Cennet’e giren en son kişi 'kim olacak?'
Artık ne olum ne de hesap korkusu kalır. Kişi umduğu rahmetin misliyle yuz yuze gelir. İşte o zaman kul, “Ve kÂlû’l-hamdulillahi ezhebe anne’l hazen”, yani “Bizden huznu ve sıkıntıyı gideren Rabb’imize hamdolsun.” (FÂtır, 34-35) der.
Peygamber Efendimiz anlatıyor: Hz. Musa (aleyhisselam), Cenab-ı Hak’la aracısız olarak konuşabilen bir peygamberdi. Aklına takılan soruları Yuce Rabb’ine sorar, aldığı cevapları ummetiyle paylaşırdı. Bir gun aklına şoyle bir soru gelmişti:
- Cennetlik insanlar icinde derecesi en duşuk olan kimsenin gireceği Cennet nasıl olacak?
Hz. Musa, cevabını cok merak ettiği bu soruyu Rabb’ine yoneltti. Cenab-ı Hak, sevgili peygamberinin bu sorusunu şoyle cevaplandırdı:
- Cennet’i hak eden kullarım teker teker Cennet’teki yerlerine yerleşecek. Geriye en son bir kulum kalacak. Ona da, “Cennete gir” denecek. O kulum Cennet’e girmek icin adımını atacak; ancak ona cennetin dolu olduğu goruntusu verilecek. Ondan sonra kulum ile kendi aramda şoyle bir konuşma gececek:
- Allah’ım! Herkes Cennet’teki yerini almış. Ancak maalesef bana yer kalmamış.
- Ey kulum! Sen, dunyadaki hukumdarlar gibi luks ve rahat bir hayat yaşamak ister misin? - Buna layık bir kulluk yapmadım; ama Sen’in lutfun ve keremin boldur. İsterim Ey Rabb’im!
- Sana o kadar mulkle beraber onun dort katını daha veriyorum.
- Şukurler olsun ey Rabb’im! Ne diyeceğimi bilemiyorum.
- Ayrıca sana bu mulkun de on katını veriyorum.
Hz. Musa sorduğu sorunun cevabını almıştı. Bu soru onu cok memnun etmişti. Ardından şoyle bir soru daha sordu:
- Ey Rabb’im! Cennet’in en alt tabakasındaki kişinin durumu bu ise peki Cennet’in en ust tabakasındakinin durumu nasıl olacak? - Onlara vereceğim şeyleri ne goz gormuş ne kulak işitmiş ne de kimsenin aklına gelmiştir. Hz. Musa, Rabb’inin vereceği bu lutufları duyunca şukurle iki buklum oldu ve binlerce hamd u senada bulundu. (Muslim, İman 312).
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Cennet’e giren en son kişi 'kim olacak?'