Serimize kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bugun .VHDX uzantılı sanal diskimizi kullanarak hızlı bir Server 2012 R2 kurulumu gercekleştireceğiz.

Aşağıda Server2012R2.VHDX dosyamızı goruyoruz, diskimiz 7.5GB buyukluğe sahip. İcerisinde taşıdığı bilgilerin; kendi kişisel bilgisayarımızdaki C: diskinden hicbir farkı yok arkadaşlar.




Hyper-V Yoneticisini acıyoruz. Bunun icin Windows 10 işletim sisteminin, Hyper-V barındıran surumlerinden birine sahip olmamız gerekiyor orneğin Pro surumu gibi. Home surumu ile Hyper-V Yoneticisini arama girişiminde bulunmayın, şimdiden peşinen uyaralım

BIOS menusunden ve Windows ozelliklerinden acılmasıgereken ayar ve ozellikleri aşağıdaki konuda gorebilirsiniz.
Hyper-V Aktif Etmek İcin; [Cozum] Hiper Yonetici Calışmadığından Sanal Makine Başlatılamadı Hatası - Technopat Sosyal
Genişletmek icin tıkla...


Her şey sorunsuz ise kişisel makineniz sol ust kısımda gorunecektir. Sağ ust koşeden Yeni > Sabit Disk diyoruz.




Daha guncel olan VHDX uzantılı sanal sabit disk icin 2. radio butona tıklıyoruz.




Oluşturacağımız sabit diskin turunu "Dinamik" olarak belirliyoruz. Bu secenek sayesinde genişleyebilen, ihtiyac duyduğu kadar alan rezerve den bir disk yapısına sahip olabileceğiz. Sabit boyutlu olmasının guvenlik anlamında artıları bulunsa da camia icerisinde mantıklı olan ve kabul goren tur; genel itibariyle Dinamik diyebiliriz.




Alt kısımda .VHDX dosyasını nereye atacağını soruyor yani hedef konum istiyor bizden. Masaustunde Hyper-V Makineler > RootDomainDisk klasorunu hedef gosterdik.
Ust kısımda ise diskin ismini RootDomain.VHDX olarak belirledik. Konum ve isim bilgileri aynı olursa; yonetilebilirlik anlamında buyuk bir avantaj sağlayacaktır bizlere.




Biz var olan bir diskin iceriğini kopyala diyoruz. Başta da belirttiğim gibi diski direkt olarak kopyalayabilirdik ancak yukarıdaki ozellikleri belirtmek icin bu yolu tercih ettik.
Kopyalanacak dosyayı belirtiyoruz; Masaustu > Windows Server 2012.VHD hedefini geciyoruz. Gorduğunuz gibi VHD dosyası ve belirli bir boyutun uzerine cıkamıyoruz bu formatta. Ancak yeni oluşacak diskimiz VHDX uzantılı olacak ve 64TB sınıra erişebileceğiz.




Son diyoruz ve 2-3 dakika icerisinde diskimiz kopyalanıyor. Bu noktada disk boyutu ve sistem performansı sureyi kısaltabilir.




İşlemin bitmesini bekliyoruz. Herhangi bir uyarı mesajı vermeyecektir. Bittiğinde pencere kaybolacaktır.




Oluşan VHDX dosyamızı goruyoruz. Masaustu > Hyper-V Makineler > RootDomainDisk hedefine kopyalandı ve boyutu 7.6GB. Gorulen o ki 100MB kadar artış olmuş.




Sağ koşeden Sanal Anahtar Yoneticisi sekmesine tıklıyoruz. Aşağıdaki pencerede ise Dış seceneğine tıklayıp anahtarı oluştur diyoruz.




Anahtar ismini yazarken mutlaka "İc - Dış - Ozel" şeklinde betimlemelerde bulunuyoruz. Ardından uygula diyoruz.




Aşağıdaki uyarı ekranına evet diyoruz ve anahtar oluşturuluyor. Bu esnada kendi erhernet bağlantımız devre dışı kalabilir kısa sureliğine. Kendiliğinden eski haline gelecektir.





Gorulduğu uzre dış sanal ağ kartımız oluşmuş durumda.




Şimdi Hyper-V Yoneticisi ekranından Yeni > Sanal Makine diyoruz.




Sanal makinenin kurulacağı alan olarak RootDomain klasorunu hedef gosterdik. İsim olarak birebir aynı tercihte bulunuyoruz. Yonetilebilirlik anlamında avantaj sağlayacak bu bize.




2. nesil BIOS yalnızca 64-bit işletim sistemi deklemekte ve UEFI desteği bulunmakta. Bu noktada 1.Nesil diyip devam edebilirsiniz. Bu daha ince durumlar icin onem arz eden bir ozellik. Biz 1. Nesil ile devam edelim yolumuza.




Sanal makinemizin RAM bellek ihtiyacını fiziksel makinemizden karşılayacağız. 2048MB ayırıyoruz ve Dinamik bellek seceneğini aktif ediyoruz. Bu sayede yalnızca ihtiyacı olduğu kadar RAM bellek rezerve edecek, sanal makinemiz. Dinamik bellek secili olmaz ise direkt olarak 2GB bellek rezerve edilecek ve sanal makine tarafından kullanılmasa bile fiziksel makine tarafından dokunulamayacaktı bu alana.




Sanal dış ağ yongamızı tanımlıyoruz. Bu sayede yalnızca yerel yapılanmamız icerisinde hapis kalmayacağız. İc anahtar secimi yapsak bile Hyper-V ekranından değişim yapılabilmekte zaten.




Ve can alıcı kısma geldik. Yeni oluşturduğumuz .VHDX dosyamızı hedef gostererek sanal makinemizi oluşturmak icni en onemli adımı atıyoruz. Ozet kısmında ise SON diyerek makineyi oluşturuyoruz.




Dilerseniz oluşan RootDomain isimli makineye tıklayıp Bağlan diyelim. Acılan pencerenin sol ust kısmından ise Guc verip sistemin calışmasını sağlayalım.




Sistemimiz sanal diski gordu ve boot etti. İlk acılışı gercekleştiriyoruz.




Dil secimi gibi kısımları geciyorum zira hepimizin yapabileceği kişisel tercihler. Herhangi bir disk işlemi de olmadığı icin kurulum oldukca basit aslında. Yalnızca kullandığımız klavyeyi doğru secmeye ozen gosterelim, unutkanlık ile farklı bir dil - klavye tercihinde girilen şifre, sistem acılışında kabul edilmeyebilir; karakterlerden doğan farklılıklardan dolayı.

Şifremizi akılda tutuyoruz, unutursak uğraştıracaktır.




Ekran cozunurluğunu tam ekran yapabiliriz; buna karşılık fiziksel makine ile sanal makineyi birbiri ile karıştırmayalım
Sanal makine icerisinde Windows + L gibi kombinasyonlar calışmaz. Ek olarak sanal makinelere ilk geciş esnasında NumLock tuşu pasif konuma duşebilir, surekli neden NumLock kapanıyor diye katil olmayınız
Cift monitor kullanan kişiler "Tum monitorlerimi kullan" seceneğini de aktif edebilir.




Ve gormuş olduğunuz gibi Server 2012 R2 işletim sistemimiz yuklenmiş bulunuyor. Server Manager ekranını da gorebiliyoruz. İlerleyen zamanlarda Domain kurulumu rehberi ile tekrar karşınızda olacağım.