Formula 1 Yarış Direktoru Michael Masi, yarışlarda kullanmaya başladıkları uyarı bayraklarının, pilotların daha tehlikeli hamleler yapmalarının onunu acacağını duşunmuyor. Belcika GP'den bu yana yarış hakemleri, sportmenlik dışı davranış gorduklerinde uyarı icin siyah beyaz bayrak sallıyorlar. Bu bayrak doğrudan ceza vermek yerine pilotları futboldaki sarı kart gibi uyarıyor. Ancak bazı pilotlar, F1'de uygulanan bu sistemin bazı pilotların daha riskli hamle yapmalarına neden olacağından endişe duyuyorlar. Mercedes'in takım patronu Toto Wolff, siyah beyaz bayrağın pilotların daha agresif olmasına neden olacağını, bu yuzden kaza ihtimalinin artacağını duşunenlerden. İtalya'da yarışı kazanan Charles Leclerc, 2. şikana gelirken Lewis Hamilton'a karşı yaptığı sert savunma nedeniyle uyarı almıştı. Hamilton, o savunmada şampiyonluğu duşunerek zorlamadığını soyledi. Leclerc'ten once Belcika'da Pierre Gasly icin bu bayraklar sallanmıştı. Siyah beyaz bayrağın donuşunde etkili olan Masi, "Pilotların daha tehlikeli davranacaklarını duşunmuyorum." "Bir şeylere bakabilirler ancak zaten sınırda oluyorlar ve sınırı cok kolayca aşabilirler." "Uyguladığımız haliyle, şu ana kadar iki defa bu bayrağı kullandık ve bana gore amacına hizmet etti. Ancak her olayı kendi icinde değerlendirmek lazım. Her şeyi genelleyemezsiniz. Her bir olayı ayrı ayrı değerlendirmeniz lazım." dedi. Masi, yeni sistemin hakemlerin ceza vermesini engellemediğini, hakemlerin aşırı gordukleri durumda devreye girerek ceza verebileceklerini soyledi. Masi, "Nihai olarak birisinin cezalandırılıp cezalandırılmayacağına hakemler karar veriyorlar. Sportmenlik dışı davranışlara ben bayrak sallıyorum ancak hakemler daha fazlasının olması gerektiğini hissediyorsa, ceza verme hakkına sahipler." "Leclerc'in hareketi sertti ve o yuzden siyah beyaz bayrak salladım. Benim icin cok basitti. Gecen hafta sonu Pierre'in yaptığının karbon kopyası gibiydi. Bu acıdan amacına uygun oldu." dedi. Masi, siyah beyaz uyarı bayrağına gecişin takımlardan ve pilotlardan daha sert mucadeleye gecebilmeleri icin talep edildiğini acığa cıkardı. Masi ayrıca, gecen sene Valtteri Bottas'a karşı frenlemede yon değiştiren Max Verstappen'e verilen cezayla Leclerc'in Hamilton'a yaptığı savunma sonucu aldığı uyarı arasında istikrarsızlık olduğunu duşunmuyor. Masi, "Bu konuda iki ayrı şey var. Birincisi Max'in teması gecen sene olmuştu. İkincisi bazı şeyleri hatırlamamız lazım. Pilotlarla Bahreyn'de onların yarışmalarına izin verme konusunda bir toplantımız oldu. Takım patronları, pilotlar ve sportif direktorlerle goruşmelerimiz devam etti." "Tum bunların ardından Spa'da, siyah beyaz sportmenlik dışı davranış bayrağını yeniden devreye sokacağımızı konuştuk. Orada Pierre Gasly, cok benzer bir olay icin bu bayrağı gordu. Bu olayda temas yoktu, profesyonel bir faul vardı. Charles bu yuzden uyarıldı." dedi. Her şeye rağmen Wolff, bu bayrağın ozellikle aşırı risk almaya meğilli olan genc pilotlar arasında sıkıntıya neden olabileceği konusunda endişeli. Wolff, "Son senelerde Formula 1'e gelen genclerin daha agresif olduklarını gorduk. Bu tur hamleler, birisi pes etmediği surece duvarda biter." "İtalya'da dunya şampiyonluğu mucadelesi veren isim pes etti ve boylece hem Charles'ı hem de kendisini korudu. Lewis, tam manasıyla ne yaptığını biliyordu. Orada kurtardı ve hicbir şey kaybetmedi. Ancak orada 'Hayır, pes etmeyeceğim' deseydi iki arac da yarış dışı kalabilirdi." dedi. İnternet Haber
- ReadBull.net
- TV, Sinema, Sanat ve Spor
- Spor
- Spor Haberleri
- Masi: "Uyarı bayrağı tehlikeli suruşe neden olmayacak"