Fenerbahce Teknik Direktoru Zico, Beşiktaş macı oncesi yaptığı acıklamada, her turlu zorluğa alışkın ve hazır olduklarını, Chelsea ile yapacakları Avrupa Şampiyonlar Ligi macının da Beşiktaş macını etkilemeyeceğini soyledi. Zico, FB TV'deki ''Zico ile Teknik Analiz'' programında soruları yanıtladı. Turkcell Super Lig'de lider olduklarını hatırlatan Brezilyalı teknik adam, ''Biz calıştık ve bu duruma geldik. Beşiktaş'ın sahasına giderken, onlardan 2 puan ondeyiz. Eğer macı alırsak, rakibimizle aramızdaki puan farkı acılacak ve bu da bizi ligde iyi bir konuma getirecek'' dedi. Derbi maclarla cok farkı zorluklarla karşılaşılabileceğini de vurgulayan Zico, ''Ama biz her turlu zorluğa alışkın ve hazırız. Zorlukların olacağını biliyoruz ve bu maca kazanmak icin cıkıyoruz'' diye konuştu. Milli takımlardaki oyuncular nedeniyle, birlikte fazla antrenman yapma şansı bulamamalarının olumsuz bir etki yaratıp yaratmayacağı sorusuna Zico, ''Sanmıyorum, cunku bizim oyuncularımız zaten belli suredir birbirleriyle oynuyorlar. Birbirlerine alışkınlar ve adapte olmuş durumdalar. Bu yuzden, yolculuklarının da cok fazla yorucu olmadığını hesaba katarak, cumartesi gunku macta tum oyuncularımız gibi milli takımlara giden oyuncularımız da oynamak icin hazır durumda olacaklar'' yanıtını verdi. Chelsea ile yapacakları Avrupa Şampiyonlar Ligi macının, Beşiktaş macı icin motivasyonlarını etkilemeyeceğini bir soru uzerine ifade eden Zico, şoyle konuştu: ''Takım icinde kimse Chelsea macını duşunmuyor, cunku bizim, gelecek sezon icin Şampiyonlar Ligi'nde başarılarımızın uzerine başarı katabilmemiz icin, her şeyden once yeniden şampiyon olmamız lazım. Şampiyonluk yolundaki rakiplerimizden biriyle, onların sahasında oynayacağız. Chelsea macı camiamız icin cok onemlidir, ancak başarılarımızı, iddiamızı devam ettirebilmek adına, ligderi başarımız da cok onemli. O yuzden biz Beşiktaş macına da tum hırsımız ve mucadele arzumuzla cıkacağız. Gecen sezon da ilk yarıda oynadığımız Beşiktaş macı yine bir Avrupa macının oncesine gelmişti. Cıkıp o macı 2-1 kazanmayı bilmiştik. Bunda da aynı şey olacak. Hicbir şey değişmeyecek. Chelsea macını, Beşiktaş macı bittikten sonra duşunmeye başlayacağız.'' -DERBİLERDEKİ BAŞARININ SIRRI- Brezilyalı teknik adam, derbilerdeki başarısının sırrı sorulduğunda, oyuncularına, bu tip macların ne kadar onemli olduğunu anlattıklarını ifade ederek, ''Bunu onların kafasına ne kadar iyi bir şeklide sokarsak, onlar da maclarda o kadar iyi performans gosteriyorlar. Ben bu mutluluğu oyuncularımla bircok kez yaşadım. Umarım bundan sonra da yaşarım'' dedi. Derbi macların, gerek teknik heyet, gerek oyuncular ve gerekse camia icin cok onemli olduğunu kaydeden Zico, Turkiye'deki derbilerle ilgili de şunları soyledi: ''Turkiye'de derbiler, futbolun buyuk merkezleri İtalya, Brezilya gibi ulkelerde olduğu gibi, buyuk heyecanla beklenen, tansiyonu yuksek olan, bazen taraftarın pozitif ya da negatif yonde abartılı tavırlarının olduğu maclar oluyor. Bunlar, macların buyukluğunden ve cok fazla kazanma isteğinden doğan şeyler. Onemli olan, basının ve takımın icindeki kişilerin verdikleri demeclerde, futbolun guzelliklerini savunma ve futbolun izlenebilirliğini artıran sozcukler sarf etmeleri. Ozellikle son maclarda gorduk ki taraftar, sadece takımını desteklemeye geldiği zaman, derbi maclar gercekten cok guzel oluyor ve izlenebilirliği artıyor. O yuzden, basının bu noktada taraftarları ve futbolcuları motive etme yonunde cok fazla yapması gereken şeyler var. Tabii bunlar pozitif yonde olursa cok yararlı olur'' -''İNSAN HER ZAMAN OĞRENEBİLİR''- Turkiye'ye geldiği ilk donemlerde cok eleştirildiği ve sonra cok başarılı olduğu hatırlatılarak, başarısının sırrı sorulan Zico, ''Brezilya'da, 'Acele, mukemmelliğin en buyuk duşmanıdır'' diye bir soz vardır. Acele ettiğiniz zaman, sizin daha iyiye gitmeniz zorlaşır. Futbolda benim başarımın sırlarından en onemlisi, futbola olan tutkum ve her daim oğrenme isteğimdir'' dedi. Kucukluğunden bu yana, futbola olan tutkusunun her gecen gun buyuduğunu, bugun bile futbolu buyuk bir zevk alarak, aklını kullanarak oynamayı sevdiğini anlatan Zico, şoyle devam etti: ''Teknik direktor olduğumda, bu işin bir akıl işi olduğunu ve isteyerek yapıldığında daha başarılı olunacağını biliyorum ve boyle yapmaya calışıyorum. Hicbir zaman, 'Ben her şeyi biliyorum' demiyorum. İzlerken zevk aldığım takımların teknik direktorlerinin neler yaptıklarını, hangi hamlelerde bulunduklarını izliyorum. Futbolcularıma, futbolu nasıl daha iyi oynatabileceğimi duşunuyorum. İnsan her zaman oğrenebilir. Başarımın sırrı bu. Futbola olan tutkum ve her daim oğrenme isteğim'' -ROBERTO CARLOS'UN DURUMU- Brezilyalı teknik direktor, sakatlığı bulanan Roberto Carlos'un durumunun iyiye gittiğini, yuzde yuz hazır olana kadar bekleyeceklerini soyledi. Roberto Carlos'un, tedavisine ve antrenmanlara devam ettiğini kaydeden Zico, ''Onemli olan, onun bir an once iyileşmesi ve ağrısız, sızısız bir şekilde calışır hale gelmesi. En hazır olduğu zamana, yuzde yuz hazır duruma geldiği zamana kadar bekleyeceğiz, cunku onun, bizim icin ne kadar onemli bir oyuncu olduğunu biliyoruz'' dedi. kaynak:sporx.com __________________