enel olarak baktığımızda HMD Global‘in telefonları sayı ve ondalık modellerle adlandırıldığından bazen kafa karıştırıcı olabiliyor. Malum bir de buna nokta koyup devamına sayı ekleyince işler daha da karmaşık bir hal alıyor. Nokia 8.1 modeli de bu durumdan dolayı karıştırılabilen bir telefon. Ama ozellikleri bakımında gecen yıl piyasaya surulen amiral gemisi Nokia 8 veya Nokia 8 Sirocco‘dan daha ustundur.
8 serisinin sonundan sonra muhtemelen artık amiral gemisi modelleri 9 serisi ile yeni bir kademe oluşturacak. Ancak yeni Nokia 8.1 modeli, amiral gemisi duzeyinde para harcamak istemeyenler icin birinci sınıf bir telefon. Şimdilik piyasada bircok amiral gemisi telefon yer alıyor. Ama her birinin fiyatı bakımından sundukları ozellikler farklılıklar gosteriyor. Başlangıc fiyatı olarak 399 Euro olarak belirlenmiştir. Fakat sunduğu ozellikler bu telefon icin ideal mi?
Ancak unutmamak gerekirki, surekli yeni telefonlar cıkarken bir yandan da premium telefonların fiyatları da duşuyor. Cok guclu Poco F1 ve Asus ZenFone 5Z modellerinin yanı sıra, Samsung‘un uclu kamera kurulumu bulunan Galaxy A7 modeli de, birinci sınıf ozelliklerle geliyor. HMD Global piyasaya doğru bir şekilde karar verdi ve yeni Nokia 8.1 buradaki yerini bulabilir mi? İşte tum sorulan cevabını oğrenmek uzereyiz.
Nokia 8.1 Tasarım
Nokia 8.1, HMD Global’in kullandığı malzemelerden ve şekillendirmeden dolayı buyuk, kaba ve ağır hissettiriyor. Govde olarak on ve arka panelleri cam kaplamalı sağlam bir aluminyumdan yapılmıştır. İki farklı renk seceneği ile gelmekte Mavi/Gumuş ve Demir/Celik – her ikisi de karşıt metal inşalara sahip. Kenarlarında ise, duz bir cilalanmış celik bant var. Gorsel acıdan telefonun 7.97mm kalınlığını doğrudan anlarsınız. Yanlardaki duzgun kavisli yapılar kavrayışa yardımcı olur. Arka panelinde ise kamera cıkıntısı ve parmak izi sensoru benzer parlaklık ile dikkat ceker.
Olumlu tarafından bakarsak, Nokia 8.1 bir tank gibi inşa edilmiştir. hemen her parcası SIM yuvası, guc ve ses tuşlarına kadar tamamen metalden yapılmıştır. Govde kolayca bukulmez veya esnemez. On taraftaki cam Corning Gorilla Glass’ın belirtilmemiş bir versiyonudur. HMD Global, sırtın da guclendirilip guclendirilmediğini doğrulamamıştır. Su ve toz direncinin yanı sıra herhangi bir IPxx sertifikası yok gibi gorunuyor.
Ekran centiği oldukca geniştir. Ahize, on kamera, on flaş ve yakınlık sensoru icine yerleştirilmiştir. Cene cok kalın değil, ancak yansıtıcı bir Nokia logosu dikkati uzerine cekiyor. Arka tarafta kamera modulu, OnePlus 6T gibi telefonlarda gormeye alıştığımızdan cok daha fazla dışarıya doğru fırlıyor. Ancak kameranın bu şekilde olması cam yuzeye rağmen telefonun elinizden kaymasını engeller.
Oranlarına rağmen Nokia 8.1, kavrama konusunda oldukca iyi. Bazı durumlarda kayma ve duşme endişesi olmadan tek elle bile kullanabilirsiniz. Genel olarak, Nokia 8.1’in malzeme kalitesi ve uyumu mukemmel olsa da, rakiplerinden bazıları kadar kaygan veya modern değil.
Nokia 8.1 – Ozellikleri
Nokia 8 veya Nokia 8 Sirocco modellerinde bulunan Qualcomm Snapdragon 835 yonga setine sahip değil. Bunun yerine telefonda, hala Premium olarak değerlendirilen yeni Snapdragon 710 yonga seti var. Tabiki ust duzey değil. Qualcomm, Snapdragon 6xx’lu yonta setlerinde biraz değişiklikler yaparak, fiyat bakımından biraz daha yuksek olan yeni 7xx serisini tanıtmıştı. Tabiki bu sevide ki bir işlemci Snapdragon 8xx modelleri arasında buyuk bir boşluk bıraktı.
