En alttaki internet ikonuna sağ tıklayıp ağ ve paylaşım merkezini acıyoruz.
Sol ustteki bağdaştırıcı ayarlarını değiştirine tıklıyoruz.
Karşımıza boyle bir ekran gelecektir, buradan Ethernet ile bağlıysak 1. kutucuğu, Wi-Fi ile bağlıysak 2. kutucuğu secmeniz gerekmekte. Sectikten sonra sağ tıklayıp ozelliklere tıklıyoruz.
Buradan İnternet Protokolu Surum 4'u seciyoruz, kısacası IPv4.
Sonraki ekranda ise aşağıdaki IP adresini kullan seceneği işaretliyoruz ve aşağıdaki değerleri dolduruyoruz
Alt Ağ Maskesi: Almak istediğimiz statik IP Varsayılan Ağ Gecidi: Modem arayuzune girmek icin kullandığımız IP
Modem Arayuzune girmek icin kullandığımız IP'yi bilmiyorsak bir CMD acıp Ipconfig yazıyoruz.
Secili alanda ki default gateway yazan yer sizin modeminizi yonetmek icin oluşturulmuş admin panelinin IP'si, yani yukarıdaki varsayılan ağ gecidi kısmına CMD'de secili olan kısmı yazıyoruz.
Statik IP ayarlamamızı tamam butonuna basarak bitiriyoruz. Sıra geldi FTP istemcisi icin klasor oluşturmaya. Bunun icin harici bir disk de kullanabilirsiniz ancak ben C diskimde strxFTP isimli bir klasor oluşturdum.
On ayarları tamamladığımıza gore artık Filezilla Server'i bilgisayarımıza kurabiliriz. Kurarken hicbir ayarı değiştirmenizi onermem, direkt Next-Next tuşlarına basarak kurulumu bitirin.
Kurulum tamamlandıktan sonra Filezilla Server'in arayuzu sizleri karşılayacaktır.
Yine aynı şekilde buradaki ayarlara da dokunmayıp connect tuşuna basıyoruz. Eğer aşağıdaki gibi bir ekran geldi ise tum işlemleri doğru şekilde yapmışsınızdır ancak hata alıyorsanız konunun sonundaki cozume bakabilirsiniz.
Bağlantıyı da sağladığımıza gore artık kullanıcı ve yetki ayarlarını yapabiliriz. Ust tarafta ki edit tuşuna basıp users seceneğine tıklıyoruz.
Burada ise kullanıcı ekleme, yetki ayarlama ve kullanıcı hesaplarına parola koyma gibi secenekler var. Biz once kullanıcı oluşturuyoruz. Users kısmındaki add butonuna basıp kullanıcı hesabını oluşturuyoruz.
Sonrasında parola koyma aşamasına geciyoruz. Password yazan yerin tikini aktifleştirip şifremizi yazıyoruz.
Kullanıcıyı da oluşturduğumuza gore artık yetki ve klasor paylaşımı kısmına geciyoruz. Sol taraftaki panelden shared folders seceneğine tıklıyoruz.
Sonrasında add tuşuna basıp bu kullanıcı icin paylaşım yapacağımız klasoru seciyoruz. (Başta oluşturduğumuz klasor.)
Klasor paylaşımını ayarladıktan sonra yetki verme kısmına geciyoruz. Secili alanda kullanıcın yetkilerini gorebiliyoruz. Okuma-yazma-silme gibi secenekler var, bunları kendinize gore ayarlayabilirsiniz.
Peki her şeyi ayarladık ağa bağlı olan bir bilgisayar/telefon bu FTP istemcisine nasıl ulaşacak? Bunun cevabı aslında basit. Bilgisayar icin Filezilla FTP Client'i kullanabilirsiniz ya da direkt olarak dosya yoneticisi uzerinden de ulaşabilirsiniz, Explorer uzerinden yani. Ancak telefon kısmına gelince birkac farklı dosya yoneticisi yazılımı indirmeniz gerekebiliyor. Telefonlar icin Es-Dosya yoneticisinden FTP istemcisine ulaşabilirsiniz.
Şimdi konuyu zenginleştirmek amacı ile başka bir bilgisayar ile FTP istemcisine bağlanmayı gostereceğim, bir de yukarıda bahsettiğim hatayı alan arkadaşlar icin bir cozumu gostereceğim.
Bilgisayarda Explorer uzerinden ulaşmak icin: ftp://olusturduğumuzstaticip/ Ornek vermek gerekirse: ftp://192.168.1.111/ yazıp enter'e bastığınız zaman size bir kullanıcı adı parola soracaktır. Bunun icinde Filezilla Server uzerinde oluşturduğumuz kullanıcı adı ve şifre gerekmektedir.
Filezilla FTP Client'i uzerinden bağlanmak istiyorsanız da şunları yapmanız gerekmekte:
Sunucu kısmına oluşturduğumuz static IP.
Kullanıcı adına Filezilla Server uzerinden oluşturduğumuz hesap adı.
Parola kısmına da yine Filezilla server uzerinden oluşturduğumuz parolayı giriyoruz.
Opsiyonel olarak da kapı numarası kısmına varsayılan FTP portu olan 21 yazabilirsiniz.
Son olarak da hata alan arkadaşların cozumune gelelim. Bu hata genelde sunucunun kurulu olduğu bilgisayarı yeniden başlattığınızda ortaya cıkan bir hata fakat cozumu basit. Hata tam olarak da aşağıdaki gibi.
Cozumu ise Win+r tuşlarına basıp services.msc yazıp Enter'e basıyoruz
Bu komut işletim sistemi uzerinde bulunan hizmetleri gosteriyor. Buradan Filezilla Server FTP server adlı hizmeti bulup Başlat'a tıklıyoruz ve artık sorununuz cozulmuş olacaktır.