Turkoğlu: Kulupler butce ve planlamada dikkatli olmalı
Basketbol0 Mesaj
●27 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Spor
- Basketbol
- Turkoğlu: Kulupler butce ve planlamada dikkatli olmalı
-
16-10-2019, 01:19:06Kayıtlı ÜyeTurkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Turkoğlu, Tivibu Spor’da Ozgur Buzbaş ve Kaan Kural’ın sorularını yanıtladı. Ribaund Ozel programına konuk olan Turkoğlu, Turkiye Basketbol Federasyonu’nda yeni yonetimde kariyerli eski basketbolcuların gorev aldıkları hatırlatıldığında şunları soyledi: Turkoğlu: “Basketbolu tum Turkiye’ye yaymak istiyoruz” Turkiye’nin her noktasına basketbolu yaymayı hedeflediklerinin altını cizen Turkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Turkoğlu, sozlerini şu şekilde surdurdu: “Amacımızı her fırsatta dile getirmeye calışıyoruz: Basketbolu her yerde yayabilmek. Bu anlamda da gecen sezon Kadınlar Turkiye Kupası’nı duzenlediğimiz Mardin’deki geri donuşler bizi cok mutlu etti. Buradan Mardin Valisine ve Belediye Başkanına tekrar teşekkur ediyorum. Bizi cok iyi misafir ettiler. Bu sene de bizim icin en anlamlı kupa diyebileceğimiz Cumhurbaşkanlığı Kupası’nın 34.’su Ankara’da duzenlendi. Sayın Cumhurbaşkanımızın her anlamda bizi sahiplendiğini ve desteklediğini bire bir bilen bir insan olarak, o karşılaşmaya gelen dort bakanımıza da teşekkur etmek istiyorum. Bu seneki Kadınlar Cumhurbaşkanlığı Kupası ise Adana’da olacak. Adana, Mersin ve Hatay bolgesi kadınlara uzun yıllardır yatırım yapıyor. İnanıyorum ki Adana’daki macımız da hınca hınc dolacaktır. Turkiye Kupası ve diğer etkinlikleri ulkemizin farklı yerlerine vermeyi duşunuyoruz. Cunku iki gunluk organizasyon bile olsa şehirlerimiz bunları sahipleniyor. Sadece federasyon olarak biz değil, kuluplerimiz de Mardin’de bulunduğumuz sure icerisinde gorduğumuz misafirperverlikten dolayı cok mutluydu. Diğer şehirlerde de aynı sıcaklığı yaşayacağımıza inanıyorum.” Turkoğlu: “Ligimizi hep en iyi lig olarak gordum” Tahincioğlu Basketbol Super Ligi’nin Avrupa’nın en değerli liglerinden biri olduğunu kaydeden Hidayet Turkoğlu, şoyle konuştu: “Federasyon başkanı olarak, ligimizi hep en iyi lig olarak gorurum. Ligimizin şu an İspanya’dan hic farkı yok. Son uc dort yıla baktığınız zaman iki Eurocup şampiyonu, Galatasaray ve Daruşşafaka Turkiye’den cıktı. Euroleague’de Fenerbahce, son dort senenin birinde şampiyon olmuş ve hepsinde Final-Four yapmış bir ekip. FIBA Şampiyonlar Ligi’ndeki takımlarımız final oynamış, yarı finalde yer almış... Bundan once iki kere Pınar Karşıyaka ve Trabzonspor ile final kaybettik. Baktığınız zaman son beş yılda kadınlarımız da Avrupa’da başarıya ulaşmış. Galatasaray, gecen sene Kadınlar Eurocup’ı kazandı. Son beş yılda FIBA ya da Euroleague’de mutlaka bir takımımız var.” Ust seviyede olmak isteyen takımların lig ve Avrupa takviminin yoğunluğuna gore organize olması gerektiğini de vurgulayan Turkoğlu, şunları soyledi: “Oralarda kalıcı olmak istiyorsanız, doğal olarak bu tempoya bir şekilde kendinizi mental seviye ve organizasyon anlamında hazırlamanız gerekiyor. Kadronuzu geniş tutmanız lazım. Kuluplerimizin bu anlamda doğru yatırımlar yaptığını umit ediyoruz. Federasyon olarak her kulubumuzu cok değerli goruyoruz ve onlara yardımcı olmaya calışıyoruz. İnşallah onlar da sağlıklı adımlar attılarsa gerek Avrupa’da gerekse Turkiye’de guzel bir yıl gecirirler. Ozellikle Avrupa’daki başarılar ulke puanı anlamında bizi daha ust seviyelere cekiyor.” Turkoğlu: “Sayın Cumhurbaşkanımızın cok değer verdiği bir projeyi hayata geciriyoruz” Turkiye’nin 81 ilinde okul bahcelerine sahaların inşa edileceği ‘Haydi Sahaya’ projesinin goreve geldikleri surecten bu yana cok onem verdikleri bir proje olduğunu kaydeden Turkoğlu, şu değerlendirmede bulundu: “Yıllarca basketbol oynamış biri, bir basketbol sever ve bir spor adamı olarak, goreve geldiğimiz ilk gunden itibaren Turkiye’nin her yerine basketbolu goturmek isteyen bir ekibiz. Yaptığımız araştırmalarda okulların doğru adres olduğunu duşunduk. Cunku cocuklarımızın ozellikle yıl icinde 10 aylık bir surecte en cok zaman gecirdikleri yer okulları. Bu proje icin bir sene hazırlık yaptık. Bu noktada Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ne kadar teşekkur etsek azdır. Kendisi her fırsatta bu projeyi dile getirdi ve bu projenin hayata gecirilmesi icin talimatlar verdi. Bu projenin tum butcelendirmesini federasyonumuz bunyesinde ustlenerek, sponsorlarımızın da desteği ile birlikte Turkiye’nin her yerine bu projeyi yaymak istiyoruz. Bu proje kapsamında Ankara’da Milli Eğitim Bakanımız Ziya Selcuk ve Genclik ve Spor Bakanımız Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun katılımlarıyla bir protokol imzaladık. Sayın Bakanlarımıza teşekkur ediyorum. Bu proje ulkemizde genclerimize ve cocuklarımıza spor yapabilecekleri bir fırsat yaratmak icin cok onemli. Bazı cocuklarımız basketbol oynayacak, bazı cocuklar ise o alanlarda başka sporlar yapacaktır. Onemli olan o imkÂnı bu cocuklarımıza goturmek. Daha sonra bu sahaları yapacağımız her okula top, eşofman ve malzeme yardımında da bulunmak istiyoruz. Hatta bu okullarımızda yer alan beden eğitmenlerine basketbolla ilgili eğitim de vereceğiz. Bu iki sene icerisinde bu projeye cok buyuk zaman ve emek harcayacağız. İnşallah istediklerimizi hayata geciririz. Basketbolun bilinirliği ve izlenilirliğini artırmak bizim en buyuk isteğimiz.” Turkoğlu: “BGL sayesinde genc kardeşlerimiz deplasman temposuna alışmış oluyor” Gecen sezon ilk kez duzenlenen Basketbol Gencler Ligi’nden cok memnun olduklarını kaydeden Başkan Turkoğlu, şoyle konuştu: “BGL’yi deplasmanlı olarak duzenliyor ve tum masrafları federasyon olarak biz ustleniyoruz. Boylece hem kuluplerimizi bir yukten kurtarmış hem de genc kardeşlerimize deplasmanlı bir ligde oynama tecrubesi yaşatmış oluyoruz. Biliyorsunuz deplasmanlı lig oynamak yorucudur. Super Lig kuluplerimiz bile sezonların sonlarına doğru bunu hissediyorlar. BGL sayesinde genc arkadaşlarımız erken yaşlarda bu tecrubeyi yaşamış ve bu tempoya alışmış oluyorlar. Gecen sene iyi bir başlangıctı. Sinan Erdem’de guzel bir Final-Four duzenledik. Orada Tofaş ailesi de finalin MVP’sine bir araba hediye etmişti. Bu vesileyle onlara tekrar teşekkur ederiz. Biliyorsunuz BGL oncesinde Super Lig’de bile bircok takımımızın altyapısı yoktu. Oysa BGL sayesinde TBSL’de mucadele eden tum ekiplerin bir altyapı takımı kurulmuş oldu.” Turkoğlu: “Bircok bilgiyi TBF uygulamasından takip edebilirsiniz” Turkiye Basketbol Federasyonu olarak teknoloji anlamında yenilikleri takip ettiklerini kaydeden Turkoğlu, şunları soyledi: “İki senedir her konuya yetişmeye calışıyoruz. İnternet uzerinden daha geniş bir kitleye ulaşmaya cabalıyoruz. Teknoloji anlamında her şeyi takip ediyoruz. Orneğin kendi uygulamamızı cıkarttık. Artık canlı mac sonucları, fikstur ve oyuncu bilgileri de dahil olmak uzere bircok bilgiyi TBF uygulamasından takip edebilirsiniz. E-learning ile hakem ve antrenorlerimizin eğitimlerini internet uzerinden takip edebilecekleri bir sistem de yarattık. Tabii ki biz fikstur doğrultusunda seminerler yapıyoruz ve gelişimlerini surdurmeleri icin onlara yardımcı olmaya calışıyoruz ama hakem ve antrenorlerimiz artık e-learning sistemi ile kendi gelişimlerini kendileri de