Mercedes Formula 1 takımının strateji direktoru James Vowles, Macaristan GP'den sonra podyumda şampanya kutlamaları esnasında yaşadıklarının utanc verici olduğunu ancak yine de tarihe gectiği icin mutlu olduğunu soyledi. Lewis Hamilton'ın Macaristan GP'yi stratejisi ile kazanmasının ardından Vowles, takımlar kupasını alması icin podyuma cıkarılmıştı. Vowles, milli marşların bitmesinin ardından hic beklemediği bir anda Hamilton'ın şampanyayı kendisine tutmasının ardından kacamadığını ve şampanyanın gozune geldiğini, bu yuzden bir sure onunu goremediğini soyledi. O esnada uzun sure Hamilton'ın kendisine şampanya fışkırtması nedeniyle Vowles, hareket edememiş hatta bir ara yere duşmuştu. Takımın yarış sonrası Youtube'da paylaştığı videoda konuşan Vowles, "Yarışı kazandığınız anki hisleriniz, ozellikle yarış hafta sonu boyunca gosterdiğiniz calışmaların ardından sonucun alınmasına katkı sağlamışsanız inanılmaz oluyor." "O anlarda kalbiniz yerinden cıkacakmış gibi hissediyorsunuz. O anlarda cok ust duzey duygular yaşıyorsunuz. Toto'nun da mutluluğunu gormuş olmalısınız." "Podyuma cıkıp takımı temsil etme şerefine ulaşmakla hicbir şeyi kıyaslayamazsınız. Bu duygu başka hicbir şeye benzemiyor." "Oradasınız ve binlerce insanın size baktığını goruyorsunuz. O an inanılmaz derecede ozel bir şeyin, tarihin bir parcası olduğunuzun farkına varıyorsunuz." "Bu duygu sonsuza dek bende kalacak. Bunu birden cok kez yaptığım icin gercekten minnettarım." "Oraya cıktığınızda, cok hızlı bir şekilde oğrendiğiniz şey, Lewis'in orada kendinizden cok daha fazla sayıda oraya cıkmış olduğu oluyor. Ve o, ne yapılacağını biliyor." "Ben 4. saniyede şampanya şişesini alana kadar, bunu biliyorum cunku saygım, o coktan şişeyi aldı, salladı ve gozlerime doğru sıktı. O an kor oldum ve başka bir şey goremiyordum." "Dahası yerler de ıslanmıştı. O an yere duştum ve ellerimle nerede olduğumu anlamaya calıştım. Utanmıştım. Ancak her şey icin gercekten minnettarım. Orada olma fırsatını yakaladığım icin mutluyum. Bu, sonsuza kadar zihnimde kalacak bir duygu ve anı." dedi. Vowles, antrenman seansında topladıkları az veriye rağmen Max Verstappen'in yarışta sert lastikleri ne kadar kullanabileceğini tahmin ettiklerini soyledi. Cuma gunu tum takımlar kuru zeminde az suruş yapmıştı ancak Vowles, Mercedes'in bu konuda bir model inşa ettiğini ve Verstappen'in lastiklerinin ne zaman duşeceğini hesapladıklarını soyledi. Bu sayede Hamilton'ı 2. defa pite alarak yeni lastiklerle yakalamasını sağladılar. Vowles, "Yarışa girerken, cuma gununu yağmurun etkilemesi nedeniyle normalden az veriye sahiptik. Kimse sert lastiklerle uzun suruş yapmamıştı. Kimse ağır yakıt yukuyle aşınmanın nasıl olacağını, lastiklerin nasıl ilerleyeceğini bilmiyordu." "Bu bircok bilinmeyen olmasına neden oldu. Yarışa girerken herkes, biz dahil, tek pit stop yapmayı planlıyordu. Budapeşte'de geciş yapmak inanılmaz zor. Bu acıdan lastiklerin omrunu tahmin etmek zorunda kaldık." "Yarış ilerledikce, erken pit stop yapma şansımızın olmayacağı acıktı. Bunun ardından Verstappen'e karşı lastik saklama planını devreye soktuk. Onu, sert lastiklerini mumkun olduğu kadar fazla kullanmaya zorladık. Bu sayede onun lastiklerini bitirmeye calıştık." "Verstappen ve Lewis arkalarından uzaklaştıkca, başka secenekler ortaya cıktı. Bizim icin bu cift pit stop demekti." "Arka planda amansızca calışan bir takımımız var. Cuma gunu elde ettikleri azıcık veri uzerine bir model oluşturdular ve hem bizim hem de Verstappen'in lastiklerinin ne kadar dayanacağını hesapladılar. Bu hesaplama tam olarak cıktı." "Bu modelleme sayesinde cift pit stop ile yarış sonunda harika bir pozisyona gelebileceğimizi anladık. Onu yeteri kadar baskı altına alabilirsek, lastikleri yarış sonunda bitecekti. Bu plana uyup Lewis'i pite aldıktan sonra tırmanmamız gereken devasa bir dağ olacağı acıktı." "20 saniye farkı kapatmamız, ardından yarışın sonunda Verstappen'i gecmemiz gerekiyordu. Lewis haklı olarak bu konuda endişeliydi ancak her tur, bunu başarmamız icin gereken tur zamanlarını elde etti." "Verstappen mucadele edebilmek icin ona cevap vermek zorunda kaldı. Mevcut lastiklerini daha fazla kullanarak farkı acmaya calıştı ancak sonunda lastiği kalmadı ve lastikleri bitti. Takımın tahmin ettiği uzere yarışı galibiyetle tamamladık." dedi. İnternet Haber. __________________