanlı programlama dillerine ornek; Simula, C++, java, C#, VisualBasic.NET ve realBasic verilebilir. Nesne tabanlı olup ta nesne yonelimli olmayan programlama diline en iyi ornek Visual Basic’tir. Nesne ve sınıfları destekler fakat kalıtımdan yoksundur.
Nesne Yonelimli Programlama ( object oriented programming )
Gunumuzde kullanılan tum programlama dilleri belirli bir gelişim surecinden sonra bu noktaya gelmiştir ve gelişmeye de devam etmektedır. Programlama dillerinin gelişim surecine baktığımızda gelişimin ihtiyaclarla bağlantılı olduğunu goruruz. Bilgisayarın icadından bu yana gelişim “donanım-yonelimli” den “nesne-yonelimli” ‘ye doğru gitmiştir.
Makine dili ile program yapılması kucuk programlar icin guzeldi ancak bilgisayar donanımına bağlıydı. Daha sonraları programcılar daha geniş program yazmanın nasıl bir kolay yolu olabilir diye duşunmeye başladılar.
Orta dereceli programlama dillerinden sonra yuksek seviyeli programlama dilleri geldi. Yuksek seviyeli programlama dilleri kullanıcıya daha yakındı. Kullanılan komutlar insan diline benzemekteydi. Yuksek seviyeli dillerle birlikte database programları gelişmeye başladı .
Tumleşik Geliştirme Ortamı
Sonucta Visual Basic Muhteşem Bir Programlama Dilirdir



Yazar Ve Araştıran : Odeski21
Not : %43'u internettir...
Edit : Sabit Bir Konu Olması Dileğiyle...
__________________