İnternet tarayıcısı alanında, pek bilinmeyen tarayıcılardan birisi Otter'dir. Kendisi acık kaynak projesi ile geliştirilmeye devam etmektedir. Kendisini bir gun boyunca kullanmaya calıştım ve herkes icin kullanılabilir bir tarayıcı olup olmadığı konusunda bir sonuca ulaştım. Sonuca goz atmadan once, tarayıcı hakkındaki tum bilgilerine ve ozelliklerine goz atabilirsiniz.

Otter Browser - Wikipedia en.wikipedia.org



GitHub - OtterBrowser/otter-browser: Otter Browser aims to recreate the best aspects of the classic Opera (12.x) UI using Qt5 Otter Browser aims to recreate the best aspects of the classic Opera (12.x) UI using Qt5 - GitHub - OtterBrowser/otter-browser: Otter Browser aims to recreate the best aspects of the classic Opera ...
github.com



Otter (ˈädər) kelimesinin Turkce anlamı su samurudur.

Otter - Wikipedia en.wikipedia.org


İsmini su samurundan alan Otter İnternet tarayıcısı, Opera 12.x'in ozelliklerini yeniden oluşturabilmek icin 1 Ocak 2014 yılında piyasaya suruldu.

Hakkındaki kısa bilgileri oğrendiken sonra tarayıcının kurulumuna gecebiliriz.
Kurulumun ilk adımında, kullanmak istediğiniz dile gore secim yapmanız gerekmektedir.

GNU Genel Kamu Lisansı'nı kabul ederek devam ediniz.


GNU Genel Kamu Lisansı v3.0 - GNU Projesi - Ozgur Yazılım Vakfı www.gnu.org


Tarayıcınızı krumak istediğiniz dosyaya gore secerek devam edebilirsiniz.

Tarayıcınızın başlat menusunde hangi ad ile goruneceğini değiştirebilirsiniz.

İsteğinize bağlı olarak kurulum sonrasında masaustunuzde simgesinin olup olmadığını secebilirsiniz.

Tarayıcınız kurulduktan sonra, isterseniz direkt olarak giriş yapabilirsiniz.

Tarayıcımızın kurulumunu bitirdikten sonra bizleri, sol aşağı tarafta duran bir su samuru ve sade bir ana menu karşılıyor.




Eğer ana menunun rengini değiştirmek istiyorsanız, herhangi bir yere sağ tıklayarak ozelleştirme seceneğiniz bulunuyor ama cok kısıtlı ozellikler sunuyor.




Tarayıcının ust menusunde sekiz adet secenek bulunuyor. Hepsini detaylı bir şekilde inceleyebiliriz.
Surprizbozan: Dosya Bu alanda; sekme ve pencere seceneklerini, oturumu acılan kullanıcıyı ve menu cubuğunu goster/gizle gibi secenekleri bulabilirsiniz.






Surprizbozan: Duzenle Bu alanda, internet sayfanız icerisindeki eylemlerini sağlayabileceğiz bir bolum bulunmaktadır.






Surprizbozan: Gorunum Bu alanda; internet sayfanızın arac kutusunu, sayfa yakınlığını ve karakter kodlamasını sağlayabilirsiniz.






Surprizbozan: Gecmiş Bu alanda, tarayıcınızın gecmişini goruntuleyebilirsiniz.






Surprizbozan: Yer İmleri Bu alanda, tarayıcınızın yer imlerini duzenleyebilirsiniz.






Surprizbozan: Araclar Bu alanda, tarayıcı icerisinde sunulan araclara erişebilirsiniz.






Surprizbozan: Yardım Bu alanda; tarayıcınızın dilini, guncelliğini ve hakkındaki detayları oğrenebilirsiniz.






Surprizbozan: Ust Menuyu Kişiselleştirme Ust menunun herhangi bir yerine sağ tıklayınız ve Customize seceneğine geliniz.








Surprizbozan: Eklentiler Araclar kısmından giriş yaparak, eklentileri .js formatında ekleyebilirsiniz.








Surprizbozan: İndirme Yoneticisi İnternet sitelerinden indirdiğiniz dosyalara, arama cubuğu ile bu bolumden daha hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.






Surprizbozan: Notlar Hızlı bir şekilde, tarayıcı icerisinde not alabilme seceneğiniz bulunmaktadır.






Surprizbozan: Cerez ve Parola Yoneticisi Tarayıcınızda gezinirken, cerezlerinizi ve sitelere giriş yaparken kullandığnız parolaları duzenleyebilirsiniz.






Surprizbozan: İcerik Engelleyici Kendi icerisinde sunduğu icerik engelleyicisine, reklam engelleme filtrelerini ekleyebilir veya duzenleyebilirsiniz.










Surprizbozan: Tercihler Bu alanda, birden fazla tercih edilecek secenek bulunuyor. İsteğinize gore değişiklikler yapabilirsiniz.
















İcerisindeki tum ayarları incelediğimize gore, aram motoruna goz atabiliriz. Gizlilik uzerine yapılmış olan diğer tarayıcılar gibi Otter da DuckDuckGo'yu varsayılan tarayıcısı haline getirmiştir.




İsteğinize bağlı olarak arama motorunuzu değiştirebilme seceneğiniz bulunmaktadır.




Tarayıcı icerisindeki icerik engelleme seceneğinin pek başarılı calıştığını soyleyemiyorum. YouTube ve Technopat Sosyal uzerinde denemeler yaptığımda, başarısızlıkla sonuclandı. Orneğin Technopat Sosyal icerisinde reklamları gorebiliyorsunuz. Normalde uye olan herkes reklamları goremiyor ama bazı reklam engelleme filtreleri uye olmadığınız halde bu reklamları gormenizi engelleyebiliyor.




Bazı sayfalarda, reklam iceriğinin cok duzensiz bir bicimde sitede gizlenemediğine bile tanık olabiliyorsunuz.




YouTube uzerinde de bu durum aynı şekilde gozlemleniyor. Orneğin ana sayfada reklamları engelleyememektedir.




Ana sayfa dışında video izlerken bile reklamları gorebiliyorsunuz. Bunlara baktığımızda icerik engelleyicisinin başarısız olduğunu gorebiliyoruz.




Sonuca gelecek olursak; farklı bir internet tarayıcısı kullanmak istiyorsanız ve eski Opera'nın arayuzune benzer bir deneyimi elde etmek istiyorsanız, kullanabilirsiniz. Tarayıcı icerisindeki not alma ozelliği ve eski Opera gorunumunu yakalama isteği gayet başarılı duruyor. Hız konusunda cok kotu bir sonuc vermiyor ama tasarım konusunda pek tatmin olmayabilirsiniz.