Windows, kendi başına bin bir yetimin rızkını yediğinden bu tur işlerde pek de tercih edilesi değildir, ancak evinde sistem pırtıklamayı seven meraklı melehatların da Linux kurmasına gerek yok. Hele hele Windows ve Linux kavgasına girmemize hic gerek yok.
Kısaca, sanal makinemizi oluşturmalı, kurmalı ve ağa bağlamalıyız. Sanal makinemiz bu ağ adaptoru ile internete cıkış yapacak. Ardından ikinci bir ağ adaptorunu Windows işletim sistemimize kopruleyeceğiz. Boylece sanal makine ile makine arasında ağ bağlantısı olacak. En son olarak da dışarıdan gelen bağlantıların, koprulediğimiz ağ tarafından yakalanabilmesi icin yonlendirme kuralı tanımlayacağız. Her şeyden sonra da WAN'dan erişim icin modem uzerinden port yonlendirmesi yapacağız.
Bu makalede işletim sisteminin kurulumuna yer verilmemiştir. Duz kurulumu yaptıktan sonra okumaya devam edebilirsiniz.
Sanal makinenin ağ bağlantısını ayarlamak
Birinci ağ bağdaştırıcısı, yani, aygıtın ağa bağlanacağı ağ bağdaştırıcısını NAT olarak ayarlayın.
Ardından, Virtual Box programına geri donun ve bir Host Only Network oluşturun. Bu adaptor işletim sistemi ve sanallaştırılmış işletim sistemi arasındaki trafiği kopruleyecek. IP atamasını otomatik yapın.
Sanal makine ayarlarımıza tekrar gelelim. Bu sefer ağ ayarlarının ikinci sayfasındayız. Yeni bir bağdaştırıcı ekleyeceğiz. Bağdaştırıcıyı, az once oluşturduğumuz Host Only Adapter ile eşleştirin.
Sanal makinemizi actığımızda 2 bağdaştırıcının da gorunur olduğundan emin olalım.
Windows uzerinden sanal makineye port yonlendirmekCMD'yi yonetici olarak başlatarak netsh paketinden yararlanacağız. Onden bildirmemde fayda var, Windows bu tur işler icin tasarlanmadığından elbette performans almayı pek de beklemeyin. Bircok kişi, buna ben de dahil, netsh ile yapılan port yonlendirmelerinin yavaşlığından şikayetci. Ustelik bu yontem ile UDP trafik yonlendirilemiyor. Windows, dahili olarak farklı bir metot sunmuyor. İsterseniz alternatif uygulamalara da bakabilirsiniz.
Oncelikle ana makinenin ağ bağdaştırıcısının IP adresini oğrenmeliyiz. Bunun icin ipconfig komutunu kullanalım.
Makinemin, modemden aldığı adres 192.168.1.55. Bu adresi dinleyerek, 1080 portundan gelen ne varsa kopru bağlantıdaki 80 adresine yonlendirelim.
Kod:Panoya kopyala
netsh interface portproxy add v4tov4 listenport=1080 listenaddress=192.168.1.55 connectport=80 connectaddress=192.168.56.101
Eğer daha sonradan Windows port yonlendirmesini silmek isterseniz aşağıdaki komutu kullanın.
Kod:Panoya kopyala
netsh interface portproxy delete v4tov4 listenport=1080 listenaddress=192.168.1.55
1080 kullanmamın sebebi ana makinenin portlarını işgal etmemek ve daha fazla sanallaştırılmış sistemin birbirinden ayrıştırılmasını sağlamak. Orneğin, 25. sanal sistem icin 80 portunun dış portu 3580 olacaktır.
Artık aynı ağa bağlı cihazlar sanal sunucuya 192.168.1.55:1080 adresiyle ulaşabilirler.
Eğer birden fazla sanal makine calışacaksa DHCP sıkıntı cıkartabilir. Sanal makinenin adresini statik ayarlamalısınız.
WAN bağlantıları icin port yonlendirmek
Modem arayuzu, modemden modeme değişeceği icin en doğru yonlendirmeyi araştırarak bulabilirsiniz. Basitce, gelen standart HTTP bağlantısı olan 80 portunu, LAN'da 162.168.1.55:1080 adresine bağlayacağız. Boylece, gelen trafik o kadar dolanmasına rağmen dışarıdaki kişi tarafından fark edilmeyecek.
Son olarakYonlendireceğiniz portlar istediğiniz kadar coğalabilir. Orneğin 22 portunu yonlendirerek makineye SSH erişimi paylaşabilirsiniz. WAN yonlendirmesi yapmadıkca bağlantı LAN icerisinde paylaşılır. Makineden yonlendirme yapmazsanız guvenlik duvarı LAN bağlantısını engeller, sadece sanallaştıran aygıttan erişebilirsiniz.
Dosya Ekleri 1690375832416.png 48,6 KB · Goruntuleme: 43