Kent karmaşasından kacan ve tatilini kucuk işletmelerde, az sayıda turistin konakladığı yerlerde gecirmek isteyenler, genellikle gecelik konaklama bedeli 250 ila bin 250 lira arasında değişen butik otelleri tercih ediyor.

"Her şey dahil" sistemiyle hizmet veren buyuk otellerin "kalabalığından" kacan turistlerin alternatif listesinin başında gelen butik otellerin populerliği, gun gectikce artıyor. Butik otellerin yonetmeliğe gore "yapısal ozelliği, mimari tasarımı, tefriş, Dekorasyon ve kullanılan malzeme yonunden ozgunluk arz etmesi, işletme ve servis bakımından yuksek kalite ve standartta, deneyimli veya konusunda eğitimli personel ile kişiye ozel hizmet veren ve en az on, en fazla altmış odaya sahip olması" gerekiyor.

Ayrıca bu otellerin, "beş yıldız" icin belirlenen nitelikleri taşıyan konforlu odalara sahip olması bekleniyor. Ruzgar sorfunun dunya capındaki onemli merkezlerinden biri olan Alacatı, son yıllarda butik otelleri ile de bir cazibe merkezi oldu. Butik otellerin populerliğinin artmasıyla, bazı eski yapıların restore edildiği ve yeni taş binaların yapıldığı Alacatı, tatillerinde butik otelleri tercih edenlerin oncelikli lokasyonları arasına girdi.

Unlu isimlerin tercihiyle Turkiye'nin onemli fakat "pahalı" turizm merkezlerinden biri haline gelen Alacatı'da butik otel sayısı, 300'e yaklaştı. Bazıları dekorasyonları veya sadece balayı ciftlerine ozel olması gibi değişik konsepte sahip bu otellerde, kişi başı gecelik konaklama bedelleri, 250 ila bin 250 lira arasında değişiyor.

İşletmeciler de buyuk kentlerden kacanlardan

Muşterilerinin buyuk kısmını "buyuk şehirlerin yuksek temposundan kacanların" oluşturduğu butik otellerin işletmecileri de genellikle bu ozelliğe sahip kişiler. İbrahim Ayral, yoğun calışma temposunu terk edip Alacatı'da butik otel işletenlerden biri. Ayral, gazetecilik yaşamını surdururken, butik otel işletme hayalini erken gercekleştirme fırsatı bulduğunu belirtti. Butik otelleri tercih edenlerin, genelde uzun yıllar 5 yıldızlı otellerde kalmış ama artık bire bir aile sıcaklığı isteyenlerden oluştuğunu ifade eden Ayral, şoyle devam etti: "Valizini taşırken bile bundan mutluluk duyan insanların olduğu ortamda olmak istiyorlar. Butik otellerin coğu, bir şey satma gayesiyle değil, muşterisini memnun etme gayesiyle calışıyor. İnsanlar da bunu seviyor. Burada arkadaş ortamına gelmiş gibi oluyor. Burada ne istiyorsa ona gore sunulabiliyor. Burada rahatlık istiyor."

Ayral, butik otelleri işletenlerin, genelde kariyerlerinde belli yere geldikten sonra kendilerini mutlu etmek icin bu işe girdiğini dile getirerek, "İşime iş olarak değil, mutlu olduğum bir şey olarak bakıyorum. İnsanları buradan mutlu gonderince ben de mutlu oluyorum. Boyle yapınca insanların mutlu olmaması mumkun değil" diye konuştu. Alacatı'da kaliteli hizmet sunulduğunu kaydeden Ayral, ayrıca dileyenlerin iki gunluk eğitim almasının ardından ruzgar sorfu yapabilmesinin de Alacatı'yı diğer yerlerden ayıran ozelliklerin başında geldiğini sozlerine ekledi.

KAYNAK