HAYAT ACELEYE GELMEZ
Yıllar once, cok uzaklarda bir adam varmış. Bu adam calışmak amacıyla cok uzaklara gitmiş ve yıllarca calışmış. Sonunda memleketine donme zamanı gelmiş. Bu calışma surecinde toplam 3000 akce biriktirmiş ve evinin yolunu tutmuş.

Evine doğru giderken yolu buyuk bir şehirden gecmiş.Yolda yururken koşe başında birisi "Bir nasihat bin akce, bir nasihat bin akce" diye bağırıyormuş. Adam duşunmuş: “Nasıl olur, bir nasihati bin akceye satarlar, ben yıllarca calıştım ve sadece 3000 akce biriktirdim”. Bu işe
pek aklı ermemiş ama merak işte. Duramamış ve adama bin akce vererek o nasihati satın almış.
Nasihat şoyleymiş: "KADERDE NE VARSA O CIKAR”. Ve yoluna devam etmiş...
İlerde yine koşe başında başka bir adam bağırıyormuş "bir nasihat bin akce" diye. Adam yine dayanamamış bin akce de o adama vermiş ve ikinci nasihatı da satın almış.
İkinci nasihat da şoyleymiş: “GONUL KİMİ SEVERSE GUZEL ODUR"
Son kalan bin akcesi ile yoluna devam etmiş. Tam şehrin cıkışında yine koşe başında bir adam bir nasihati bin akceye satıyormuş. Adam bir parasına bakmış, bir de nasihatı satan şahsa, dayanamamış ve kalan son akcesiyle de o nasihatı satın almış.
Son nasihat ise şoyleymiş: "HİC BİR İŞ ACELEYE GELMEZ".
Parasız yoluna devam etmiş. Şehrin cıkışında buyuk bir topluluk ile karşılaşmış. Topluluk telaş icindeymiş. Yaklaşmış ve oradakilerden birine neler olduğunu sormuş. Oradan birisi acıklamış, demiş ki: Burada şehrin tum su ihtiyacını karşılayan bir kuyu var, ama kuyunun icinde de canavar var. Canavar suyu tutmuş, gondermiyor. Aşağıya kim indiyse bir turlu cıkamadı. Şimdi herkes korkuyor aşağı inmeye".
Adam duşunmuş ve ilk satın aldığı nasihat aklına gelmiş. "Kaderde ne varsa o cıkar". Aşağı inmeye karar vermiş.
İnince canavar hemen yakalamış ve yerine goturmuş. Demiş ki: "Buraya gelenlerin hepsine bir soru sordum ve bilemediler. Eğer sen bilirsen seni serbest bırakırım. "Bir dizine sarışın ve dunya guzeli bir kadın, diğer dizine de kurbağa koymuş ve "soyle bakalım hangisi guzel?" demiş.
Adam duşunurken aklına ikinci aldığı nasihat gelmiş ve "gonul kimi severse guzel odur" demiş.
Bu cevap canavarın cok hoşuna gitmiş. Zira canavar, kurbağanın gozlerine aşıkmış. Adamı salmış ve suyu bırakmış. Almışlar krala goturmuşler ve ağırlığınca altın vermişler.
Adam yoluna devam etmiş ve nihayet evine varmış.
Evinin camından iceri bakmış. Bir de ne gorsun; karısı genc biri ile diz dize oturuyor. Hemen kılıcını cekmiş ve tam iceri girerken ucuncu nasihat aklına gelmiş : "Hic bir iş aceleye gelmez".
Kılıcını kınına koymuş ve iceri girmiş. Hoş beşten sonra karısına o genci sormuş. Kadın da: "Bey, sen gittiğinde ben hamileydim ve bir oğlumuz oldu. Bu genc senin oğlun" demiş.
Hayat Aceleye Gelmez…