Bu dunya hakikaten de cok yoruyor insanı. İnsan bir an evvel Rabbine ve Efendisine kavuşmayı arzuluyor… Gelin gorun ki bu duygular icerisinde iken olumu arzulamamak

gerektiğini oğrenmek kişiyi bu imtihana daha da bağlıyor. O yuzden bu dunyayı cok iyi değerlendirmeli ve ahiretin tarlası olarak kullanmayı artırarak devam etmeliyiz.

Ahirete cıkış cok şiddetlidir!
Buhari ve Nesai Ebû Hureyre (r.a.)'dan o da Peygamber Efendimizden; şoyle buyurduğunu rivayet etmişlerdir: «Sakın hicbiriniz olumu istemesin; eğer iyi ise umulur ki iyiliğini arttırır. Şayet kotu ise umulur ki vazgecer.»
CÂbir (r.a.)'dan rivayet edildiğine gore, Peygamber Efendimiz şoyle buyurmuştur: «Olumu istemeyiniz. Cunku, olumden sonra, Âhirete cıkışın korkuncluğu cok şiddetlidir. Hem de Allah, insana tevbe ve donuşu nasip edinceye kadar omrunun uzaması, mutluluktur.»

BuhÂri ve Muslim'in rivayetlerine gore, Enes, (r.a.) şoyle buyurmuştur: «Eğer Resulullah, (S.a.v) olumu istemekten nehyetmeseydi, olmemizi isteyecektik.»

BuhÂri de Kays İbni Ebi Hazım (r.a.)'dan şunu nakletmiş; «Habbab (r.a.)ın yanma gittik. Onu ziyaret edecektik. Hasta idi yedi dağla dağlanmıştı. Bize: «Eğer Resûlullah (S.a.v.) bizi olumu istemekten menetmeseydi, olumumu isteyecektim.» dedi.

Amelimize ne kadar guvenebiliriz ki!?
Îmam-Ahmed, Ebû Ya'la, Taberani, Ununu'l-Fadl (r.a.)'dan rivayetlerine gore: Resulullah, (S.a.v.) yanlarına geldi, amcası, AbbÂs (r.a.) hasta idi, şikayetlenip olumu istiyordu. Resulullah (s.a.v.) ; «Amca! Olumu isteme, eğer sen iyiysen ecelinin ertelenip iyiliğini arttırman senin icin daha hayırlıdır; eğer kotu isen, ecelin ertelenip kotuluğunden vazgecmen yine senin icin daha iyidir, sakın, asla olumu isteme!» diye buyurdu. İmam Ahmed'in Ebu Hureyre (r.a.)'dan rivayetine gore, Resulullah (S.a.v.) şoyle buyurmuştur: Kendisine olum gelmeden hic kimse olumu istemesin, ve ameline guvenmeden olumun gelmesine dua etmesin.» [İmam Celaleddin Es-Suyuti, Kabir Alemi, Kahraman Yayınları: 18-20.]

İlla isteyecekseniz!!!
BuhÂri ve Muslim'in, Enes (r.a.)’dan rivayet ettiklerine gore, Peygamber (S.a.v.) şoyle buyurmuştur: «Sakın kimse kendisine dokunan bir zarardan dolayı olumu istemesin. Eğer kendini olumu istemekten alıkoyamıyorsa şoyle desin;
- Rabbim, yaşamak bana daha hayırlı olduğu muddetce beni yaşat; olumum bana daha hayırlı olduğu zaman ruhumu al.» Muslim'in Ebû Hureyre (r.a.)'dan rivayetine gore, Peygamber (S.a.v.) şoyle buyurmuştur: «Hic biriniz olumu asla istemesin ve olum gelmeden de gelmesine dua etmesin. Cunku sizden biriniz olduğu zaman ameli kesilir. Hem de, muminin omru kendisine hayırdan başka bir şey arttırmaz.»

Kalmak sana daha hayırlıdır
Mervizi'nin Muaviye kolesi Kasım (r.a.)'dan rivayetine gore, Resulullah (S.a.v.)'in işiteceği bir tarzda, Sa'd İbn-i Ebi Vakkas (r.a.) olumu istedi. Resulullah, (S.a.v.):

«Olumu isteme, eğer Cennet ehlinden isen kalmak sana daha hayırlıdır, eğer cehennem ehlinden isen, ne acelen, var ki, ona koşuyorsun» diye buyurdu.

HÂtib'in, tarih kitabında İbn-i AbbÂs (r.a.) rivayetine gore, Peygamber Efendimiz (S.a.v.) şoyle buyurmuştur;
«Hic kimse olumu istemesin, cunku kendisine ne hazırlandığını (Yani başına ne geleceğini) bilmez.»