surdurebiliyorlar. Bu konularda gerek Yonetim Kurulumuz gerekse dışarıdan bize destek olan arkadaşlarımız ve buyuklerimiz var.” Turkoğlu: “Duzgun butcelendirme ve planlandırma yapılmazsa boyle surecler ile karşılaşıyoruz” Trabzonspor Basketbol’un ligden cekilmesinin kendilerini uzduğunu kaydeden Turkoğlu, sozlerini şu şekilde surdurdu: “Lige eksik bir takım ile başlamak bizi ve seyircileri mutlu etmiyor. Cekilmiş ve belirlenmiş bir fikstur bulunuyordu. Şimdi her hafta bir takımımız mac yapmıyor olacak. Biz federasyon olarak her anlamda kuluplerimize yardımcı olmaya calışıyoruz ama bazı noktalardan sonra bu bireyselleşiyor. Duzgun butcelendirme ve planlandırma yapılmazsa boyle surecler ile karşılaşıyoruz. Bu bizim de rahatsız olduğumuz noktalardan bir tanesi. İnşallah aynı şey ile bir daha karşılaşmayız. Bu bizim ligimizin kalitesi icin de cok onemli. Dediğim gibi kuluplerimiz butce ve planlama sureclerinde daha dikkatli olur ve doğru adımlar atarak uzun soluklu bir surec yaşarlar.” “Turk basketboluna oyuncu olarak hizmet vermiş bir ekip olarak şimdi de aynı amac doğrultusunda boyle bir oluşum icerisine girdik ve iki senemizi doldurduk. Onumuzde iki sene daha var. İnşallah hep beraber guzel işler yapmaya devam ederiz. Ben her zaman yoneticiliği de bir takım oyunu olarak gormuş ve bu yonuyle basketbolculuğa benzetmişimdir. Tabii oyuncuyken her şey bireyseldi. Yani maca hazırlanmanız, antrenman temponuz ve performansınız sizin elinizdeydi. Yoneticilik tarafına gecince Turkiye’deki tum basketbol organizasyonlarının başına gecmiş oluyorsunuz. Kolay mı? Değil. Ama zevkli. Ustelik bildiğimiz bir iş. Etrafımızda guzel paydaşlar var. Kuluplerle cok iyi ilişkiler icerisindeyiz. Samimi ve şeffaf davranıyoruz. İnşallah hep beraber bu işten alnımızın akıyla cıkar ve bu dort senelik donemde guzel işler yaparız. Sonrasında camia ve kamuoyu bizim devam etmemizi isterse, o gunku surecin gerektirdiklerini de değerlendirmek kaydıyla devam etmek isteriz.” Hidayet Turkoğlu: “Bazı değişiklikler radikal kararlar gerektirir” Turkiye Basketbol Federasyonu olarak yerli oyuncu ve antrenorlerin daha fazla şans bulabilmeleri adına duzenlemeler yaptıklarını hatırlatan Başkan Turkoğlu, sozlerine şoyle devam etti: “Bazı değişiklikler radikal kararlar gerektiriyor. Biz goreve geldiğimizde halihazırda sezon başlamıştı. O donem bir değişiklik yapmamız zordu. Zaman gectikten ve artılarla eksileri değerlendirdikten sonra yabancı sayısını azaltmaya karar verdik. Bunu kuluplerimizle de istişare ettik. Ben NBA’de uzun yıllar oynayan biri olarak her zaman kendi imkÂnlarıyla mucadele etmek gerekliliğine inanan bir insanım ve bu yuzden hicbir zaman ayrımcılıktan yana değilim. Ama burada belli kararlar almamız ve nelere sahip olduğumuzu gorebilmek icin bir şekilde bu imkÂnı tanımamız gerekiyordu. Aldığımız karar doğrultusunda onumuzdeki iki sezon Tahincioğlu Basketbol Super Ligi’nde takımlar beş yabancıyla oynayacak. Bu da sadece Milli Takım’a değil kuluplerimize de yarayacak. Onlar da oyuncularının durumunu gorme şansı yakalayacaklar. İnşallah oyuncularımız oncelikle kendi kuluplerinde iyi performanslar sergilerler. Bunu yaparlarsa Ufuk Sarıca ve ekibi bu arkadaşlarımızı Milli Takım’a davet edecektir. Benzer bir kararı antrenorler konusunda da aldık. Biliyorsunuz şu an Eğitim Kurulu Başkanımız Aydın Ors. Onlarla yaptığımız calışmalar neticesinde Turk antrenorlerimize fırsat yaratacak kriterler getirdik. Biz federasyon olarak uzerimize duşeni yaptığımızı duşunuyoruz. Bundan sonra gerek sporcularımızın gerekse antrenorlerimizin gostereceği performanslar kendilerinin elinde olacaktır. İnşallah aldığımız