Barış Pınarı Harekatı'na karşı cıkan Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron'a Suriye'nin kuzeyindeki YPG/PKK'lı teroristlere ait tunellerin Fransız şirketlere ait cimentolarla yapıldığını soyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu sozlerinin ardından teroristlerle bu tunellerde yoğun catışmalar yaşandığı ortaya cıktı. Ozellikle Tel Abyad'da bulunan bu tunellerde teroristlerin kıstırıldığı oğrenildi.
Fırat Nehri'nin batısındaki Menbic'te dun TSK ve Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) hareketliliği duşuk seviyede surerken Fırat'ın doğusunda ise şiddetli catışmalar yaşandı.
Turk topcusu Resulayn'daki teror mevzilerini gun boyunca vurdu. İlce merkezi yakınlarında SMO unsurlarıyla teroristler arasında cok şiddetli catışmalar oldu. Catışmaların ozellikle teroristlerin kıstırıldığı ilcedeki tunellerde yaşandığı bildirildi.
[h=3]HAREKETLİLİK DUŞUK SEVİYEDE[/h] ABD'nin cekilmesi sonrası Rusya desteğiyle Suriye ordusunun girdiği Munbic'in kırsal kesimlerinde konuşlu olan Turk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Suriye Milli Ordusu (SMO) unsurlarının hareketliliği dun duşuk seviyeye indi.
Bolgedeki kaynaklardan edinilen bilgiye gore Esad'a bağlı rejim birlikleri ise Munbic'te tam konuşlanmayı buyuk olcude tamamladı. TSK ve SMO unsurlarının yakınında bulunan Sacur Cayı bolgesinin de Suriye ordusuna gectiği ve bolgenin en onemli yerleşim merkezi olan Refahiye koyune de Suriye bayrağı cekildiği bildirildi. Munbic'in dışında Fırat'ın doğusunun guney kesimlerinde de Esed gucleri yayılmaya başladı.
[h=3]ESED GUCLERİ KOBANİ'DE[/h] Rejim birliklerinin bolgenin guneyindeki kırsal kesimin batı-doğu ekseninde kendisi icin 'guvenlik hattı' kurmaya başladığı ileri suruldu. Bu kapsamda Tel Abyad'ın guneyindeki Ayn İsa'da da hÂkimiyetin Suriye ordusu ve Rus birliklerinde olduğu belirtildi.Resulayn'ın guneydoğusunda bulunan Haseke'nin batı kırsalından gecen M4 karayolunun Tel Tamer mevkisinde Suriye ordusunun kontrol noktası kurduğu, Tel Tamer'in kuzeybatı kırsalındaki Ahibeş, Lilan ve Tavila koylerinin de Esad guclerine gectiği bolgeden gelen haberler arasında yer aldı. Akşam saatlerinde ise Esed gucleri ve Rus askerleri, stratejik onemdeki Ayn el-Arap'a (Kobani) girdi. ABD onculuğundeki DEAŞ karşıtı koalisyon sozcusu Albay Myles Caggins ise "Koalisyon gucleri, Suriye'nin kuzeydoğusundan cekilmeye devam ediyor. Lafarge Cimento Fabrikası'nı, Rakka ve Tabka'yı boşalttık" acıklaması yaptı.
[h=3]NE OLMUŞTU?[/h] Cumhurbaşkanı Erdoğan, Barış Pınarı Harekatı'na karşı cıkan Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a "Ruanda'da yuzbinlerce insanı katleden siz değil misiniz? Sen bana bunları nasıl soylersin? Aynaya bak aynaya!" dediğini aktarmıştı.
Harekatın yapıldığı bolgede teror orgutu YPG tarafından tuneller kazıldığını da belirten Erdoğan, "Macron'a bu tunellerin cimentoları Fransız firmasından" dediğini belirterek sozlerine şoyle devam etmişti:
"Şu anda 90 km'yi aşkın tuneller var. Bunun cimentosu nereden geliyor. Fransız firmasından. Neyle izah edeceksiniz, nasıl aldatacaksınız? Her şey meydanda. Bunların da hesabını verecekler. Turkiye tarihinde hicbir zaman sivil katliam yapmamıştır. Bize bu ithamı yoneltenlerin gecmişleri sivil katliamlarla doludur. Macron'a soyledim, Ruanda'da Cezayir'de sivilleri katleden siz değil misiniz dedim. Bunları bana nasıl soylersin once aynaya bak dedim.
Afrika'nın kitabında neler var? Suriye'de bizi sivil katliamı ile itham edenlere şunu soyluyorum, sivil katliamı gormek istiyorsanız Suriye'de Turkiye'nin ayak basmadığı yerlere bakın. Sivil katliamı gormek istiyorsanız Afganistan'a, Arakan'a Yukarı Karabağ'a Bosna'ya bakın. Sivil katliamı gormek istiyorsanız Turkiye'nin mudahalesinden once Kıbrıs'a bakın. Sivil katliamı gormek istiyorsanız bolucu teror orgutunun ulkemizde yaptığı eylemlere bakın. Turkiye bu konuda itham edilecek bir ulke değildir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Macron'a ağır sozler: Ruanda'da yuzbinlerce insanı katleden siz değil misiniz?