Bildiğiniz gibi iPhone’da standart zil sesleri haricinde zil sesi hazırlama ve atama icin 2 temel yontem bulunuyor: Bunlardan birincisi iTunes Store’dan ozel hazırlanmış zil sesi satın almak. Bu iPhone’da zil seslerini ozelleştirmenin en kolay yontemi, cunku satın aldığımız gibi hemen ayarlayabiliyoruz ekstra birşey yapmadan. İkinci yontem ise bilgisayarımızdaki iTunes’u kullanarak kendi hazırladığımız veya hazır bulduğumuz zil seslerini cihazımıza atmak. Bu işlem de bilgisayar gerektiği ve bazı kullanıcılar iTunes’u sevmediği icin pek tercih edilmiyor. Geriye bir tek App Store’daki zil sesi uygulamaları kalıyor ki bu uygulamalar da zil sesi hazırlamanıza yardımcı olsa bile direkt cihaz uzerinde hazırladığımız zil sesinin atamasını yapamıyorlar. Yani bu uygulamalardaki zil sesleriniz once bilgisayarımıza, ondan sonra tekrar iTunes ile cihazımıza atmak gerekiyor Fakat Apple’ın gecenlerde ucretsiz yaptığı muzik uygulaması GarageBand‘in bu konuda bir istisnası bulunuyor. Yani iPhone veya iPad’imizdeki GarageBand ile hazırladığımız herhangi bir şarkıyı, tekrar bilgisayarımıza veya iTunes’a aktarmadan direkt cihazımızda zil sesi olarak atayabiliyoruz. GarageBand’e Muzik uygulaması icerisindeki şarkıları da aktarabildiğimizden, iTunes Store’dan parayla satın aldığımız bir şarkının da kolayca ve ucretsiz olarak zil sesini ayarlamış oluyoruz Gerci GarageBand zil sesi hazırlamanın cok otesinde bir uygulama olduğu icin arayuzler cok basit değil, fakat ben aşağıda adım adım zil sesi yapma işlemini anlatmaya calıştım. Bu sayede hem biraz Garageband uygulamasını, hem de kendi zil seslerinizi kolayca yapmayı oğrenmiş olursunuz Cunku ben bu yazıyı hazırlarken GarageBand ile ilgili bir cok şey oğrendim. Muzik Uygulamasındaki Parcaları Kullanarak GarageBand ile Ucretsiz Zil Sesi Hazırlama 1) İlk olarak iPhone’umuzdaki veya iPad’imizde yuklu olan GarageBand uygulamasını acıyoruz ve karşımıza aşağıdaki gibi muzik aletlerimizi sececeğimiz bir ekran cıkıyor. Aslında zil sesi işlemi icin başlangıcta hangi muzik aletini sececeğimizin pek bir onemi bulunmuyor Muzik uygulamasındaki parcaları kullanacağımız icin. Fakat yine de bir tanesini secmemiz gerekiyor. Bu yuzden siz de aşağıdaki gibi “Smart Keyboard” seceneğine tıklayın.. 2) Smart Keyboard’a tıkladığımızda da karşımıza aşağıdaki gibi piyano tuşları cıkıyor. Fakat bize bu ekran değil “İzler Goruntusu” diye adlandırılan ekran lazım. Fakat bu ekrana gecebilmemiz icin de once sol ust koşedeki Goruntu Duğmesi‘ne ihtiyacımız olacak. Uygulamayı ilk defa yuklediyseniz ve kayıt yapmadıysanız bu secenek cıkmayacaktır. Bu yuzden de “Goruntu” seceneğinin cıkması icin once kayıt seceneğine bir kere dokunup, sonra piyanonanun tuşların birkac kez basıp kayıt yapmamız ve ardından da stop seceneğine dokunmamız gerekiyor. Bir tane oylesine kayıt yapınca da aşağıdaki ekran goruntusunde olduğu gibi sol ust koşede “Goruntu” ve “Geri al” duğmeleri cıkıyor. Dilersek geri al tuşu ile en son yaptıklarımızı iptal edebiliyoruz. Orneğin Goruntu duğmesinin cıkması icin oylesine yaptığınız kaydı “Geri al” duğmesine tıklayarak kolayca silebiliyoruz. 