bu kararlar hepimiz icin hayırlı olur.” Turkoğlu: “Milli Takım’da onumuzdeki 10 senenin temeli atılıyor” A Milli Erkek Takımımızda yeni gelen jenerasyon sayesinde onumuzdeki 10 yılın temellerinin atıldığı yorumu uzerine Başkan Hidayet Turkoğlu şunları soyledi: “Oncelikle NBA’de oynayan kardeşlerimize teşekkur etmek istiyoruz. Cağrıldıklarında hic duşunmeden geliyorlar. Cedi ile Furkan cok iyi performans sergilediler. Bu yaz Ersan’ın tekrar dahil olması da bizi olumlu etkiledi. Bu isimler dışında Metecan Birsen, Buğrahan Tuncer, Sertac Şanlı, Tolga Gecim gibi genc arkadaşlarımız var. Banvit, Tofaş ve Efes gibi kuluplerimizde oynayan genclerimiz de surece dahil olduğunda gercekten de onumuzdeki 10 yıl boyunca Milli formayı giyecek bir kadronun temelleri atılmış olacak. Zaten bizim yeni yabancı kuralını getirmemizin başlıca nedenlerinden biri de buydu. Tabii ki bunun meyvelerini hemen 2019’da alamayabiliriz fakat ben genc arkadaşlarımızın kuluplerinde bulacakları ekstra surelerle cok daha iyi konuma geleceklerine inanıyorum.” A Milli Erkek Takımımızın 2019 Dunya Şampiyonası Avrupa Elemeleri’nde Kasım ve Şubat aylarında oynayacağı maclarda NBA’de forma giyen isimlerden yararlanamayacağını hatırlatan Başkan Turkoğlu, şoyle devam etti: “Gecen sene de NBA oyuncularımızın gelemediği maclar oynadık fakat Turkiye’de oynayan Melih Mahmutoğlu, Doğuş Balbay ve Sinan Guler gibi arkadaşlarımız takımı sırtlamıştı. Ben Ufuk Sarıca’nın bu iki aylık surecte oyuncularımızın sergileyeceği performanslara gore 29 Kasım’da İspanya’ya ve 2 Aralık’ta Karadağ’a karşı en iyi kadroyu cıkaracağına inanıyorum. Cedi, Furkan, Metecan ve Buğrahan gibi oyuncularımızın yaş ortalaması cok genc. Bu arkadaşlarla benim final oynadığım surecteki gibi karşılaştırmalar yapılırsa, oyuncular icin de iyi değil. Zamanla iyi fırsatlar verildiğinde potansiyeli gorebiliriz ama henuz olmamış bir şey hakkında hemen eleştiri yapıp, bu cocukları da demoralize etmek de iyi bir şey değil. O anlamda biz her fırsatta Kerem Tunceri ve Haluk Yıldırım ile cocuklarla bir şekilde diyalog kurmaya calışıyoruz. Cok şukur hepsi, cok efendi cocuklar. Biraz daha zamana ihtiyacı var. Eskiye baktığımızda Cedi, bu saydığım arkadaşların bir adım gerisindeydi. Şimdi verilen fırsatları iyi değerlendirdi ve bir adım one gecti. Bu arkadaşlara da fırsat verilirse aynı seviyeye geleceklerdir. Hepsi cok yetenekli ve istekli arkadaşlarımız. Onemli olan bunu zamana yayabilmek. Bizim de onumuzde zaman var.” Turkoğlu: “Turnuvalar her zaman farklı oluyor” A Milli Kadın Takımımızın İspanya’nın Tenerife kentinde duzenlenen Dunya Şampiyonası’ndaki performansını değerlendiren TBF Başkanı Hidayet Turkoğlu, şu yorumda bulundu: “Doğal olarak her zaman başarıyı istiyorsunuz. İcinizde o hırs ve istek oluyor. Kadın Milli Takımımız gercekten bizim gurur kaynağımız. Bizim bile icinde bulunduğumuz jenerasyonların elde edemediği başarıları Kadın Milli Takımlarımız elde etti. İki defa Olimpiyat’a gitmeye hak kazandılar. Avrupa Şampiyonalarındaki başarıları var. Bize gecmişte bunları tattırdıkları icin biz yoneticilerde de beklenti hep yuksek oluyor. Ekrem Hoca ve ekibinin takımı gercekten iyi hazırladığına inanıyoruz. Ama bu turnuvalar her zaman farklı oluyor. Zaman zaman erken form tutma ya da form tutamama surecleri yaşanıyor. Biz de boyle talihsiz bir surecle karşılaştık. Fakat telafi edebilecek imkÂnımız var. Kasım ayında Avrupa Şampiyonası Elemeleri’nde oynayacağımız iki karşılaşmayla grubu ilk sırada bitirme şansımız olacak. Bu durum Avrupa Şampiyonası’nda biraz daha avantajlı duruma gecmemizi sağlayabilir.” İnternethaber __________________