Linux, iOS ve Android işletim sistemlerinde kullanılabilen cPanel piyasaya ilk kez 21 Mart 1996 tarihinde suruldu. NASA ’da sistem yoneticisi olarak calışan Larry Wall ’un geliştirdiği Perl programlama dilini kullanan cPanel Windows ’da kullanılmıyor. Panelin geliştiricileri Windows ’da da bu yazılımı calıştırmak icin Enkompass projesini başlatmıştı fakat kısa bir sure sonra bu proje sonlandırıldı.

cPanel ’in tum ozelliklerini anlatmadan once cPanel hosting kavramının ne anlama geldiğini ifade etmek gerekiyor. cPanel hosting, Linux sunucularındaki barındırma hizmetini cPanel arayuzu sayesinde kontrol etmek anlamına geliyor. Hosting yonetimi acısından cPanel ’in yokluğunun yaratacağı temel etkiyi masaustu gorunumu ve menuleri olmayan bir bilgisayarın kullanım gucluğune benzetmek oldukca gercekci bir yaklaşım olabilir.

Onemli kontrol panellerinden biri olan cPanel olmasaydı sistem uzerinde herhangi bir işlem gercekleştirmek icin yuzlerce farklı komutu bilmek ve bu komutları her seferinde teker teker girmek gerekecekti. Fakat cPanel tıpkı masaustu gorunumunun bilgisayar kullanımını kolaylaştırması gibi tum ozellikleri birkac basit komut ve yontemi kullanarak yerine getirebilme kapasitesiyle on plana cıkıyor.

E-posta: cPanel yardımıyla e-posta hesapları ekleyip silebilir, webmail kullanabilir ve otomatik cevaplayıcılar kullanabilirsiniz. Ayrıca bu ozelliği kullanarak e-postaları filtreleyebilir, e-posta domain yonlendirebilir, bircok farklı liste oluşturabilir ve MX kayıtlarınızı yonetebilirsiniz. FTP: File Transfer Protocol (Dosya Transfer Protokolu) anlamına gelen FTP, cPanel aracılığıyla cok daha işlevsel hÂle geliyor. cPanel ’in genel kullanımı, ftp (ftp yapılacak makinenin adresi) şeklinde olan bu protokoldeki hesaplarınızı yonetmenizi kolaylaştırıyor. Veritabanı: Oldukca geniş bir kullanım hizmeti sunan bu arayuz, veritabanı konusunda da kullanıcıların yardımına koşuyor. MySQL ve PhpMyAdmin gibi hosting tarafından sunulan veritabanı hizmetine erişen cPanel, ayarları değiştirmenizi veya duzenlemenizi mumkun kılıyor. Site yonetimi: cPanel, cevrim ici dosya yoneticisi sayesinde tum işlemlerinizi gercekleştiriyor. Arayuz yardımıyla web sitenizin iceriklerini duzenleyebilir, hata sayfalarını ozelleştirebilir, alt alan adlarınızı yonlendirebilir ve sitenizi ziyaret etmesini istemediğiniz IP adreslerini engelleyebilirsiniz. Dosyalar: cPanel ’in dosyalar ozelliği web sitenizin tasarımında ve icerik uretiminde kullandığınız dosyalama dizinleri ve bu dizinlerin kullanımına yonelik verilen izinleri goruntulemenize imkÂn tanıyor. Bu ozellikle dosya iceriklerini goruntuleme şansına da sahipsiniz. Guvenlik: Site yonetiminin alt başlıklarından olan bu alan cPanel ile oldukca kullanışlı bir deneyim vadediyor. Kontrol paneli sadece IP adresi engellemekle kalmayıp şifreli klasor ve kullanıcı ayarlarına erişim gibi bircok farklı konuda size yardımcı oluyor. Kayıtlar ve istatistikler: Awstats, weblizer, raw ve diğer tum istatistik log ’larına cPanel uzerinden ulaşabilirsiniz. Hosting firmasından cPanel secimi yaparken Awstats ozelliği olup olmadığına dikkat etmeniz tavsiye ediliyor. Kontrol paneli analiz konusunda oldukca başarılı. Programlar ve servisler: cPanel ’in bu ozelliğini kullanarak PHP, Zend ve CGI ayarlarını goruntuleyebilirsiniz. Bu ozellik ek olarak WordPress, Drupal, Joomla! ve PhpBB gibi hazır site tasarımlarını tek tıkla kendi web sitenizde kullanmanızı sağlıyor.
Web hosting yonetimini oldukca kolaylaştıran ve Linux hosting kullanıcılarının en cok tercih ettiği arayuz olan cPanel tum ozelliklerine ek olarak farklı eklentilerle uyumlu şekilde calışması sayesinde de kullanıcı deneyimini yukarı cekiyor. Cron işlemler, mime tipleri, apache handlers ve SSL yonetimi gibi farklı eklentilere sahip olan cPanel en iyi performansı sunuyor.