F1 elden kacıyor
Spor Haberleri0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Spor
- Spor Haberleri
- F1 elden kacıyor
-
17-10-2019, 13:07:06Formula'nın patronu Bernie Ecclestone'ın, İstanbul Formula 1 pistinin işletmesinden cekilmek icin başvurduğu oğrenildi. İstanbul F1 pisti ve işletmelerinin sahibi İstanbul Yatırım AŞ, (FİYAŞ)Formula 1 Tesisi'ni 2021 Aralık ayına kadar Formula One Administration Limited'in (FOA) Başkanı Ecclestone'a kiraya vermişti. Ecclestone'ın 15 yıllığına kiraya verilen bu tesisle ilgili anlaşmayı feshetmek uzere başvurduğu oğrenildi. Anlaşmaya gore cekilmek istemesi halinde bunu 3 yıl onceden bildirmesi gereken Eccleston'un, tazminat odeyerek İstanbul Formula 1'i kriz dolayısıyla hemen mi bırakmak istediği, yoksa anlaşmadaki ‘3 yıl onceden bildirim' şartı gereği mi başvurduğu konusunda bir acıklama yapılmadı. 3 yıllık anlaşma İstanbul Formula 1 pistinin Eccleston'a kiralanması konusunda taraflar arasında 2007 tarihinde uluslarası tahkim kurallarına gore ayrıntılı bir sozleşme yapılmıştı. Bu sozleşmeye gore Bernie Ecclestone, pisti yıllık 3 milyon dolar+KDV'ye kiralamış, pisti 2021 yılına kadar işletmeyi taahhut etmiş, cıkmak istemesi halinde bunu 3 yıl onceden haber verme şartını kabul etmişti. Sahibi FİYAŞ F1 yarışlarının yapılacağı İstanbul Park pistinin yapımını İstanbul Ticaret Odası (İTO) ustlenmişti. Maliyetleri karşılamak icin tek başına yola cıkan İTO'ya, maliyetin cok yukselmesi ve pistin yapımının tehlikeye girmesi uzerine sonradan TOBB, İstanbul Buyukşehir Belediyesi ve İstanbul İl Ozel İdaresi de ortak olmuştu. Bu ortaklık sonucu kurulan şirket (Formula İstanbul Yatırım A.Ş-FİYAŞ) işletme guclukleri nedeniyle pisti kiraya verme kararı almıştı. 20 Nisan 2007 tarihinde FİYAŞ, Formula'nın sahibi Bernie Ecclestone ile anlaşmaya vararak, pisti kiraya vermişti. Ecclestone da pisti işletmek uzere Turkiye'de İstanbul Park AŞ'yi kurmuştu. Bu şirket hem 3 milyon dolarlık pist kirasını oduyor hem de kÂrından FİYAŞ'a odeme yapıyor. Bernie Ecclestone'un cekilmesi halinde piste yeni işletmeci bulunması ya da FİYAŞ'ın kendisinin ustlenmesi gerekiyor. ‘En kotu anlaşmam' FOA Başkanı Ecclestone, İstanbul Park'ın işletmesini 2021'e kadar devraldığında, “Bu benim şu ana kadar yaptığım en kotu anlaşma. Yonetim kurulu uyelerim sozleşmeyi gorunce, aptal olduğumu bile duşundu. Ben ise uzun vadeli duşundum; Turkiye'ye cok inanıyorum” demişti. Fransa, Kanada pistleri yok Ekonomik kriz, F1 takvimini de etkiledi. Fransa Otomobil Sporları Federasyonu ekonomik nedenlerle gelecek yıl F1 yarışlarına ev sahipliği yapamayacağını bildirince Magny-Cours pisti 2009 takviminden cıkartıldı. Fransa'nın, bu yıl yer alamamasının en buyuk nedenlerinden birinin, yeterli sporsor desteğinin sağlanamaması olduğu belirtiliyor. Ayrıca Amerika ve Kanada da bu yıl F1 yarışlarına ev sahipliği yapamayacak. Uluslararası Otomobil Federasyonu, kasımda Kanada yarışını 2009 takviminden cıkarttığını duyurmuştu. Kanada yarışının tarihine ise İstanbul kaydırılmıştı. Kaynak : Milliyet __________________