Misvak nedir?

Misvak, Erak ağacından yapılan cubuktur. İnce lifleri ve kendine has kokusu vardır. Tukuruk ile etkileşime girdiğinde bir sıvı salgılar.

Dişler nasıl misvaklanır?

Misvak, diş fırcalar gibi yukarıdan aşağıya değil de enlemesine kullanılır. Siz dişlerinize misvağı surmeye başlayınca, misvak tukuruğunuzle etkileşime gecerek bir salgı oluşturur. Bu salgının icindeki maddeler hem dişlerinizi, hem diş etlerinizi, hem damağınızı temizler. Onun kendine has tadı olup, salgısı ve kokusu sizi başlarda rahatsız edebilir. İlk zamanlar surekli tukurme ihtiyacı hissetseniz de, bu zamanla gececektir. Sert olması nedeniyle onceleri kanamalar olsa bile zamanla dişlerinizde alışıyor ve diş etleriniz sağlamlaşıyor. Kanama şikayetleriniz son buluyor.

Misvak nasıl muhafaza edilir?

Misvak surekli acıkta kalırsa kurur. Surekli kapta da kalırsa kuflenir, kokar. Bu nedenle şimdilerde misvaklar beyaz kaplarla satılıyorlar. Bu kapların altında delik oluyor. Ne tamamen kurutuyor misvağı, ne de kokmasına zemin hazırlıyor. Ortalama bir denge veriyor. Ustelik cok da uygun fiyata. Neredeyse misvak fiyatının yarısı kadar.

Misvak ile ilgili hadisler nelerdir?

* Cebrail aleyhisselam, misvak kullanmayı o kadar tavsiye etti ki, misvakın farz olacağından korktum. [İbni Mace]

* Eğer ummetime gucluk vermeyeceğini bilseydim, her namaz icin abdest almalarını ve her abdestte misvak kullanmalarını emrederdim. [Buhari, Muslim]

* Gece namazı icin kalkınca, ağzınızı misvakla temizleyin! Cunku bir melek, namazda Kur’an okuyanın ağzına yaklaşarak dinler. [Deylemi]

Misvak’ın birkac onemli faydası

Dişeti hastalıklarına neden olan bakterileri yok eder.
Diş taşı oluşumunu onemli olcude onler.
Dişleri curuklere karşı korur.
Ağızdaki kotu kokuyu ve diş lekelerini temizler.
Ağızda guzel bir koku bırakır.
Birbirine paralel sacakları sayesinde diş aralarını etkili bir bicimde temizler.
Salgılanan tukuruk miktarını arttırır ve bu sayede ağız kuruluğunu onler (Kserostemi – Ağız Kuruluğu)