5 Nisan’da uzun zamandır beklenen Turkiye’nin ilk Apple Store’u (ilk fiziksel Apple Mağazası) nihayet İstanbul’daki Zorlu AVM’de acıldı. Biz de sabahtan oğlene acılış takip etme fırsatı bulduk. Bu yazının asıl konusu değil ama Apple’un acılışa cok iyi hazırlandığını ve calışanlarıyla cok iyi bir iş cıkarttığını soyleyebilirim. Acıkcası ulkemizde ilk defa bir mağaza acılışında bu tip bir atmosfere tanık oldum (Gerci Apple’ın dunyadaki tum mağaza acılışları hep boyle oluyor ama Turkiye’de boyle bir şey gormek gercekten ilginc geliyor.) Apple’ın CEO’su Tim Cook, Twitter hesabından İstanbul’daki mağazanın acılışı ile ilgili yukarıdaki mesajı yayınlamıştı.
Bir cok Apple cihaz kullanıcısı mağazanın kendisini merak ederken, bazıları da Apple Store’daki servis ve garanti hizmetlerinin nasıl olacağını merak ediyordu. Ozellikle de iPhone kullanıcıları Hatta bunlar arasında en fazla merak edenler cihazlarını yurt dışından alan iPhone kullanıcılarıydı.
Zorlu Center’daki Apple Store calışanları bir arada Ben de her ne kadar bazı konular henuz tam netleşmemiş veya oturmamış olsa da, Zorlu Center’daki App Store servis konuları hakkındaki kendi ve arkadaşlarımın tecrubelerini paylaşayım istedim. Cunku bu konularda cok soru geliyor. Ayrıca bu konuda tecrube yaşamış diğer takipcilerimiz de yazıya yorum girerek kendi deneyimlerini paylaşabilirler. Onemli Not: Aşağıdaki bilgilerde zaman icinde değişiklik olabilir, gelişme oldukca bu yazıyı guncelleyeceğim. Yurt Dışından Alınan iPhone’lar Yurt dışından alınan tum iPhone’lara maalesef destek verilmiyor garantisi olsa dahi. Orneğin Amerika’dan alınan coğu iPhone modeline destek verilmiyor ya da değişim yapılmıyor. Bunun sebebi de değişimin birebir yapılması gerektiği ama Apple Turkiye’nin stoklarında Amerika gibi ulkeler icin ozel olarak uretilen iPhone’ların bulunmamasıymış. iPhone ve iPad Model Numaraları ve Anlamları başlıklı yazımızda detaylı acıkladığımız gibi ozellikte LTE teknolojisindeki farklılıklar nedeniyle Amerika, Avrupa ve Uzak Doğu ulkeleri icin uretilen iPhone modelleri farklılık gosteriyor. Bu nedenle Amerika’dan veya Uzak Doğu’dan alınan iPhone’lara destek veya değişim hizmeti şu an verilmiyor. Hangisine veriliyor, hangisine verilmiyor oğrenmenin en kesin yolu da mağazaya gidip, Genius Bar calışanlarının cihazın seri numarasını kontrol etmesi. Cunku ellerindeki iPad’de yuklu olan program cihaza destek verilip verilmeyeceğini, değişim yapılıp yapılmayacağını soyluyor. Orneğin Amerika’dan iPhone 5 almış bir arkadaşım destek alamaz iken, İngiltere’den iPhone 5c almış başka bir arkadaşım destek alabildi. Cunku Avrupa ulkeleri icin uretilen iPhone’lar ile ulkemizdekiler cok benzer. Bu yuzden değişime uygun gelen bir model bulabiliyorlar. Hep değişim mi yapılıyor ? Tamir yok mu? Yurt dışındaki Apple Store’larda olduğu gibi ulkemizdeki Apple Store’da tamirle pek uğraşılmıyor. Genius Bar calışanı, cihazın sorununu cihazı detaylı inceleyerek ve ceşitli işlemlerden gecirirek anlamaya calışıyor. Ekran değişimi haricindeki konularda genelde “Swap” cihazlarla değişim yapılıyor. Yani tamirle filan uğraşmıyorlar. (İngiltere gibi bazı ulkelerde pil sorunları