Gectiğimiz gunlerde yapılan CES 2019’da yer alan Nokia N9, KaiOS işletim sistemi standında dikkatleri uzerine cekti. Ocak ayının başlarında yapılan CES 2019, ABD’nin Las Vegas kentinde gercekleştirilmişti. Fuarda pek cok teknoloji firması en yeni urunlerini tanıtmıştı. Google da fuarda pek cok urun ve servisin tanıtımını yaptı. Nokia N9’a benzer gorunumlu bir cihaz da Google standında dikkat cekti. Cihazın işletim sistemi KaiOS olarak goze carptı. KaiOS Nedir? KaiOs, Linux tabanlı bir mobil işletim sistemidir. İlk olarak dokunmatik olmayan cihazlarda akıllı ozellikler kullanabilmek icin geliştirilmiştir. Bu işletim sisteminin amacı ise daha duşuk hafızası olan cihazlarda optimizasyonu guzel bir kullanıcı arayuzu oluşturmak ve pil omrunu uzatmak. KaiOS icin 256 MB RAM’e sahip bir cihaz bile yeterli. Bu işletim sistemiyle uygun fiyatlı telefonlarda da 4G LTE ve Wi-Fi kullanımı sağlanabilmesi amaclanıyor. KaiOS kullanan cihazlar da Android ve iOS gibi guncelleme alıyor. Ayrıca firmanın, kullanıcıların uygulama indirebilmesi icin hazırladığı bir de uygulama merkezi var, adı KaiStore. KaiStore, KaiOS icin Google Play ve Play Store’un yerini tutuyor. Nokia N9 ve KaiOS Nokia N9’a cok benzeyen bir telefon, etkinlikte KaiOS kullanan diğer iki telefon Nokia 8810 ve Jio Phone ile aynı standda goruntulendi. Buna gore yeni Nokia N9’un KaiOS kullanması olası gibi gorunuyor. Genel olarak daha butce dostu telefonlarda gorduğumuz KaiOS Nokia’nın yeni, uygun fiyatlı dokunmatik telefon serisi uretmeye hazırlandığı anlamına geliyor olabilir. Bu konu hakkında yapılmış olan herhangi bir Nokia acıklaması olmadığı icin kesin bir şey soylemek oldukca zor. Nokia, N9’a KaiOS yazılımı ile geri donuşun yolunu acacaksa, orijinal cihazdan daha iyi bir cihaz sunmaları gerekecek.
Webtekno