3) İzler goruntusune gectikten sonra da birkac ayar daha yapmamız gerekiyor. Oncelikle eğer geri al duğmesi ile silmediyseniz aşağıdaki gibi uzerine cift tıklayarak cıkan menuden oylesine yaptığınız kaydı silmenizi oneririm. Yoksa zil sesimizin icine bu sesler de karışacaktır. İzler goruntusu boşalttıktan sonra da aşağıdaki ekran goruntusunde olduğu gibi once sağ ust koşedeki “+” seceneğine bir tıklıyoruz ki istediğimiz uzunlukta bir şarkı ekleyebilelim. “+” seceneğine tıklayınca da karşımıza aşağıdaki gibi Parca Bolumleri ekranı cıkıyor. Bu ekranda da Bolum A’yı seciyoruz. Ardından da aşağıdaki ekran goruntusunde olduğu gibi bolum uzunluğunu Otomatik moda getiriyoruz. Sonra da bu ekrandan cıkmak icin once sol ust koşedeki “Parca Bolumleri” seceneğine, sonraki ekranda da sağ ust koşedeki “Bitti” seceneğine tıklıyoruz. 4) Tekrar izler goruntusune dondukten sonra da şart olmamasına rağmen işimizi kolaylaştırabilmesi icin Ayarlar ekranından birkac ufak ayar daha yaptırmak istiyorum. Bunun icin de once sağ ust koşedeki cark şeklindeki Ayarlar seceneğine tıklıyoruz. Ayarlar ekranında da once ust kısımdaki “Parca” sekmesine tıklıyoruz. Onerim bu ekrandaki Metronom seceneğini kapatmanız. Cunku metronomun sesi, kendiniz muzik yapmayacaksanız sonradan eklediğiniz parcayı duzenlerken sizi rahatsız edecektir. Bu ekranda bir de Tempo değerini 240 olarak değiştirmenizi oneririm, ki izler goruntusundeki ust tarafta yer alan olculer saniye cinsinden şarkı uzunluğunu gostersin birebir. Cunku standart olarak yukarıdaki değerler şarkınının saniye cinisinden uzunluğunu gostermiyor. Epey bir araştırmadan ve biraz hesaplamadan sonra 4/4′luk bir olcude ve 240′lık tempoda izler ekranındaki 1 olcunun 1 saniyeye karşılık geldiğini keşfettim. (Keşfettim derken zaten muzik erbapları gayet iyi biliyor da benim gibi nota cahili biri icin keşif oldu ) 5) Tum ayarlarlarımızı yaptıktan sonra artık Muzik uygulamasından şarkı ekleyebiliriz GarageBand’e. Bunun icin de once sağ ust koşedeki Dongu (Loop) seceneğini kullanıyoruz aşağıdaki ekran goruntusunde olduğu gibi. Dongu seceneğine tıkladığımızda ise karşımıza, aşağıdaki ekran goruntusunde olduğu gibi “Apple Loops” ve “Muzik” isimli 2 sekmeden oluşan bir ekran cıkıyor. “Apple Loops” sekmesinde GarageBand uygulaması ile hazır yuklu gelen ses ve efektler yer alıyor. Bizim cihazımızdaki parcalar icin ise “Muzik” sekmesine tıklamamız gerekiyor. Apple, iTunes Store’dan satın aldığımız şarkıları da GarageBand’e eklememize izin veriyor. Fakat bu şarkıların cihazımızda olması gerekiyor. Yani daha once satın aldığımız ama cihazımızdan sildiklerimizi ekleyemiyoruz. Ayrıca bilgisayarımızdan cihazımıza transfer ettiğimiz şarkıları da ekleyebiliyoruz aynı yontemle. Muzik arşivimizden bir parcayı GarageBand’e eklemenin puf noktası da parmağımızı ilgili şarkının ustunde birkac saniye tutmak. Eğer sadece bir kere dokunursak şarkı sadece calıyor, fakat basılı tutarsak uygulamaya ekleniyor aşağıdaki gibi. Sonra da dilediğimiz gibi parcamızı duzenleyebiliyoruz. Bu noktada dikkat etmemiz gereken şarkının baş kısmının sıfırlanması, yani en başta olması. Ayrıca parcanın sağındaki ve solunda sarı kısımlardan tutarak parcamızı kısaltabiliyoruz ve de istediğimiz yerden başlatabiliyoruz. Bitişi icin de endişe etmemize gerek yok cunku GarageBand zil sesi yaparken maksimum limitlerden şarkıyı kesiyor dışa aktarırken. Orneğin zil sesini 40. saniyede kesiyor parcamız 230 saniye olsa dahi. Bizim konsantre olmamız asıl gereken yeri ise başlangıcı. Tabii istersek şarkının nerede bittiğini gormek icin sonunu da ayarlayıp dinleyebiliyoruz. 