yaşayan cihazlar icin sadece pil değişimi programları başladı, fakat henuz ulkemizde pil değişimi olmuyor.) “Swap” cihaz ne demek ? Sıfır bir cihaz vermiyorlar mı? “Swap” konusunda tartışmalar cok fazla “Swap” kelime anlamıyla değişim cihazı demek. Apple’ın eski cihazınıza karşılık verdiği cihazlar da jelatinli kutusunda sıfır cihazlar. Fakat bu cihazların fabrika’dan cıkış ve paketlenme surecleri farklı. Yoksa klasik cihaz ithalat ve vergi sureclerine girerler. Fakat burada esas soru “Swap” cihazların “Refurbished” olup olmadığı. “Refurbished” cihazlar da arızalandıktan sonra tamir edilerek tekrar piyasaya surulen cihazlar. Benim bildiğim ve genel ise Apple’daki “Swap” cihazların direk fabrikadan cıkıyor ve tamamen sıfır parcalardan oluştuğu. Yani swap cihazlar da direkt fabrikadan tamamen yeni parcalarla cıkan ve paketlenen/jelatinlenen urunler. Dolayısıyla endişe edecek veya şuphe duyulacak bir durum yok. Benim cihazımın garantisi yok ama sorunu var. Parasıyla değişim veya tamir yapıyorlar mı? Ucreti karşılığı değişim yapıyorlar. Yani cihazınızın modeline ve sorununa gore 250 TL ile 750 TL arasında değişen değişim ucretleri oluyor. Lutfen “Benim şu sorunum var, cihazımın modeli de budur, kaca değiştirirler?” şeklinde soruları bize sormayın Apple Store’da cihazınızı inceledikten sonra ancak Genius Bar calışanları size bu konuda bir fiyat soyleyebilirler. Benim cihazımın garantisin devam edip etmediğini nasıl anlayacağım? Gayet kolay. Apple’ın sitesinde yani https://selfsolve.apple.com/agreementWarrantyDynamic.do adresinde cihazınızın seri numarasını girerek garanti durumunu sorgulayabileceğiniz bir sayfa var. Bu sayfada sorgulama yapabilmeniz icin de cihazınızdaki “Ayarlar -> Genel -> Hakkında” menusundeki “Seri Numarasını” kullanmanız gerekiyor. Cihazınızdaki Ayarlar -> Genel -> Hakkında menusundeki Seri Numarasını kullanarak garanti durumunu kontrol edebilirsiniz. Orneğin ben gecen kasımda aldığım iPhone 5s’imi sorgulattığımda, cihazımın garantisinin 7 Kasım 2015 tarihine kadar devam ettiğini goruyorum. Yani cihazımla ilgili bir sorun yaşarsam ve bu sorun benden kaynaklanmadıysa, o zaman Apple Store’a goturup garanti kapsamında ucretsiz servis hizmeti alabilir veya değişim yaptırtabilirim. Ben cihazımı gecen sene Turkcell, Avea, Vodafone, Darty, vs.’den almıştım ve halen 2 senelik garantisi devam ediyor. Fakat yukarıdaki gibi sorgulattığımda 1 yıllık garantisi var gozukuyor? Maalesef oyle. Cunku yukarıdaki sistem Apple’ın kendi kayıtlarını gosteriyor. Gectiğimiz yıllarda Turkiye’de iPhone ithalatını bizzat Apple yapmıyordu. Apple’ın birlikte calıştığı operatorlerin anlaşmalı distribitorleri olan Genpa gibi firmalar yapıyordu. Apple normalde de sadece 1 yıl garanti verdiği ve ulkemizde garanti kanun gereği en az 2 sene olması gerektiğinden bu ilave garantiyi Genpa gibi firmalar karşılıyordu. Bu nedenle bu tip bir durumda olan kullanıcıların Apple Store’a giderken mutlaka cihazlarının Turkiye’den alınmış faturalarını birlikte goturmeleri gerekiyor. Birkac tanıdığımın cihazına bu şekilde ucretsiz destek/değişim yapılmış Apple’ın sisteminde garanti bitmiş gozukse de. Peki parallel