Adem yakıştırmaz kendini cehenneme. O ademdir, o ozeldir. Dunyaya halife olarak gelmiştir ve sonsuza değin oyle kalacağını zanneder… Tuhaf değil mi? Ne yazık ki buyuk bir bolumumuz cehennemin en dibini boylayacağız. Biz nasıl insanlara donuştuk boyle; Allah bizi affetsin. Ellerimizde tesbihler, dilimizde anlamını bilmeden soyleyip durduğumuz “eyvallah”lar, “inşallah”lar, “maşallah”lar… Allah’ı dillerden duşurmeyip duz bakan yan gozluler… Kafalarda bilmem ne marka eşarp ve bilmem ne marka guneş gozlukleriyle, surusune bereket boyayla neye donuştuk boyle? Musluman diyorlar bize anlamını bilmeden, hic mi hic duşunmeden. Sozluklerde “teslim olan” yazıyor… Peki neye teslim olan? Kime teslim olan? Allah’a mı? Yoksa başka ilahlara mı? Bir de birbirimizi cennete ve cehenneme sokmalarımız yok mu…
İnsanlar tuhaf bir şekilde Allah adına birbirlerini cennete/cehenneme sokup cıkartıyorlar. Topluluklar kendilerini cennetten sayıp, onlardan olmayanları belli bir kalıba sokup cehennemlik ilan ediyor. Mantıkla celişen sorular soruyorlar.
Soru: “Herkes cennete girecek mi?”
Soru: “Hristiyan, Yahudi cennete girecek mi?”
Soru: “İyi insan olsa ama ateist olsa cennete girer mi?”
Soru: “Ben muslumanım(?) ama namaz falan kılmıyorum cennete gider miyim?”
İşin komik tarafı bu anlamsız sorulara cevap vermeye calışan, senelerce ilahiyat fakultesinde dirsek curutmuş profesorlerin varolması. Bir tanesi demiyor ki “ben nereden bileyim arkadaş, Allah bilir.” Hepsi okuduğu onca yıllık ilahiyat bilgisini bir anda kusuvermek istiyor ortalığa. Allah adına doktrin yazmaya ne meraklı varlıklarız. Nasıl oluyor aklım almıyor, bu insanlar hic Kuran okumuyor mu?
“İnsanlara iyiyi ve guzeli emredip de oz benliklerinizi unutuyor musunuz? Ustelik de Kitap’ı okuyup durmaktasınız. HÂl aklınızı kullanmayacak mısınız?” 2/Bakara:44
Demek ki sadece okumak yetmiyor, aklı da kullanmak gerek…
“Diriliş gununde kendi gunahlarının tamamını, ayrıca saptırdıkları kimselerin gunah yuklerinden de bir payı yuklenirler. Yukleri ne de kotudur.” 16/Nahl:25
Bu ayete rağmen, bu insanlara ne oluyor da bir başkasını saptırabileceği ihtimali aklının ucundan dahi gecmiyor?
“Arzusunu(hevasını) tanrı edinen kimseyi gordun mu? Onun ustune sen mi bekci olacaksın?” 25/Furkan:43
Gerci diyanete, profesorlere kızmamak lazım. Asıl problem bu soruyu soranlarda. İnsanlar soru soruyorlar ki bu tarz meseleler gundeme geliyor. Misalen yukarıdaki sorularadan biri “Hristiyan, Yahudi cennete girecek mi?” veya “iyi bir ateist cennete girecek mi?” bir kişi de demiyor ki “Yahu kardeşim sana ne! Yahudi misin? Hristiyan mı? Ateist mi?” iddiaya gore;
e)hic biri
Bu tip soruların altında asıl yatan sebep bana kalırsa insanlardaki arzuyu(heva/heves) ilah edinme isteği. “Canım Yahudi, Hristiyan, Ateist cennete gidecekse ben hayli hayli giderim” kolaycılığı. İnsan “kendi kendini kandırma” uzmanıdır. Kendi kendini kimseye ihtiyac duymadan her konuda ikna eder. Nas suresinde gecen “sinsice fısıldayan” insanın benliği değil de nedir? Fısıldamalarıyla ikna eder kendini. “Onlar cennete girecekse ben zaten cennetliğim” on kabulunden sonra sabahlara kadar gunah işleme huvveyitine sahip olur. Cunku artık kimliğinde “musluman” yazıyor. Peki gercekten Allah’a mı teslim oldunuz? Yoksa kibrinize mi? Bu tarz sorulara verilecek celişik cevaplar nefsin(benliğin) ağzına layık. Celişik ifadeler her zaman inkarı kolaylaştırır. Samimi bir muslumanın sorması gereken doğru sorular bunlar mı olmalı?
“İnsanlar, inandık(iman ettik) demeleriyle kendi hallerine bırakılacaklarını ve hicbir imtihana cekilmeyeceklerini mi sandılar!” 29/Ankebut:2
Dediler ki: “Sayılı birkac gun dışında ateş bize asla dokunmayacaktır.” De ki: “Allah’tan bir ahit(soz) mi aldınız! Allah, ahdine asla ters duşmez. Yoksa siz Allah’a isnat ederek, bilmediğiniz şeyleri mi soyluyorsunuz?” 2/Bakara:80
Bana kalırsa doğru soruları aşağıdaki gibi olmalı;
“Bugun olsem, bu yaptıklarımla cennete girebilir miyim?”
“Cenneti kazanmak icin neler yapabilirim?”
Kuran şukurler olsun buna yeterince cevap veriyor. Bu tip soruları olan arkadaşlar, hepinizi kritik duşunmeye ve Kuran’a sormaya davet ediyorum. Eğer gerceği kendinize dert edindiyseniz ve samimiyseniz Allah yardım edecektir.
“Rahman, Kuran’ı oğretti. İnsanı yarattı.” 55/Rahman:1-3
Once muslumanlık iddiasının nasıl bir iddia olduğunun farkına varmalı insan…
-Musluman mısın?
+Evet, Elhamdulillah.
-Ciddi misin? Nasıl bir iddiada bulunduğunun farkında mısın?
+Nasıl yani?
-Allah’a teslim oldun yani?
+Eee…
“Muslumanlik nerde! Bizden gecmis insanlik bile…
Adem aldatmaksa maksad, aldanan yok, nafile!
Kac hakiki musluman gordumse, hep makberdedir;
Muslumanlik, bilmem amma, galiba goklerdedir.”
Mehmet Akif Ersoy
“Dunyaya evlenme teklifi edersen, mihir olarak dinini ister!”
Dunya hayatının oyun ve oynaşı bizleri aldatmasın ve
“…O yaman aldatıcı, o cok gururlu, sizi sakın Allah ile aldatmasın.” 35/Fatır:5
Kaynak