Dilimize “bulut sunucu” olarak tercume edilebilecek bu teknoloji; bircok fiziksel sunucunun oluşturduğu sunucu havuzundan, sanallaştırma yontemi kullanılarak, sanal fiziksel sunucular elde edilmesi olarak tanımlanabilir.

Bulut sunucuların en buyuk avantajı; sunucu kaynaklarının bir panel uzerinden, ihtiyac doğrultusunda, arttırılabilmesi ya da azaltılabilmesidir. Sistem kaynaklarına olan ihtiyaclarınız değişiklik gosterdiğinde, fiziksel olarak bir server değişikliği yapmanız gerekmez.

Bulut sunucularda oluşabilecek herhangi bir donanım arızasından dolayı siteniz olumsuz etkilenmez. Arıza nedeni ile azalan kaynak yerine, sunucu parkındaki diğer serverlardan kaynak sağlanır. Dolayısı ile ilgili arıza giderilene kadar web siteniz kapalı kalmaz veya hız kaybetmez.

Bulut sunucuda barındırılan bir siteye erişmek isteyen ziyaretci, erişim icin kendisine en yakın coğrafi konumda bulunan server uzerinden ziyaret gercekleştirir. Bu durumu bir ornekle acıklamak gerekirse; Almanya, Bulgaristan, Turkiye uzerindeki fiziksel sunucuların sanallaştırılması ile oluşturulan bir bulut sunucudaki siteye girmek isteyen Yunanistan ’daki ziyaretci; kendisine en yakın coğrafi konum olan Bulgaristan ’da ki serverdan sitenizi goruntuler. Bu sayede sitenize erişim hızı ve siteniz icerisindeki gezinme hızı daha yuksek olur.

Gunumuzde bircok web hosting firması; VPS paketlerinde de bulut sunucu cozumunu tercih etmektedir. Ayrıca bulut sunucuların hemen hemen tamamında SSD depolama teknolojisi kullanılmaktadır. HDD ile oluşturulan bulut sunucular gorece daha yavaştır.