Bir web sitesinde calışıyor veya web geliştirme hakkında bir makale okuyorken .htaccess dosyasını duymuş olabilirsiniz, detaylandırmadan once kısaca bir tanım yapmak gerekirse .htaccess ‘Hypertext Access ’ kısaltması olup, Apache sunucuların kullandığı konfigurasyon dizinlerini ve bu dizinin altındaki tum alt dizinleri kontrol eden bir yapılandırma dosyasıdır.
Coğunlukla Drupal, Joomla, veya WordPress gibi icerik yonetim arayuzleri kullanırken .htaccess dosyasıyla karşılaşmak mumkun olmaktadır. Sadece arayuz uzerinden yonetim sağlamakta iseniz farketmemiş olmamanız dahi mumkun olmakla birlikte, bir yapı dosyası olarak .htaccess, bu arayuzlerin bircok işlem sırasında yapı ayarlarını yazdığı bir dizindir. Bu dizin uzerinde ise manuel yapılandırma yapmakta iseniz mutlaka uzantısının .txt veya .html uzantısıyla sonlanmadığından emin olmanız gerekir.
.htaccess dosyasının bazı ozellikleri klasorleri parola ile koruma, kullanıcıları yasaklama veya IP adreslerini kullanan kullanıcılara izin verme, dizin listelerini durdurma, kullanıcıları otomatik olarak başka bir sayfaya veya dizine yeniden yonlendirme, ozel hata sayfaları oluşturma ve kullanma, dosya değiştirme şeklini icerir.
.htaccess uzerinde ozel hata kodu gosterme işlemi yapılabilmekte olup, .htaccess dizini icerisinde kodlama yapılarak bircok yaygın hata ozelleştirilebilmektedir. Hata kodu ozelleştirmesi yapılan en yaygın hata kodları ise aşağıdaki gibidir;
400 – Bad request 401 – Authorization Required 403 – Forbidden 404 – File Not Found 500 – Internal Server Error
Hypertext Access Nedir?
Site & Server Administration0 Mesaj
●5 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Domain & Sunucu & Web Hosting
- Site & Server Administration
- Hypertext Access Nedir?
-
05-09-2022, 16:58:23