Ac ruhların anarşisi
Ac ruhların anarşisiMidemiz ceşit ceşit gıdalar ister. Bu gıdaları Allah yaratmış. Beynimiz ilim ister. İlim de dunyada yaygındır. Kalbimizse iman ve ibadet ister. Bu da Kur'an'da ve hadislerde mevcuttur. Bunlardan biri ac kalsa insanın huzuru bozulur, canı sıkılır, gonlu daralır. Pek cok kimse bu sıkıntılardan kurtulmak icin yapmaması gereken şeyleri yapıyor. Sarhoş oluyor, kumar oynuyor...
"Okullarda şiddet niye arttı?" diyorlar. Biz, koku mazide, dalları istikbalde olan bir milletin evlatlarıyız. Kokten kopardılar! Dallar kurumaya başladı. Şiddet olayları da boylece arttı.
Tavuğun altına ordek yumurtaları koymuşlar. Civcivler cıkar cıkmaz suya girip yuzmeye başlamış. Anne tavuk yavrularım boğulacak diye korkuyor, golun etrafında cırpınıp duruyor, yavru civcivler de annelerini dinlemeden golde yuzuyor. Bugunku hale benzer bir durum... Dinî bilgi, İlahi sevgi kalplere yerleştirilmezse herkes canının istediği gibi davranır. Cunku hesap vereceğinden haberi olmayan insan her turlu anarşiyi cıkarabilir.
Allah zenginlik verir, imtihan eder. Fakirlik verir imtihan eder. Mevki, makam verir imtihan eder. Evlat verir, imtihan eder. Boylece insan halden hale girer. Allah izler, acaba kul her durumda Allah'a itaat ediyor mu?
Kur'an-ı Kerim, Lut (as) ve karısını anlatır, Nuh (as) ve oğlunu anlatır, Peygamberimiz (sas)'in amcasını anlatır. Yani Kur'an bize der ki: "Senin karın Lut peygamberin karısı gibi, senin evladın Nuh peygamberin oğlu gibi, akrabaların Peygamberimiz (sas)'in akrabaları gibi olabilir. Butun bunlara rağmen senin vazifen İslam'ı oğrenmek, anlamak, yaşamaktır."
Coluk, cocuk ve torun sahibi oldum. Torunum ne yaparsa anlıyorum ki bunları televizyondan, dergilerden, cevredeki insanlardan goruyor. Eğer cemiyet curumuşse o cemiyetin icinde buyuyen cicek gibi cocukları da curutuyor.
Dunya oyle bir hal almış ki, melek gibi cocuklar şeytana donduruluyor.
Cocuğun cebine para koyup, karnını doyurup, uzerine de guzel elbiseler giydirince sanıyoruz ki gorevimiz bitti. Peki, o cocuğun ruhunun gıdasını duşunuyor muyuz? Kalbi ac kalan cocuklar, işte goruyoruz, dengesini kaybediyor. İslam mabedinin yapı taşları yerinden oynarsa bina elbette sallanır.
Bir arkadaşım cocuğunu "eğitmek" icin tekme tokat dovmuş. Hanımı mani olmak istemiş, onu da dovmuş! Arkadaş dovmeyi tebliğ, terbiye sanıyor. Halbuki cocuk İslam'dan soğuyor. "İslamiyet olmasaydı babam beni boyle dovmezdi!" diyor.
En guzel tebliğ fiilen yapılandır. Aileler şunu bilmeli ki, cocuk kulağından değil, gozunden terbiye edilir, duyduğunu değil, gorduğunu uygular.
Harun Reşid zamanında Behlul Dane ve padişah, her turlu harama karşı cıkarmış. Biri demiş ki: "Her koyun kendi bacağından asılır. Siz cennete gidin, biz cehenneme gideriz. Bize karışmayın!" Behlul Dane hemen bir koyun kesmiş, bacağından sokağa asmış. Gunler gectikce koyun kokuşmuş. Demişler ki: "Bu koyun cok pis kokuyor, kaldırın şu koyunu!" Behlul Dane de "Ben o koyunu kendi bacağından astım, size ne yahu!" demiş. Her haram, her ahlaksızlık o pis koku gibi yayılır. Bir ortamda bir tane yaramaz cocuk varsa, yaramazların sayısı artar.
Anne-babalar cocuk eğitimi konusunda kitaplar okuyor, kendini geliştiriyor, ama uygulamaya gelince uygulayamıyor. Cocuk televizyonla buyuyor. Halbuki televizyonun duğmesi ev sahibinin elinde. Coğu programda gunah suslenmiş, reklam ediliyor.
İş işten gecmeden tedbir almak lazım.
"Sana senden gelir ancak her işte tat lazımsa,
Umidin kes zaferden, gayriden imdat lazımsa..."
"Ey bizim Kerim Rabb'imiz! Bizi yalnız Sana
boyun eğen Musluman kıl.
Soyumuzdan da yalnız sana teslimiyet gosteren bir Musluman ummet yetiştir.." (Bakara/128) AMİN
Dini babadan babadan miras olarak buldun: o yuzden başını diktin, şukretmiyorsun. Mirasa konan adam mı malının değerini bilecek? Hz. Mevlana!
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Ac Ruhların Anarşisi