HURMA
“İcinde hurma olmayan evin halkı actır.” (Muslim, Ebu Davud ve Tirmizi) “Temel gıda maddelerimizden olan hurma bir evde bulunmazsa o evin halkı ac sayılır.” (Ebu Davud, İbn Mace)
“İcinde hurma olmayan evin halkı actır.” (Muslim, Ebu Davud ve Tirmizi) “Temel gıda maddelerimizden olan hurma bir evde bulunmazsa o evin halkı ac sayılır.” (Ebu Davud, İbn Mace)
AYVA
Hz. Talha (ra) şoyle anlatıyor: “Bir gun Resulullah Efendimiz’in (asm) ziyaretlerine gitmiştim. Huzurlarına girdiğimde elinde bir ayva bulunuyordu. Bana: “Ya Talha, buyur ye. Zira ayva kalbi takviye eder, gonlu hoş tutar.” buyurdular. (Peygamberimiz’in Şemaili) İbn Abbas’dan (ra): “Cabir Bin Abdullah (ra), Peygamber’e (asm) Taif’ten getirdiği bir ayvayı verdi. Peygamber (asm) şoyle buyurdu: “Bu, goğusteki uzuntu ve sıkıntıyı giderir, yureği parlatır.” (Taberani)
KARPUZ
Peygamber (asm) yaş hurma ile karpuzu birlikte yerdi.” (Ebu Davud) Hz. Aişe (ra) validemizin anlattığına gore: “Peygamber Efendimiz (asm) kavun-karpuzla hurmayı birlikte yer ve şoyle buyururdu: “Bunun hararetini bunun serinliği ile bunun soğukluğunu da bunun sıcaklığı ile kırarız, dengeleriz.” (Ebu Davud, Tirmizi)
KAVUN
Peygamber Efendimiz (asm) kavun, karpuz ve salatalığı cok severdi.” (Tirmizi)
NAR
İbn Abbas’dan (ra): “O (asm), narı tane tane alıp yiyordu. Bunun uzerine ona denildi ki: “Neden boyle yiyorsun?” “Yeryuzunde aşılanan hicbir nar ağacı yoktur ki cennet tanelerinden bir taneden olmasın. Umarım bu tane onun tanelerinden biridir.” dedi. (Taberani) Hz. Ali’den (ra): “Dedi ki: “Narı icindeki posası ile yiyin. Cunku o midenin tabaklayıcısıdır, temizleyicisidir.” (Ahmed bin Hanbel)
UZUM
Efendimiz -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- uzumun yaşına da, kurusuna da bereketli olması icin du etmiştir. Uzum, en sevdiği meyvelerden biridir. Uzumu, salkımının altından başlanarak yenmesinin sunnet olduğu rivayet edilir.
Alıntı : www.islamibirlik.com
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Peygamber Efendimiz'in Sevdiği Meyveler