6) Parcamızdan zil sesi yapacağımız kısmı hazırladıktan sonra da artık dışarı aktarım yapabiliriz. Bunun icin de aşağıdaki ekran goruntusunde olduğu gibi once sol ust koşedeki “Dolaşma” duğmesine tıklıyoruz, ardından acılan menuden de “Parcalarım” seceneğine. Parcalarım ekranı aslında GarageBand ile yaptığımız tum kayıtların, yani parcaların yer aldığı ekran. Daha once GarageBand kullandıysanız bu ekranda bir suru parcanız yer alacaktır. Hazırladığımız herhangi bir parcayı zil sesi olarak dışarı aktarmak icin ise aşağıdaki ekran goruntusunde olduğu gibi parmağımızı o parcanın uzerinde basılı tutuyoruz ki paylaşma seceneği cıksın. Paylaş seceneğine tıklayınca da zaten aşağıdaki ekran goruntusunde olduğu gibi Zil Sesi seceneğini kolayca bulup tıklıyoruz. Bu aşamada ayrıca zil sesi dosyamıza farklı bir isim de verebiliyoruz Ayarlar kısmında duzgun gozukmesi icin. 7) Dışarı aktarma tamamlanınca da karşımıza aşağıdaki ekran goruntusunde olduğu gibi bir mesaj cıkıyor. Bu aşamada mesajda yer alan “Sesi şoyle kullan…” seceneğine tıklıyoruz. Sonra da son olarak zil sesinin maksimum 40 saniyelik standart zil sesi mi yoksa maksimum 15 saniyelik SMS tonlarından mı olacağını belirliyoruz. Yukarıda da belirttiğim gibi uzunluk konusunu dert etmenize gerek yok, cunku secimimize gore parcamız sonundan otomatik olarak kesiliyor maksimum uzunluğu gecmeyecek şekilde. Secimimiz de otomatik olarak “Ayarlar -> Sesler” menusunde Zil Tonu veya SMS Tonu olarak atanıyor aşağıdaki ekran goruntusunde olduğu gibi 8) Bu arada cok soru geldiği icin GarageBand ile hazırladığımız zil seslerini silmeyi de paylaşayım istedim. GarageBand ile parcayı dışa aktarırken zil sesine isim verebildiğimiz aşağıdaki gibi bir ekran goreceksiniz. Bu ekranın altında daha once oluşturduğumuz Zil Seslerini listeleyebildiğimiz bir secenek var. Aşağıdaki ekran goruntusunde olduğu gibi daha once oluşturduklarımızı sola doğru cekerek silebiliyoruz. ————– GarageBand ile Zil Sesi hazırlamak işte bu kadar kolay Yukarıdaki yazının uzunluğu sizi yanıltmasın, aslında gercekten cok bir zorluğu yok. Ben siz hic takılmayın diye her adımı tek tek anlattığım icin uzun bir işlem gibi gozukuyor. Fakat bir kez yapınca daha sonra tekrar yapmanız cok daha kolay olacaktır. Ayrıca yukarıdaki yontemle sadece Muzik uygulamanızdaki şarkılardan değil, GarageBand ile kendi yapacağınız muzikten de zil sesi oluşturabilirsiniz. GarageBand’in en buyuk avantajı da zaten hic bilgisayara, iTunes’a, başka bir uygulamaya, vs. gerektirmeden zil sesi yapmamıza imkan vermesi. Not: Yukarıdaki yazıyı hazırlarken epey vakit harcadım ama inanın GarageBand ve muzik ile ilgili bir cok yeni şey oğrendiğim icin cok keyif aldım Umarım siz de okurken veya faydalanırken aynı keyfi alırsınız Garage Band TIKLA __________________