Sual: Anneme, (Saclarımı acmam gunahtır. Ben bu gunahı işliyorum, kollarımı ve bacaklarımı da acsam ne olur ki) diyorum. Annem razı olmuyor. Hatta namazını kıl diyor. Ben de hic gunah işlemesem kılarım diyorum. Ha bir gunah işlemişim ha uc gunah, ne fark eder diyorum. Ben haklı değil miyim?
CEVAP
Gunah işleyene sen haklısın denmez. Maalesef gunumuzde ibadetlerde ya hep ya hic mantığı var. Ya hep ya hic imanda olur, gunahlarda ve ibadetlerde olmaz. İmanın azı coğu olmaz. İman ya vardır, ya yoktur. Bazı ibadetleri yapamayana veya bazı gunahlardan kacamayana sen gunahkÂrsın artık ibadete luzum yok denmez. Gunah kucuk olsa da kacmaya calışmalıdır. Bir gunaha alışan, otekilerini de işlemek isteyebilir. Bir gunah oteki gunahları davet eder. Gunah demek, isyan demektir. Akıllı olan, Rabbine isyan sayısını hic artırır mı? Aksine azaltmaya calışır.
İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
Butun gunahlara tevbe edip hepsinden kacmak buyuk nimettir. Bu yapılamazsa, bazı gunahlara tevbe etmek de nimettir. Bunların bereketiyle belki butun gunahlara tevbe etmek nasip olur. "Bir şeyin butunu ele gecmezse, hepsini de kacırmamalı" buyuruldu. (2/66)
Birkac gunaha muptela olan kimse, birinden vazgecmek isterse, ona, (Diğerlerini bırakmadığına gore bu gunaha da devam et) denmez. Gunah miktarı ne kadar azaltılırsa o kadar iyi olur. Cunku Allah’tan korkarak bir gunahtan vazgecmek iman alametidir. Hadis-i şerifte, (Omrunde bir defa Allah’ı anan veya Ondan korkan Musluman, Cehennemden cıkar) buyuruldu. (Tirmizi)
GunahkÂr biri bir ibadeti yapıyorsa, (Aman bunu bari bırakma) demeli! Bu ibadeti de yapmazsa, dinden tamamen uzaklaşabilir. Korkutmaktan cok, mujdeleyici olmak gerekir. Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:
(Allah’ın rahmetinden umit kestirip dinden nefret ettirene lanet olsun!) [Nesai]
(Kolaylaştırın, gucleştirmeyin, mujdeleyin, sevdirin, nefret ettirmeyin!) [Buhari]
Bir genc, Peygamber efendimize, (Şu uc gunahı bırakamıyorum) dedi. O uc gunah, yalan, zina ve icki idi. Resulullah efendimiz, (Bu uc gunahtan birini benim icin bırak) buyurdu. O genc de uc gunahtan biri olan yalanı bırakmayı, kabul edip gitti. Daha sonra, diğer iki gunahı işlemek isteyince, (Bu gunahları işleyip Resulullahın karşısına cıkınca, "Ben işlemedim" desem yalan soylemiş olurum. Eğer işlediğimi soylersem, cezaya maruz kalırım) diye duşundu. Diğer iki gunahtan da vazgecti. (Şir’a)
İnsanlardan utanarak gunahı gizlemek de hayadandır. Haya da imandandır. Gunah gizlenmezse, fÂsıklar bundan cesaret alır. (Falanca gunah işliyor. Ben de işlesem ne cıkar?) diyebilirler. Falancalar şunu bunu yapıyor, onlara gunah değil de bize mi gunah diyebilirler. Buna sebep olmamalı.
Her ne kadar bazı sapıklar, (gunah işleyen, mesela namaz kılmayan kÂfir olur) diyorlarsa da, gunah işleyen, Muslumanlıktan cıkmaz. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Cebrail aleyhisselam, "Ummetine mujde ver ki, muşrik olarak olmeyen Cennete girer" dedi. Ben, "Zina ve hırsızlık eden de mi Cennete girer" diye uc defa sordum. Evet, zina ve hırsızlık eden de Cennete girer" dedi. Daha sonra, "İcki icse de, yine sonunda Cennete girer" dedi.) [Buhari]
Bu Ehl-i sunnet itikadıdır. Gunahları hafif gormek değildir. Bu inanış, insanı gunaha sevk etmemeli! Her gunah, kalbi karartır ve insanı kufre surukleyip ebedi Cehennemde kalmaya sebep olabilir. Her gunahtan kacınmalı, cunku Allah’ın gazabı gunahlar icinde saklıdır. Belam-ı Baura, cok ibadet eden buyuk bir Âlim iken, bir gunah yuzunden kÂfir oldu. Gunah işleyen hemen tevbe etmelidir! (K.Saadet)
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Gunah gunahı ceker