Rıdvan Dilmen: Riske girdi kazandı Tam Aykut Kocaman'ın istediği gibi bir ilk yarı oynandı. Bunda sadece Kocaman'ın değil Abdullah Avcı'nın abartılı sakinliği de rol oynadı. Bazen teknik adamlar boylesi maclara oyuncuları "Aman strese girmeyelim" diye hazırlar. Ama elindeki kadro zaten tecrubeli Avcı'nın. Kocaman'ın elindeki kadro da cok tecrubeli ve ikisi de sinus-kosinus ile calışan teknik adamlar. Ve burada surprizi yiyen Avcı oldu. Geride 2'ye 1 pas yaparken F.Bahce uclu baskıyla pozisyonlar buldu. Birkac şutun dışında Başakşehir'in tek pozisyonu Chedjou'nun kafası... F.Bahce'nin ise gol dışında uc tane var ki, biri direkten dondu. Kısaca konsantrasyon 1-0 onde tamamladı ilk yarıyı diyebiliriz. . Başakşehir'de sadece stoper Chedjou tercihi değil, onde Emre ve onun onundeki Mossoro da yok. Yani omurgan yok. Bir de Emre var gibi oynarsınız ki olmaz. Israrla devam etti buna. Elindeki Mahmut ve Gokhan topla cabuk cıkabilecek oyuncular değildi. Başakşehir'in en buyuk kozu pas yapıp, oyunu terse cevirmek ama sadece 2 kez yapabildiler. Atakta Arda'ya yoğunluk olunca da onlemi kolay takım haline geldi Başakşehir. F.Bahce'ye gelince; "Beraberlik bana yeter, kazanamazsam da sorun değil" diyen bir teknik adamın takımına karşı F.Bahce'nin "Kazanamazsak lig yarışı hayal olur" dediği bir ilk yarı gecirdik.. Ayrıca F.Bahce'de gecen hafta 11'de başlayıp iyi oynayan iki oyuncu da kenardaydı. Alper ve Valbuena. Kocaman da Valbuenasız başlayarak riske girdi sadece kupada 1 golu olan Atıf'ı koyarak 11'e. Belki Giuliano'yu daha fazla kullanmak icin yaptı... Alex'ten itibaren Kocaman bu kararları alıyor. Belki de macı kaybetse ligden kopacaktı. Buna kumar mı denir, idealistlik mi denir? Valbuena ile başlamayıp kaybetseydi o da cok şey kaybedecekti. Ozellikle medyada cok ağır eleştiriler olacaktı. Ama boyle oynayıp kazanacağını kimse beklemiyordu. Taraftarın sosyal medyada yazdığı "Boyle oynayın, canımızı verelim" lafı da gosteriyor F.Bahce'nin performansını.... İDMAN MACI GİBİ Başakşehir ligin zirvesindeki rahatlığı ve ev sahibi olayını abarttı bana gore. Lig macı gibi değil idman macı gibi gormuş olabilirler. Daha başka bir takım olsa bunu yaparsın ama rakibin Fenerbahce... Avcı şurada da hata yaptı. 8-10 ay oynamamış Chedjou'yu dun sahaya surdu. Bana gore abartılı bir guven olmuş.. Gurkan Kubilay: Avcı'yı da yendi Top daha fazla bende ama doğru yerde kalsın oyunu idi oynanacak olan.. Aslında birbirine basma ve kontrollu oyun ile gecen 10 dakikada, 2 pozisyon dışında oyun zevki yoktu. En onemli goze carpan taktik, F.Bahce'nin Başakşehir'e daha 3. Bolgede baskı yapması idi. Bilincli ve de iyi yapılan bu baskı sayesinde Giuliano ile, biri direkte kalsa da 2 pozisyon bulan F.Bahce idi. Araya, Topal ve Fernandao'nun pozisyonlarını da sıkıştıran F.Bahce, macın iyi olanıydı. F.Bahce'den baskı yiyince, gobeği kullanamayan Başakşehir de mecburen kanada gidiyor ve orta yapmak zorunda kalıyordu. F.Bahce icin olumlu diğer nokta da, hucum sırasında ceza alanında 4-5 oyuncu ile bulunabilmeleri idi. F.Bahce iyi oyununun karşılığını, cıkışta baskı ile kapılan topa, savunma arkası pasa Fernadao vuruşu ile alıyordu da.. Cok riskli değişiklik Gol sonrası her takımda gorulen ''geriye yaslanma hastalığı'' başlayınca Başakşehir de pozisyonlara,hem orta yaparak,hem şut atarak, hem de duran toplardan girmeye başladı. A Spor'daki Super lig Analiz programımda haftalardır anlattığım gibi, 3. Bolgede pas yapıp oynadığında fark yaratan takım,2. Bolgeye cekildiğinde sıkıntı yaşıyordu. İlk yarıda 5 F.Bahce'li oyuncu 6 km. uzeri mesafe kat etti, cunku takım coğunlukla on alanda basmıştı. Arda dokulurken, Napeoloni- Chedjou değişikliği ile Mahmut stopere gitti 2. Yarı. Yanlıştı, Cok riskli değişiklikti. Oyunun kaderi değişti, Orta saha boşaldı, Gokhan tek kaldı ve yine cıkışta kaybedilen bir top İsla- Fernadao işbirliği ile golde dondu... Başakşehir'in eksikleri falan bahane olamazdı. Cunku, mukemmeldi F.Bahce. Mac sonunda nerede ise 115 kilometre kat etmişti takım. Ama diğer maclardan farkı,bunu 2. Bolgede oyalanarak,korkarak değil,haftalardır anlattığımız gibi,3. bolgede basarak ve saatte 20 kilometre hızında yaklaşık 13-14 kilometre koşarak yapması idi.Takımı adına doğruyu goren ve yaptıran,doğru değişiklikler yapan Kocaman da, bu macın ''Avcı'yı da yenen kahramanı'' oluyordu. F.Bahce,haftalardır yazdığımız gibi ''2. Bolgeye cekilerek değil, onde basarak oynadığı surece'' bu ligde hep iddialı olacaktır.. Zeki Uzundurukan: Yarış yeni başlıyor Fenerbahce maca tahrip gucu yuksek, iştahlı bir futbolla başladı. Sarı-lacivertli futbolcular cok koşup sahanın her yerinde Başakşehir'e baskı yapıp, pas bağlantılarını kestiler. İlk dakikadan itibaren onde baskı yapan taraf Fenerbahce idi. Bu baskı ile rakibi hataya zorladılar. Başakşehirli oyuncular, kendi ceza sahası icinde yani tehlike hunisi icinde kalecileri Volkan Babacan ile pas alışverişinde bulunmaya sık sık başvurunca Fenerbahce hucumcularının adeta ekmeğine yağ surmuş oldular. Bu anlardan birinde Giuliano golle burun buruna gelirken vuruşunda top direkten dondu. Ardından Fenerbahce'nin yoğun baskısı ve tek kaleye cevirdiği oyun Fernandao ile golu getirdi.. Gol adeta bağıra bağıra geliyorum derken kenardaki Abdullah Avcı da sahadaki oyuncuları da uyudular, baskıya baskı ile karşılık veremediler. Başakşehir bu sezon ilk kez bu kadar urkek ve etkisiz oynarken gordum. İcimden bu takımın butun sihri Emre Belozoğlu muymuş demeden edemedim. Giuliano harikaydı Mossoro'nun yerine oynayan İrfan Can da cok etkisizdi ilk yarıda. Visca da tel tel dokuldu. Arda Turan ise cok ağır futbolu ile Başakşehir'in oyununu daha da yavaşlattı ilk yarıda... Başakşehir ilk yarıda Fenerbahce'ye hic zorluk cıkaramadı.. Gol adeta bağıra bağıra geliyorum derken kenardaki Abdullah Avcı da sahadaki oyuncuları da uyudular, baskıya baskı ile karşılık veremediler. Başakşehir bu sezon ilk kez bu kadar urkek ve etkisiz oynarken gordum. İcimden bu takımın butun sihri Emre Belozoğlu muymuş demeden edemedim. Giuliano harikaydı Mossoro'nun yerine oynayan İrfan Can da cok etkisizdi ilk yarıda. Visca da tel tel dokuldu. Arda Turan ise cok ağır futbolu ile Başakşehir'in oyununu daha da yavaşlattı ilk yarıda... Başakşehir ilk yarıda Fenerbahce'ye hic zorluk cıkaramadı.. Fernandao şık bir kafa vuruşu ile skoru 2-0 yaptı. Giuliano ilk yarıdaki harika futboluna ikinci 45'te de devam etti. Başakşehir'in ise dun saha