Rasûlullah’ın Giyim Tarzı
Yeryuzune gelmiş ve gelecek butun insanların icinde hayatı en ince ayrıntılara varıncaya kadar tesbit edilen tek zat Âlemlere rahmet Hz. Muhammed (s.a.v.) Efendimiz’dir. Boylesine ayrıntıya hic kimse mazhar olmamıştır ve olmayacaktır da.
Cunku O (s.a.v.), ornek ve onder vasfıyla yaratılmıştır. O’nun tarzını tarz almak dunyaya gozunu acan herkese vazife olarak verilmiştir.
Şimdi Peygamber (s.a.v.) Efendimiz’in giyim tarzından bahsedelim:
Dedik ya O’nun tarzını tarz edinen kurtulur. Giyimleri de bize ornektir. Cunku mu’minlere nasıl giyinmeleri gerektiğini de ifade buyurmuşlardır.
*“Allah guzeldir. Guzeli sever. Kuluna verdiği nimetin eserini uzerinde gormekten hoşlanır...”
*“Guzel giyinmek kibir değildir. Kibir, (sahip olduğun imkÂnı kendinden bilip) halkı hakir gormek, Hakkı reddetmektir.)
* Ey mu’minler! HelÂl olanlardan yiyiniz, iciniz, giyininiz ve Allah yolunda sarf ediniz. Ancak, israfa, kibir ve gurura kacmayınız.
Bunlar hepimize verilen bir olcudur. Bizlere uymak ve uygulamak duşer.
Ummete Peygamberimiz’i tanıtan sahabe, bakın Efendimiz (s.a.v.)’in giyim tarzını nasıl anlatıyor:
Hz. Hasan (r.a.) demiştir ki:
Peygamber Efendimiz bize elde ettiğimizin en iyisini giymemizi ve bulabildiğimiz en hoş kokuları surmemizi emrederdi.
Biri dış gorunuşune onem vermediğinde Peygamberimiz onu gorunce kendisini hemen uyarırdı.
* İbni Abbas (r.a.) demiştir ki:
“Ben, Rasûlullah (s.a.v.)’in uzerinde hep mumkun olan en guzel elbiseyi gordum.”
*Semure bin Cundub (r.a.) demiştir ki:
Rasûlullah (s.a.v.) bizlere, beyaz elbise giyiniz. Zira o, son derece temiz ve hoştur, derlerdi.
*Enes bin Malik (r.a.) demiştir ki:
“Peygamberimiz Efendimiz (s.a.v.) giydikleri elbiseler icerisinde, Hibere-i Yemani’yi cok severdi.”
(Hibere, Yemen’de dokunan pamuktan yapılan, kırmızı cubuklu yeşil bir kumaştır. Eskilerin “alaca” dedikleri desenli kumaşlar icin kullanılan bir tÂbirdir. Bu da kumaşın duz değil desenli olduğunu ve birkac renkten oluştuğunu gosterir.)
* Bera bin Azib (r.a.) demiştir ki:
Kırmızı desenli elbisenin, Peygamberimiz kadar bir başkasına yakıştığını gormedim. Bu kıyafetle Rasûlullah (s.a.v.)’i gorduğumde, mubarek sacları omuzlarına değecek kadar sarkmıştı.
Sahabe-i Kiram radiyallahu anhuma hazeratı Rasûl-û Kibriya (s.a.v.) Efendimiz’in giyimleriyle ilgili bir hayli beyanları olmuştur.
Tarzlarımız O’nun tarzına uysun ki, iflÂh olabilelim...
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- RasÛlUllah'in Gİyİm Tarzi