ithalat yoluyla getirtilen iPhone’lara da bakıyor mu Apple? Bildiğiniz gibi bazı firmalar gectiğimiz yıllarda Apple’ın Turkiye’deki resmi distribitorlerini kullanmadan (bypass ederek) kendi imkanları ile iPhone getirtip sattılar ve garantilerini de kendileri karşıladılar. Ulkemiz kanunları bu tip ithalatlara izin verdiği icin de Apple bu konuda herhangi birşey yapmadı. Dolayısıyla bu kullanıcıların ellerinde de halen 2 yıllık garantisi devam eden ama Apple’ın 1 yıllık uluslararası garantisi bitmiş cihazlar bulunabiliyor. Acıkcası bu tip cihazların Apple Store’da garanti kapsamında ucretsiz olarak bakılıp bakılmadığı konusunda bir bilgim yok. Fakat denemekte fayda var Ayrıca bu konuda tecrube edinmiş bir takipcimiz varsa ve bizimle paylaşırsa cok seviniriz. Ben cihazımda pil sorunları yaşıyorum, Apple Store’da bu konuyla da ilgileniyorlar mı? Evet ilgileniyorlar. Cihazınızda bir program/test calıştırıp pilinizle ilgili sorun var mı diye kontrol ediyorlar. Eğer test sonucu pilin arızalı olduğu ortaya cıkarsa cihazınızı değiştiriyorlar. (Henuz ulkemizde sadece pil değişimi yapılmıyor, bu yuzden cihazı değiştiriyorlar) Benim cihazım kırıldı, garanti kapsamında ucretsiz değişim yapıyorlar mı? Bildiğiniz gibi kullanıcı kaynaklı arızalar, sorunlar veya kırıklar garanti kapsamında değiştirilmez. Cihazın ekranının veya başka bir yerinin kırılması, kullanıcının cihazı yere veya suya duşurmesi gibi konular genelde kulllanıcı hatasından kaynaklandığı icin garanti kapsamında ucretsiz yapılmaz. Bu yuzden ucretsiz hizmet alırım duşuncesiyle Apple Store’a gitmeyin fakat şansınızı bir denemekten de birşey cıkmaz Hep iPhone’dan bahsettiniz. iPad, Mac, vs. gibi Apple cihazlarına da destek ve servis hizmeti verilmiyor mu Apple Store’da? Elbette veriliyor fakat iPad ve Mac’lere zaten Apple Store acılmadan once de APR’lar tarafından uzun suredir garanti kapsamında servis ve destek hizmeti veriliyordu ve bunlara yurt dışından alınan cihazlar da dahildi. Fakat iPhone’a servis ve destek hizmeti ise ilk defa Apple tarafından Apple Store’larda destek verilmeye başlandığı icin daha cok iPhone konusunda soru geliyor. Hemen şimdi atlayıp Apple Store’a gitsem 5 dakikada cihazıma destek/değişim yaparlar mı? Elbette hayır Sizin gibi yıllardır Apple Store’un acılmasını bekleyen kullanıcılar şu an Genius Bar‘da korkunc bir yoğunluğun oluşmasına neden olmuş durumda. Gecenlerde bir uğradığımda 20-30 kişinin sırada beklediğini gordum Genius Bar masalarında Hatta bu yuzden artık randevu almadan gelenlere destek vermiyorlar randevusu olanları cok bekletmemek icin. Bu yuzden siz de Apple Store’a destek/servis hizmeti amacıyla gidecekseniz once http://concierge.apple.com/reservati...r/techsupport adresini kullanarak rezervasyon yaptırın. Apple Store’a servis almak icin gidecekseniz once mutlaka Genius Bar icin rezervasyon yaptırın. Tabii bu aralar cok yoğun oldukları icin muhtemelen en az 5 gun sonraya randevu alabileceksiniz. Ben bu yazıyı yazarken randevu almak istediğimde en erken 15 Nisan’a tarih veriyordu sistem aşağıdaki gibi. Genius Bar yoğunsa ancak iler tarihe rezervasyon yaptırabiliyorsunuz. Alıntıdır __________________