ici lideri yoktu. Arda Turan oyun lideri olmaktan uzaktı. Adabayor hucumda cok etkisizdi. Fenerbahce 2-0 ondeyken bile şok presine devam etti. Şu bir gercek ki Fenerbahce buyuk macları ozellikle de kazanmak zorunda olduğu macları mukemmel oynuyor.. Sanki sinema izlediler Başakşehir ise şampiyonluk baskısı yuzunden kimliğinden cok uzak bir goruntu verdi. Mac Başakşehir'in sahasında ama 90 dakika Fenerbahce taraftarının tezahuratları duyuluyor. Başakşehir tribunlerine gelen taraftarlar, sinema izler gibi, kutuphanede kitap okur gibi sessizce macı izlediler. Taraftarı olmayan takım, şampiyon olamaz. Ayrıca dun Başakşehir tribunlerindeki taraftarların yuzde kacı Başakşehir sevdalısıydı acaba? Cunku Başakşehir'de ortalama 500 bin kişi yaşıyorsa yuzde 90'ı 'Dort Buyukler'i tutuyordur. Bu benim iddiam. Goruntu de dun beni destekler nitelikteydi. Fenerbahce 90 dakika sahanın hakimiydi ve haklı bir galibiyet aldı. 6 puanlık macı zorlanmadan kazandı. Zirve yarışı 'Uc Buyukler' icin yeniden başlıyor. Başakşehir dunku kotu futbolu ile 'Uc Buyukler'in ruzgarı olmaktan oteye gidemez.... Emre Bol: Fizik gucu! Fenerbahce'yle oynamadan Fenerbahce'nin fizik kalitesinin ne kadar yuksek olduğunu anlayamazsınız. Oyuncu kalitesiyle ilgili sıkıntılar var elbette. Ama ozellikle dun gece kotu koşan kimse yoktu. Aykut Kocaman, 2. ve 3. bolgede yuksek presle başlattı takımını... Ligin pas oyununu en iyi oynayan ekibi Başakşehirli futbolcular eminim boyle bir presle karşılaşacaklarını beklemiyordu. Pas yapamadılar, dolayısıyla istedikleri oyunu bir turlu sahaya yansıtamadılar. Yuksek presle kapılan toplar Aykut hocanın sonuca gitmek icin aradığı şeydi. Fenerbahce hataya zorlayarak kaptığı toplarla cok fazla pozisyona girdi. Acıkcası ben bu kadar pozisyona girebileceklerini tahmin etmiyordum. İlk yarıda 3- 4 farkla one gecmesi muhtemeldi. Hafta ici futbolcuların, "ya kaybedersek" korkusu yaşadığını yazmış, A Spor'daki programımızda da soylemiştim. Bu endişe olumlu etki yapmış. Zira kaybedilse cok şeyin kaydedileceği bir mactı.. İşte doğru oyun! Takımda kotu oynadı diyebileceğimiz kimse yoktu. Tabi ekstra oynayanlar vardı. Hasan Ali, Visca'ya adım attırmadı, zaman zaman one cıkarak etkili oldu. Giuliano, merkezde rakibin dengesini bozdu. Dirar yaptığı muz ortalarla sonuca direkt katkı yaptı. Yıldızlara değil, sisteme dayalı takım yoluna devam ediyor. Sacma sapan bir suru eleştiri yapılıyor. Neymiş efendim, Fenerbahce goze hoş gelen futbol oynamıyormuş! Doğru oyunun ne demek olduğunu umarım artık herkes anlamıştır.. Bu kadar eksiğe rağmen takımı buralara getiren Aykut Kocaman'a herkes teşekkur etmeli. Algı operasyonu yapanların, surekli Valbuena ismini gundeme taşıyanların amacları belli. Başakşehir galibiyeti, Fenerbahce'nin lige ağırlığını koyduğu mactır. Bundan sonra kartlar yeniden karılacak. Arda transferi Başakşehir'in dengesini bozmuş. Sahada hayalet gibiydi. Ne hucumda ne de savunmada etkili olamadı. Abdullah Avcı'nın neden ona uzun sure tahammul ettiğini anlayamadım. Arda'nın bu bitik haliyle Başakşehir'de oynaması zor gorunuyor.. İnternet HAber
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Spor
- Fenerbahçe
- Usta kalemler F.Bahce'nin galibiyetini yazdı.