İstanbul’dan Bişkek’e 80 gun pedal cevirerek ulaşan Mustafa Aksoy, “Ana yurttan ata yurduna bisikletle gelmeyi 10 yıl boyunca hayal ettim. Hayalimi 5 bin 747 kilometre yol kat ederek gercekleştirdim.” dedi. Beden Eğitimi oğretmeni 35 yaşındaki Aksoy, “Tanrı Dağlarına Yolculuk” adını verdiği turu ve İstanbul’dan Kırgızistan’a bisikletle gitme hayalini anlattı. Gaziantep’te dunyaya geldiğini, Kuşadası’nda buyuduğunu ve Trakya Universitesi Beden Eğitim Bolumunden mezun olduğunu belirten Aksoy, 10 yıl once Turkiye Turklerinin ilk ana yurdu olan Orta Asya’nın tarihi, doğası ve bu coğrafyadaki insanların yaşamlarına merak duyması nedeniyle Kırgızistan’a bisikletle ulaşmayı hayal etmeye başladığını anlattı. Cocukluktan beri bisiklet tutkusu olduğunu ifade eden Aksoy, “Her cocuk gibi ben de bisiklet ustunde buyudum. Her yetişkin gibi bisikleti bırakmadım. Gundelik hayatta da bisikleti ulaşım aracı olarak goruyorum. Haliyle bunu antrenman amaclı da kullanıyorum.” dedi. İş ve sosyal hayatı, ekonomik durumu gibi nedenlerden dolayı hayalini gercekleştirebilmek icin yeterince uğraşamadığını dile getiren Aksoy, şunları soyledi: “Hayalimin somutlaşmasının ardından yolculuğa cıkmak icin 8 ay hazırlık yaptım. Uzerinden gececeğim ulkelerin para birimlerini, sosyal yaşamını ve diğer hususlarını araştırdım. Yolculuğumu kilometre kilometre olarak hesapladım. Yolculuğumu tamamlamak icin kendi performansıma gore 100 gun hedef koydum ve buna gore strateji belirledim.” Aksoy, yolculuğunu, gunde ortalama 85 kilometre kat ederek 80 gunde tamamladığını dile getirdi. Yolculuk sırasında kendisini iyi hissettiği zamanlarda biraz daha hızlı surduğunu soyleyen Aksoy, “Bu da bana gun kazandırdı. Dolayısıyla planladığımdan 20 gun erken geldim. Gunde ortalama 85 kilometre kat ettim. Toplam 5 bin 747 kilometre kat ettim. 35 bin metreden cok eğim tırmandım. Bu da ciddi bir rakam.” ifadelerini kullandı. Aksoy, Turkiye’den başladığı yolculuğu boyunca Gurcistan, Azerbaycan, Kazakistan, Ozbekistan ve Kırgızistan’dan gectiğini anlattı. Gectiği ulkelerde kendisini yabancı hissetmediğini vurgulayan Aksoy, “Turk cumhuriyetlerinde acıkcası kendimi hep evimde gibi hissettim. Turkiye’deki yaşantıdan cok farklı değil. Bazen birebir aynı. Duşunceler birbirlerine cok yakın.” değerlendirmesinde bulundu. Yolculuk sırasında yaklaşık 3 kilogram verdiğini de soyleyen Aksoy, “Ana yurttan ata yurduna bisikletle gelmeyi 10 yıl boyunca hayal ettim. Hayalimi 5 bin 747 kilometre yol katederek gercekleştirdim.” diye konuştu. Aksoy, yeni projesinin Bişkek’ten Issık Gol bolgesindeki Karakol şehrine gitmek ve orada deniz seviyesinden 7 bin metre yukseklikte olan Tanrı Dağı’nın Han Tengri (Goklerin efendisi) buzuluna tırmanmak olduğunu belirtti. Gunluk Gazeteler. __________________