Formula 1’de uyuşmazlıklar sona eriyor
Spor Haberleri0 Mesaj
●21 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Spor
- Spor Haberleri
- Formula 1’de uyuşmazlıklar sona eriyor
-
17-10-2019, 15:36:44Formula 1’de rakip seri endişelerinin, onumuzdeki gunlerde takımlar ile F1 patronları arasında sporun geleceğine ilişkin yapılacak bir dizi goruşme sonrasında nihayet ortadan kalkması bekleniyor. Takım temsilcilerinin, hafta başında Nurburgring’deki FIA Teknik Calışma Grubu toplantısını terk etmesiyle yeniden gundeme gelen rakip seri planları ve ortaya cıkan yeni krizin sonlandırılmak uzere oluğu belirtiliyor. Bu yonde atılacak ilk buyuk adım, F1 takımlarının onumuzdeki yıllar icin maliyetleri belirleyen, yasal olarak bağlayıcı bir anlaşmaya imza atacakları Carşamba gunku toplantı olacak. Macaristan Grand Prix oncesinde duzenlenmesi beklenen bir diğer goruşmede ise, takımlar ile Formula 1’in ticari haklarını elinde bulunduran CVC arasında yeni bir Concorde Anlaşması imzalanması planlanıyor. Bu iki anlaşmanın imzalanmasından sonra ilgili belgeler, onaylanmak uzere FIA’ya sunulacak. Anlaşıldığına gore, FIA’dan belgeleri imzalaması istenecek. Federasyon bu konuda da problem cıkarırsa, CVC ve takımların kendi rakip serileri konusunda calışmaya başlayacağı ifade edilecek. Mevcut durumun gidişatı hakkında iyimser ifadeler kullanan Ross Brawn yaptığı acıklamada, Carşamba gunu FIA ve Formula 1 Takımlar Birliği (FOTA) arasındaki goruşmede yaşanan olayın, sureci etkilemeyecek kadar kucuk bir gelişme olduğunu belirtti. Brawn, “Uzucu bir olaydı. Kimse bu tur şeyleri olmasını istemez. Teknik manada, bircok takım yıllardır FIA ile cok iyi ilişkiler icinde. O yuzden bu tur şeylerin olması cok uzucuydu. Savunulacak bir yanı yok. Diğer tum meseleleri halledebilirsek, eşin teknik yanı da cozulur” dedi. Takımların, CVC ve FIA ile herkesi mutlu edecek bir cozum arayışında olduğunu belirten Brawn, “Cok fazla konuşmak istemiyorum. Yapılacak cok iş var. Bunlar iyi niyetli bir şekilde yapılıyor da. Gectiğimiz Carşamba gunu gercekten uzucu bir durum ortaya cıktı. Fakat umuyorum bu, surecte koca bir yarık değil, sadece cok kucuk bir etkiye neden olmuştur” diye konuştu. FIA’nın Concorde Anlaşması’na onay verip vermeyeceğine ilişkin bir soruya, “Oyle olmasını umuyorum. Bu problemi artık cozmemiz lazım. Cunku bundan tum takımlar zarar goruyor. Bu olmadan, ortaklarınıza, yatırımcılara geleceğin neler getireceğini soyleyemiyorsunuz” dedi. Gelecek beş yıl icinde F1’in nereye gideceğini acıklama konusunda herkesin guven icinde olmak istediğini kaydeden Brawn, “O yuzden bu problemi artık cozmemiz lazım” ifadelerini kullandı. Brawn ayrıca, bu sezon spor dışındaki konuların cok fazla konuşulduğunu, bunun ise F1 adına cok uzuntu verici bir durum olduğunu belirtti. McLaren takım patronu Martin Whitmarsh ise, takımların FIA ve CVC ile tum catallı konularda uzlaşmaya varabileceğini umduğunu kaydetti. FOTA’nın kendi serisini oluşturmasının bir opsiyon olduğunu ifade eden Whitmarsh, “Cok vakit gecmeden ne yapacağımızı bilmemiz lazım” dedi. Whitmarsh, gec bir tarihte F1’den ayrılmalarının sozkonusu olduğunda, işlerin daha da zorlaşacağını soyleyerek, “Bu sporun F1’de olanların egolarına ve bireylere dayalı olacağını sanmıyorum. Formula 1, ‘kabul edilebilir bir sozleşme yapılacak mı?, Formula 1’e katılım ne olacak?’ sorularının cevabına bağlı olacak. Bu noktada kafam biraz karışık” ifadelerini kullandı. Whitmarsh, ayrıca, “FOTA hicbir kimseye karşı bir kampanya yurutmek icin burada değil. Biz bu sporu daha iyi hale getirmek icin buradayız. Hepimiz de bunu nasıl yapabileceğimizi biliyoruz. Kimseyi veya hicbir teşkilatı eleştirmek icin burada değiliz” dedi. BMW Motor Sporları Direktoru Mario Theissen de, işlerin planladığı gibi gitmesihalinde, onumuzdeki iki veya uc hafta icinde problemlerin cozuleceğini umduğunu belirterek, bunun “kesinlikle mumkun” olduğunu vurguladı. TurkiyeF1.com __________________