EVRENİN GENİŞLEMESİ
20. yuzyıla gelene kadar tek bir bilim adamı dahi evrenin genişlemekte olduğu yonunde bir teori ortaya atmamış, hatta, belki de boyle bir olayı aklından geciren dahi olmamıştı. Stephan Hawking, evrenin genişlemesinin farkedilmesini 20. yuzyılın en buyuk olaylarından biri olarak niteledikten sonra, bu olayın bugune gizli kalmasından duyduğu şaşkınlığı şoyle dile getirir: ' Evrenin genişlemekte olduğunun ortaya cıkarılışı 20. yuzyılın en buyuk duşunsel devrimlerinden biridir. Bu gunden gecmişe bakıldığında kimsenin bunu neden daha once akıl etmediğine şaşmamak elde değil.'
Oysa Allah'ın, 600'lu yıllarda vahyettiği kitabında, Allah'ın evreni yarattığını ve de onu "genişlettiği" bildirilmektedir. Konuyla ilgili ayet şoyle demektedir:
"Biz goğu 'buyuk bir kudretle' bina ettik ve şuphesiz. Biz, (onu) genişleticiyiz." (Zariyat Suresi, 47)
EVRENDEKİ KUSURSUZLUK
"O, biri diğeriyle 'tam bir uyum' icinde yedi gok yaratmış olandır. Rahman'ın yaratmasında hic bir 'celişki ve uygunsuzluk' goremezsin. İşte gozu(nu) cevirip-gezdir; herhangi bir catlaklık (bozukluk ve carpıklık) goruyor musun? Sonra gozunu iki kere daha cevirip-gezdir; o goz umudunu kesmiş bir halde bitkin olarak sana donecektir." (Mulk Suresi, 3-4)
Evrendeki milyarlarca yıldız ve galaksi mukemmel bir uyum icinde kendileri icin tesbit edilmiş yorungelerinde hareket eder. Yıldızlar, gezegenler ve uydular hem kendi etraflarında, hem de bağlı oldukları sistemlerle birlikte donerler. Hatta bazen icinde 200 -300 milyar yıldız bulunan galaksiler birbirinin icinden gecip giderler. Bu gecişte, evrendeki buyuk duzeni bozacak herhangi bir carpışma olmaz.
Evrende hız kavramı dunya olculeriyle karşılaştırıldığında akıl durduracak boyutlardadır. Milyarlarca, trilyonlarca ton ağırlığındaki yıldızlar, gezegenler ve sayısal değerleri ancak matematikcilerin anlayabileceği buyuklukteki galaksiler ve galaksi kumeleri uzay icinde korkunc bir suratle hareket ederler.
Orneğin, dunya saatte 1670 km. hızla kendi ekseni cevresinde doner. Bugun en hızlı merminin saatte ortalama 1.800 km.lik bir surate sahip olduğu duşunulurse dunyanın dev boyutlarına rağmen suratinin ne denli buyuk olduğu anlaşılır.
Dunyanın guneş etrafındaki hızı ise merminin yaklaşık 60 katıdır: saatte 108.000 km. (Boylesine buyuk bir suratle yol alabilen bir arac yapılabilseydi dunyanın cevresini 22 dakikada dolaşacaktı.)
Verdiğimiz bu sayılar sadece dunya icindir. Guneş sistemi ise daha da ilginctir. Bu sistemin surati mantık sınırlarını zorlayacak derecededir. Evrende sistemler buyudukce surat artar.
İşte guneş sisteminin galaksi merkezi etrafındaki donuş surati: -Saatte tam 720.000 km., 200 milyar yıldızı bunyesinde bulunduran "Samanyolu Galaksisi"nin uzay icindeki hızı ise saatte 950.000 km. dir
Bu başdondurucu hız, aslında dunya uzerindeki yaşamımızın pamuk ipliğine bağlı olduğunu gosterir. Boylesine karmaşık ve hızlı bir sistem icinde dev kazaların oluşması normalde oldukca mumkundur.
Ancak, ayette dendiği gibi, tum bu sistem icinde hic bir 'celişki ve uygunsuzluk' yoktur. Cunku evren de, her şey gibi, "başıboş"değildir ve Allah'ın koyduğu dengeye gore işlemektedir.
YORUNGELER VE DONEN EVREN
Evrendeki buyuk dengenin en onemli nedenlerinden biri, kuşkusuz gok cisimlerinin belirli bir yorunge izliyor olmasıdır. Bu yorungelere, yakın zamana kadar bilinmediği halde, Kuran'da da dikkat cekilmiştir:
"Geceyi, gunduzu, guneşi ve ayı yaratan O'dur; her biri bir yorungede yuzup gitmektedirler." (Enbiya Suresi, 33)
Gercekten de yıldızlar, gezegenler ve uydular hem kendi etraflarında, hem de bağlı bulundukları sistemle birlikte donmekte, evren bir fabrikanın dişlileri gibi duzenli calışmaktadır.
Evrendeki yorungeler sadece bazı gok cisimlerinin hareketi değildir. Guneş sistemimiz hatta diğer galaksiler, başka merkezler etrafında buyuk bir hareketlilik gosterirler. Dunya ve onunla birlikte Guneş Sistemi her yıl, bir onceki yerinden 500 milyon kilometre uzakta bulunur.
Gok cisimlerinin yorungelerinden en ufak bir sapmanın bile sistemi altust edecek kadar onemli sonuclar doğurabileceği hesaplanmıştır. Orneğin dunya yorungesinde, normalden fazla veya eksik 3 milimetrelik bir sapma bakın nelere yol acabilirdi:
"Dunya guneş cevresinde donerken oyle bir yorunge cizer ki her 18 milde doğru bir cizgiden ancak 2.8 mm ayrılır.
Dunyanın cizdiği bu yorunge kıl payı şaşmaz, cunku; yorungeden 3mm'lik bir sapma bile buyuk felaketler doğururdu: sapma 2.8 yerine 2.5 mm olsaydı yorunge cok geniş olurdu ve hepimiz donardık, sapma 3.1 mm olsaydı hepimiz kavrularak olurduk." (Bilim ve Teknik, Temmuz 1983)
Gok cisimlerinin bir başka ozelliği de, yorungelerinin dışında bir de kendi etraflarında donmeleridir.
"Donuşlu olan goğe andolsun." (Tarık, 11) ise tam da bu gerceğe işaret eder.
__________________
Evrenin genişlemesi
Dini Bilgiler0 Mesaj
●28 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Evrenin genişlemesi