Şirk, Allahu teÂlÂya ortak yapmak, benzetmek demektir. Benzeten kimseye muşrik denir. Kufrun ceşitleri vardır. Hepsinin en kotusu, en buyuğu şirktir. Bir şeyin her ceşidini bildirmek icin, genelde, bunların en buyuğu soylenir. Bunun icin, Âyet-i kerime ve hadis-i şeriflerde bildirilen şirk, her cins kufur demektir.
Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Allahu teÂlÂ, şirki [her ceşit kufru] asla affetmez ve şirkten başka olan [buyuk kucuk butun] gunahları dilerse affeder.) [Nisa 48]
Bir kÂfir, bir kelime-i tevhid soylemekle mumin olduğu gibi, bir mumin de, bir soz soylemekle kÂfir olur. Kufre duşurucu soz kullananın imanı gider de haberi olmaz. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Oyle bir zaman gelir ki, kişinin imanı gider de haberi olmaz. Halbuki ondan, gomleğin cıktığı gibi, iman cıkmış olur.) [Deylemi]
Kufre duşenin butun ibadetlerinin sevapları yok olur, tevbe ederse, geri gelmez, ayrıca, nikahını da yenilemesi gerekir. Tevbe etmek icin, yalnız Kelime-i şehadet soylemeleri kÂfi değildir. Kufre sebep olan o şeyden de tevbe etmeleri gerekir. Kufre duştuğu şeyleri bilmiyorsa, bilip bilmediğim butun kufur soz ve işlerden tevbe ettim demesi yeterlidir.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Şirk ve kufrun ceşitleri-Kufre sebep olan bazı soz ve işler