WordPress CPU Sorunu: CPU Aşımına Son adlı yazımızda CloudFlare ’in WP Fastest Cache eklentisi ile birlikte kullanıldığında sunucu performansındaki artıştan ve veri trafiği tasarrufundan bahsetmiştik.

Fakat!

CloudFlare her ne kadar site performansınızı arttırsa da site hızınıza bir katkısı olduğunu soyleyemeyiz. En azından ulkemiz icin bu durum soz konusudur. Mantık olarak performans artarsa site hızı da artar olarak duşunulebilir;

Malesef oyle değildir.

CloudFlare CDN ayağı icin kullandığı sunucular yurtdışındadır. CloudFlare CDN hizmeti icin ulkemizde malesef bir veri merkezi bulunmamaktadır.

CloudFlare sizin sunucunuz ile ziyaretci arasında işlem yapar. Site ziyaretcileriniz sitenize girdiğinde once CloudFlare CDN sunucularına uğrar.

Ve CloudFlare de kendi belleği haricindeki dosyaları almak icin sizin sunucunuza uğrar, dosyaları alır ve tekrar ziyaretcinizin bilgisayarına gonderir.

Yani ziyaretciniz bir nevi yurtdışına gidip gelir.

#Aradaki mesafeden dolayı, sitenizin hız konusunda, CloudFlare kullandığınız zamanda, normal acılma surenizden bir tık daha uzun olacağını soyleyebiliriz.

Yani normalde siteniz 1 saniyede acılıyorsa, CloudFlare kullandığınız zaman siteniz 1,2 saniyede acılabilir. Bu durum CloudFlare sunucularının yurtdışında olmasından kaynaklanan bir durumdur.

Sonuc olarak CloudFlare CDN site acılma suresini arttırmaz. Az da olsa bir yavaşlık meydana gelebilir. Fakat bu yavaşlık kesinlikle SEO acısından sitenizi etkileyecek bir durum değildir.

#Ee peki biz bu Cloudlflare ’ı neden kullanacağız ozaman?

Şoyle ki; clouflare sitenizin hızına kucuk de olsa olumsuz etki etse de, sitenizin server yukunu paylaşan bir servistir. Eğer sitenizin anlık ziyaretci sayısı fazla ise, işte bu noktada ziyaretci tarayıcısı site kodlarınızı cloudflare uzerinden cekerken, site resimlerinizi sitenizin serverından cekecektir. Yani tum yuk site serverınıza binmeyecektir.

Yani bu durumda site serverınız ile cloudflare arasında bir yuk paylaşımı olacaktır. Boylelikle de anlık ziyaretci sayınız muazzam rakamlarda olsa bile, sitenizin sorunsuz bir şekilde bu anlık trafiklerin altından kalkabilecektir. İşte cloudflare ’in avantaj sağladığı nokta tam olarak budur.

Yine de hız konusunda takıntılıysanız site performansı ve hız icin CloudFlare CDN yerine MaxCDN servisini kullanabilirsiniz. Bu servis ile ilgili detaylı bilgiyi WordPress CDN Kullanımı ve SEO Ayarları adlı konumuzda bulabilirsiniz.

# Burada şuna da dikkatinizi cekmek istiyorum. Bu durumda bir olasılık soz konusu. Yani CloudFlare kullanırsanız siteniz kesinlikle yavaşlar diye bir durum yok. Zira WordPress Site Hızlandırma işlemlerinden hic birini yapmamış, sitesi zaten yavaş acılan bir site CloudFlare kullanmaya başladığında sitesi eskisine oranla, performans artışı, onbelleğe alma ve sıkıştırmaya bağlı olarak mutlaka hızlanacaktır.

Benim ust kısımda sitenizi yavaşlatır soylemim, sitenizin hız acısından tamamen optimize edilmiş bir site olduğu var sayımı icerir.

Bir de şunu belirtmek lazım ki CloudFlare tam olarak web sitenizin guvenliğini sağlamaz. İster ucretli ister ucretsiz plan kullanın guvenliğin bir sınırı vardır.

Ucretsiz planlarda basit **** ve saldırı girişimlerinde etkili olabilir. I ’m Under Atack modu da manuel olarak kullanılabilidiği icin, iş işten gectiğinde bir işe yaramamaktadır.

Ucretli planlarda biraz daha katı bir koruma sağlasa da geniş caplı yoğun saldırılarda malesef yetersiz kalmaktadır. Ayrıca CloudFlare saldırı sonrası uğradığınız zararlar icin herhangi bir garanti vermemektedir.

Bu nedenle guvenlik konusunda ciddi endişeleriniz varsa ve daha iyi ve garantili bir hizmet almak isterseniz Sucuri kullanmanız daha faydalı olacaktır.

Sucuri hakkında detaylı bilgiyi WordPress **** Temizleme: Sitem Hacklendi Ne Yapmalıyım ? başlıklı konumuzdan edinebilirsiniz.

Sonuc olarak CloudFlare nedir, sitemi hızlandırır mı, guvenliğimi tam olarak sağlar mı sorular icin hic yoktan iyidir cevabı vermek sanırım abes olmayacaktır.