Dunyanın en tehlikeli 4. ulkesine yolculuk
Seda Şennik Ateş ırak gezi notları
Dunya bizim.comdan alıntıdır

Kerbela’ya geldiğimizde kendimi yaşadığım yıldan yuzyıllar oncesine gonderilmiş gibi hissettim.''
Colun bittiği noktada 3 katlı sarı toprak binaların, duzensiz sokakların ve caddelerin uzerinde Necef Havaalanı'na indi ucağımız Ramazan ayıydı. Ağustos’un en sıcak gunleriydi sahabenin turbelerini ziyaret etmenin heyecanı ve 47 derecede buharlaşan oksijeni solumaya calışarak bekledik valizlerimizi.Iraklı yetkililer,*Hz. Ali’nin kabir ortusunden kesilerek hazırlanmış kucuk ortuler hediye ettiler ilk hatıra fotoğrafı cekildi.bu kadarı bile ilginc bir hafta gecirmenin eşiğinde olduğumu hissettirmeye yetti.

Irak*dendiğinde zihnimde ilk goruntu Korfez savaşında Irak semalarına duşen bombaları hafızlarımızdan silinmeyen Ebu Gureyb işkenceleri... Irak, koklu kulturu ve Endulusteki İslam tarihinin en onemli eserlerini barındıran kutuphaneleri aklımıza gelemiyor maalesef.

Necef havaalanından merakla izledim şehri, sanki dun cekilmiş askerler henuz sokağa cıkmaya başlıyor insanlar, urkek adımlarla etraflarına bakarak… Adım başı kontrol noktası, adım başı asker… Altyapı Necef icin cok yabancı bir kavram, şehir tam elektrik kablosu yığını, gokyuzunu gormek imkansız. Teller, birbirine gecen kablolar, onları tutan ipler vs. Necef’in gokyuzu mavi değil, siyah!

Turbe ziyareti kulturleri bizlerden farklı
Otelimiz Hz. Ali'nin turbesinin bulunduğu bolgedeydi. defalarca bombalanan turbede cok ciddi guvenlik var. Turbenin 50 metre otesinden başlıyor yuksek beton duvarlar, tel orguler tanklar, buna rağmen kendinizi guvende hissetmeyin zira Irak, Uluslararası Risk Yonetime gore dunyanın en tehlikeli ulkeleri arasında 4. sırada.

İlk ziyaret noktamız Hz. Ali’nin turbesi Hz. Ali’nin Necef’e 170 km uzaklıktaki Kufe de oldurulduğu tahmin ediliyor. Cenazenin nereye gomulduğu saklı tutulan peygamber yoldaşının bugunki ziyaretgahı 12 imamların 4.su İmam Zeynel Abidin*tarafından bulunmuş.

Dunyanın en tehlikeli 4. ulkesine yolculuk
Seda Şennik Ateş ırak gezi notları
Hz ali Turbesinin inşa tarihi bilinmiyor. Turbenin kapısındaki bağrışmalar ve ağlamalar sizi urkutmesin Şii toplumunda yadırganacak bir goruntu değil. Turbe kulturleri bizlerden farklı... Turbenin parmaklıklarına kafalarını vuranları, kendilerini turbe demirlerine bağlayanları oturup dovunenleri uzun uzun seyrettim Bu “elim” manzara, “ilmin anahtarı, bilginin efendisi” iltifat ve sıfatlarına fazlasıyla layık olan Hz. Ali’ye yapılan muamele, maalesef inanış algımı zorladı.