Turkcell, Samsunlu gazeteciler ile girişimci kadınları bir araya getirdi Turkcell’den Samsunlu girişimci kadınlara tam destek Kadınların guclendirilmesine yonelik projeleriyle Birleşmiş Milletler tarafından dunyaya ornek gosterilen Turkcell, Turkiye İsrafı Onleme Vakfı (TİSVA) işbirliğiyle kadınların ekonomik uretime katılımını artırmak amacıyla hayata gecirdiği “Ekonomiye Kadın Gucu” projesi kapsamında Samsunlu gazetecilerle bir araya geldi. Projeyle ilgili bilgilerin aktarıldığı toplantıda Samsunlu girişimci kadınlarla buluşan gazetecilere Samsun’a ozel bilgiler de verildi. Turkcell, Turkiye İsrafı Onleme Vakfı (TİSVA) işbirliğiyle kadınların ekonomik uretime katılımını artırmak amacıyla hayata gecirdiği “Ekonomiye Kadın Gucu” projesi kapsamında Samsun’da bir basın sohbet toplantısı duzenledi. Samsunlu kadın gazetecilerin ve girişimci kadınların katılımıyla projeye dikkat cekmek ve farkındalığı artırmak amacıyla duzenlenen toplantıda Ekonomiye Kadın Gucu projesinde gelinen nokta ve Samsun iline ozel bilgiler paylaşıldı. Samsun’da kullanılan kredi miktarı yıllık 800 bin TL Samsun Hampton Hilton Otel’de Turkcell Kurumsal Sosyal Sorumluluklar Muduru Aslı Unlu’nun ev sahipliğinde duzenlenen basın toplantısında, Samsun’da kadın girişimcilerin kendi ayakları uzerinde durmasına destek olmak amacıyla acılan şube sayısının 4, Ekonomiye Kadın Gucu Projesi’nden faydalan uye sayısının 1500, kullanılan mikrokredi miktarının yıllık ortalama 800 bin TL olduğu acıklandı. Turkcell’in mikrokredi desteğinin yanı sıra iletişim ve teknoloji gucunu dar gelirli girişimci kadınlarla buluşturmak icin yola cıktığı projede Turkiye’nin dort bir tarafında 70 bin kadına destek veriliyor. Aslı Unlu: “Amacımız kadınlarımızı iletişim ve teknoloji gucumuzle desteklemek” Toplantıda proje hakkında acıklamalar yapan Turkcell Kurumsal Sosyal Sorumluluklar Muduru Aslı Unlu, “Turkiye’de kadınların işgucune katılımı ve toplumsal hayattaki rolunun daha etkin olması icin fırsat eşitliğini her alanda onemsiyor, kadınlarımızın guclenmesini destekleyen projeleri hem bizzat yurutmeye hem de icinde olmaya ozen gosteriyoruz. Bu kapsamda Eylul 2012’de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı himayesinde, TİSVA işbirliğiyle Ekonomiye Kadın Gucu projemizi hayata gecirdik. Ekonomiye Kadın Gucu ile şu anda 70 bin kadınımıza destek sağlıyoruz” dedi. Samsun’da projeye yoğun bir ilgi olduğunu vurgulayan Aslı Unlu sozlerine şoyle devam etti: “Samsun’da 1500 kadın projemizden faydalanıyor. Girişimci kadınlarımız, el işinden takı tasarımına, dokumacılıktan terziliğe ve restoran işletmeciliğine ornek teşkil edecek pek cok calışma ortaya koyuyor. Bugun sizleri el emeği, goz nuru urunler yaratan girişimci kadınlarımızla bir araya getirmek ve bu kadınlarımızın hayallerini gercekleştirmelerine yardımcı olmak icin daha cok seslerini duyurmak istedik. Kısa surede emeklerinin karşılığını alacağına yurekten inandığım, hem kendi hem de cevresindeki insanların hayatlarında onemli farklar yaratan girişimcilerimizi cesaretlerinden dolayı bir kez daha kutluyorum. Turkiye’nin www.ekonomiyekadingucu.com sitesi uzerinden daha fazla destekle bu projeyi buyuteceğine inancımız tam” dedi. 500 girişimci kadın eğitim aldı Turkcell bugune kadar İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Samsun, Sinop, Denizli, Şanlıurfa, Tokat ve Aydın olmak uzere 10 ilde 11 ayrı programla toplam 500 girişimci kadına Ozyeğin Universitesi eğitmenlerinin katkılarıyla eğitimler verdi. Daha etkin ve başarılı bir iş hayatı icin temel bilgiler iceren, girişimci kadınların kişisel gelişimlerine ve iş dunyasındaki vizyonlarına katkı sağlamak amacıyla gercekleştirilen yuz yuze eğitimlerin yanı sıra Turkcell’in Mobil Eğitim altyapısıyla da ek katkılar sağlandı. Girişimci kadınların urunleri N11.com’da Projeden faydalanan girişimci kadınların el emeği goz nuru urunleri n11.com’la yapılan işbirliği sayesinde milyonların beğenisine de sunulmuş durumda. Ekonomiye Kadın Gucu projesinden aldıkları mikrokrediler ile urettikleri eşsiz guzellikteki urunler N11.com’da acılan Turkcell El Emeği Mağazası’nda sahiplerini bekliyor. Samsun’da ornek başarı oykusu Mikrokrediden faydalanarak iş sahibi olan ve işlerini buyuten Samsunlu Hatice