Bilgisayar programlama kavramı
Programlama, bilgisayara insanların yapabileceğinden çok daha hızlı olan belirli işleri yapması talimatını verecek bir dizi talimat tasarlamak anlamına gelir. En eski programlama dili, bilgisayarla iletişim kurmak için ikili kodu (0 ve 1'i içerir) kullanan makine dili olarak adlandırılır. Ancak makine dilini öğrenmek son derece zordur. Neyse ki bilim adamları, ustalaşması çok daha kolay olan bazı üst düzey programlama dilleri icat ettiler. Üst düzey programlama dilleri arasında Java, Javascript , C, C++, c# ve Visual Basic bulunmaktadır.

Visual Basic nedir?
Visual Basic, ilk olarak 1991'de Microsoft tarafından piyasaya sürülen üçüncü nesil olay güdümlü bir programlama dilidir. BASIC adlı önceki DOS sürümünden evrimleşmiştir. TEMEL araçlar B eginners' bir ll amaçlı S ymbolic I nstruction Cı gazel. O zamandan beri Microsoft, Visual Basic 1.0'dan Visual Basic 6.0'ın son sürümüne kadar birçok Visual Basic sürümünü yayımladı. Visual Basic, yeni başlayanlar için tasarlanmış kullanıcı dostu bir programlama dilidir ve herkesin kolayca GUI pencere uygulamaları geliştirmesini sağlar.

2002'de Microsoft, Visual Basic 6'nın yerini almak üzere Visual Basic.NET'i(VB.NET) yayımladı. Bundan sonra, Microsoft 2008'de VB6'yı eski bir programlama dili ilan etti. Neyse ki Microsoft, VB6 için hala bir tür destek sağlıyor. VB.NET, .NET Framework'te uygulanan tamamen nesne yönelimli bir programlama dilidir. Web'in yanı sıra mobil uygulamaların geliştirilmesine hizmet etmek için oluşturuldu. Ancak, birçok geliştirici hala Visual Basic 6.0'ı halefi Visual Basic.NET'e tercih ediyor.

[HEADING=2][COLOR=rgb(0, 168, 133)]Visual Basic 6 ile hangi programları oluşturabilirsiniz?[/COLOR][/HEADING]
VB 6'da amacınıza bağlı olarak herhangi bir program oluşturabilirsiniz. Matematik öğretmenleri için Geometrik İlerleme , Kuadratik Denklem Çözücü , Eşzamanlı Denklem Çözücü , Asal Sayı Test Cihazı , Faktör Bulucu , Kuadratik Fonksiyon Grafiği Çizici vb gibi matematik programları oluşturabilirsiniz. Fen bilimleri öğretmenleri için Mermi , Basit Harmonik Hareket , Yıldız Savaşı gibi simülasyon programları oluşturabilirsiniz . İşletmeci iseniz envanter yönetim sistemi , Amortisman Hesaplayıcı gibi iş uygulamaları da oluşturabilirsiniz ,yatırım hesaplayıcısı , satış noktası sistemi, bordro sistemi, muhasebe programı ve daha fazlası işinizi yönetmenize ve verimliliği artırmanıza yardımcı olur. Oyunlardan hoşlananlarınız için slot makinesi , reversi , tic tac toe ve daha fazlası gibi programlar oluşturabilirsiniz . Ayrıca, Smart Audio Player , Multimedia Player ve daha fazlası gibi multimedya programları oluşturabilirsiniz. Oluşturabileceğiniz programların sınırı yoktur.


Yeni bir proje başlatmayı, mevcut bir projeyi açmayı veya en son açılan programların bir listesini seçmeyi seçebilirsiniz. Proje, uygulamanızı oluşturan bir dosya koleksiyonudur. Oluşturabileceğimiz çeşitli uygulama türleri vardır, ancak Standart EXE programları oluşturmaya odaklanacağız (EXE yürütülebilir anlamına gelir). Başlamadan önce, tercihen ticari, eğitim veya eğlence değeri olan bir uygulama düşünmelisiniz. Ardından, gerçek Visual Basic 6 programlama ortamına gitmek için Standart EXE simgesine tıklayın.

Yeni bir Visual Basic 6 Standard EXE projesine başladığınızda, size Visual Basic 6 Entegre Geliştirme Ortamı (IDE) sunulacaktır. Visual Basic 6 Entegre Programlama Ortamı Şekil 1.2'de gösterilmektedir. Araç kutusu, form, proje gezgini ve özellikler penceresinden oluşur.


Form, bir Visual Basic 6 uygulamasının birincil yapı taşıdır. Bir Visual Basic 6 uygulaması aslında birçok form içerebilir, ancak önce bir form ile bir uygulama geliştirmeye odaklanacağız. Birden çok formla uygulama geliştirmeyi daha sonra öğreneceğiz. Uygulamayı oluşturmaya devam etmeden önce, önce projeyi kaydetmek iyi bir uygulamadır. Dosya menüsünden Projeyi Kaydet'i seçerek projenizi kaydedebilir, projenize bir isim atayabilir ve belirli bir klasöre kaydedebilirsiniz.