Dudukcu, Nazike Aşık ve Nuran Gungor’un hikayeleri mikrokredi sisteminden yararlanmak isteyen diğer kadın girişimcileri cesaretlendirecek ve onlar icin ornek oluşturacak nitelikte... Ahşaptan minyaturler uretiyor Hatice Dudukcu: “1968 Cilader kasabasında doğdum. Lise mezunu, evli ve uc cocuk annesiyim. Eşim Salıpazarı ilcesine bağlı Cevizli koyunde 25 yıldır imam olarak gorev yapıyor. Koyde camiinin lojmanında oturuyoruz. Lojmanın giriş kısmını atolye olarak kullanıyoruz. Mikrokredi ile 2012 yılında tanıştım. Aldığım 700 TL temel kredi ile yakma makinesi aldım. Aldığım yakma makinesi ile tablolar yapıyorum. Yaşadığımız koyde ceviz, kestane, kayın ve fındık ağacı bol miktarda bulunuyor. O sebeple koyde ahşap evlere yore insanının kışlık kuru yiyeceklerini kemirgen hayvanlardan saklamak icin serenderlere, hayvanlarının kışlık yiyeceklerini muhafaza ettikleri samanlıklara ve kağnı arabalarına rastlamanız mumkun. Eşim ve ben koylumuzun yaşam tarzından esinlenerek yok olan değerlerimizi geleceğe taşımak icin ahşaptan minyaturlerini yapmaya başladık. Ahşap evlerin catılarını cam kozalağından, govde kısmını kestane ağacından yapıyoruz. Serenderin ise govde kısmında kestane ve fındık ağacı kullanıyor, catı kısmını da sac ve cam kozalağından uretiyoruz. Samanlığı genelde fındık ağacı, kağnı arabasını da kestane ağacından yapıyoruz. Onceleri eşe dosta hediye olarak yapıyorduk tum bunları. Şimdi ise mikrokredi sayesinde ticaretini yapıp para kazanıyoruz.” Cecim kilim yapımını genc kuşaklara oğretmek istiyor Nazike Aşık: “1972 Ayvacık doğumluyum. İlkokul mezunu, evli ve beş cocuk annesiyim. Eşim inşaat işcisi olarak calışıyordu. Gecirmiş olduğu rahatsızlıktan dolayı iş yapamaz hale geldi. Ev hanımı olduğum icin bir gelirim yoktu ve ciftcilikle uğraşmak giderlerimizi karşılamaya yetmemeye başladı. Ben de cocuklarım ve ailemin ekonomisi icin bir şeyler yapmaya karar verdim. 2004 yılında kucuk bir sermaye ile kendime kucuk bir tuhafiye dukkanı actım. Ayvacık merkezde boylelikle kendi işimi kurmuş oldum, oradan kazanmış olduğum parayla evimin ekonomisine katkıda bulundum. 2012 yılında mikro finansla da kardeşim aracılığıyla tanıştım. Bu krediyle cecim kilimi işine el attım ve evimde yapmaya başladım. Bu kilimleri insanlar kilim olarak da, dekoratif sus malzemesi olarak da evlerinde kullanabiliyor. Yorede bunu seccade hatta yoresel canta olarak da kullananlar da var. Hedefim hem tuhafiye dukkanımda işlerimin ilerletmek hem de geleneksel el sanatımız olan cecim kilimini genclere de oğreterek ilerlemek.” Halk eğitim merkezinde engellilere zembil sanatını oğretiyor Nuran Gungor: “1969 Samsun Alacam doğumluyum. Evimizin gecimi konusunda ve cocuklarımızın eğitimi icin eşime destek olmak amacıyla calışmaya karar verdim. Halk eğitim merkezinin actığı zembil kursuna gittim ve başarıyla tamamladım. Halk eğitimde oğretmenlik duzeyine eriştim. Urunlerimi daha geniş kitlelere ulaştırmak istiyordum. Bu nedenle daha cok malzeme almaya ihtiyacım vardı. Bu surecte arkadaşlarımdan kadınlara destek sağlayan Ekonomiye Kadın Gucu projesini duydum ve ilk defa 700 TL mikrokredi aldım. Şimdi yaptığım zembilleri halk eğitim merkezimizde, kermes ve etkinliklerde satıyorum. Bu sanatı engellilere de oğretmeye başladı. Hayalim birlikte daha cok uretip satabileceğimiz bir dukkanımızın olması.” Ekonomiye Kadın Gucu hakkında: Turkcell, 2012 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Turkiye İsrafı Onleme Vakfı (TİSVA) işbirliğinde dar gelirli, girişimci kadınlar icin cepten kalkınma seferberliği başlattı. Ekonomiye Kadın Gucu adlı seferberlik sayesinde dunyada ilk defa bir mobil operator, bir mikrofinans kuruluşuyla ortak ‘sosyal borclanma’ modelini hayata gecirmiş oldu. Turkcell’in teknolojisiyle guclendirilen sosyal borclanma modeli sayesinde dileyen herkes dar gelirli kadınlara 1 yıl vadeli borc verebiliyor ya da bağış yapabiliyor. Turkcell projeye 400 bin TL katkı vererek başladı. Sosyal borclanma modeli sayesinde gelen destek ise 1 milyon TL’yi gecmiş durumda ve 70 bin kadın mikrokrediden faydalanıyor. Projeye destek vermek isteyenler www.ekonomiyekadingucu.com (havale/EFT, kredi kartı, Turkcell Cuzdan ) uzerinden dar gelirli girişimci kadınlara katkıda bulunabiliyor. __________________