Ancak Snapdragon 710 yonga seti kotudur diyemeyiz. Yapay zeka destekli alt sistemi, coklu yuksek cozunurluklu kameralar, modern LTE modem desteği ve elbette daha yuksek CPU ve GPU cekirdekli ust duzey akıllı telefon ozelliklerini destekliyor. Sekiz adet ozel Kryo 360 işlemci cekirdeği var. Ancak teknik ozelliklerin bakımından tam olarak nasıldır bilinmiyor. Bunlardan ikisi, 2.2 GHz’e kadar calışan ARM Cortex-A75 ve 1.7GHz’de calışan ARM Cortex-A55 kumeleridir. Adreno 616 GPU’nun “konsol benzeri” oyun kalitesi sunması da iddia ediliyor.
Bu telefonun one cıkan bir diğer ozelliği de HDR10 ozellikli ekranıdır. Koşeden koşeye 6.18 inc buyukluğunde ve olağan ustu 18.7:9 en boy oranına sahiptir. Bundan dolayı 1080×2246 cozunurluğu destekliyor. 3500mAh bataryası var. 18W hızlı şarj teknolojisini destekleniyor.HMD Global, Qualcomm Hızlı Şarj adını kullanmasa bile, kutusunda buyuk 18W şarj aleti ile geliyor.
Nokia 8.1 icin 4GB RAM ve 64 GB depolama alanı olan tek bir yapılandırma seceneği var. Bu fiyat etiketine sahip 128GB dahili depolama alanı sunan başka amiral gemisi telefonlar da vardır. Bundan dolayı HDM biraz cimri davranmıştır, diyebiliriz. Ancak microSD kartını kullanabilirsiniz. Fakat hibrit cift SIM yuvasının birini feda etmeniz gerektiği anlamına gelir. SIM’lerden bahsetmişken, 4G ve VoLTE her ikisinde de destekleniyor. Ayrıca Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 5, NFC, FM radyo ve GPS bağlantı ozellikleri mevcut. Altta bir USB Type-C bağlantı noktası ve ustte 3.5 mm kulaklık girişi var.
Nokia 8.1 – Yazılım
Nokia 8.1, kutudan Android 9.0 Pie ile birlikte cıkar. Bu bir Android One telefonudur, yani stok Android kullanıcı arayuzunu aldığınız anlamına gelir. En az iki yıl boyunca duzenli ve hızlı guvenlik guncellemelerinin yanı sıra buyuk surum guncellemelerini de garanti edersiniz. Ana ekranda ve uygulama menusunde, simge anahatları da dahil olmak uzere birkac kucuk UI ozelleştirmesi mevcut. Birkac şekil arasında secim yapabilirsiniz, ancak simge değiştirmenize izin veremezsiniz.
Geniş centik yuzunden pil seviyesini ya kucuk simgesinin olduğu yerdeki yerden yada bildirim panelini aşağıya cekerek gorebilirsiniz Batarya ikonundaki rakamlar gozlerinizi kıstığınızda gorunur. Yani biraz sizi zorlayabilir. Centiği siyah bir bantla maskelemek istiyorsanız, Ayarlar uygulamasındaki gizli Geliştirici panelinden Tam Cerceve seceneğine tik koymanız gerekir. Bu sadece bir uygulama icin değil sistem genelinde uygulanan bir ozelliktir.
Onceden yuklenmiş yazılımlar, bir Nokia Care destek uygulaması dahil olmak uzere Google‘ın kendi uygulamaları ile sınırlıdır. Google Asistan’ı kullanmaya başladığınızda ve Google hizmetlerinize bağladıktan sonra, trafik uyarıları ve yaklaşan takvim etkinlikleri de dahil olmak uzere ana ekranda bilgileri goruntuleyebillirsiniz. Stok Android deneyiminin yakalanması icin soylenecek cok şey var.
Performansı
Yepyeni Snapdragon 710 yonga setinin ceşitli testler ile aldığı skorlar biraz daha tatmin edici olduğunu ortaya cıkarmıştır. AnTuTu’dan 171.343 puan aldık. Geekbench’in tek cekirdekli ve cok cekirdekli testleri bize sırasıyla 1.827 ve 5.867 verdi. Basemark Web 3.0 testi 222.09 puan verdi.
Grafik testlerinde ise GFXBench’in T-rex testinde 57fps ve Manhattan 3.1 testinde 22 fps ile ortalama bir değer elde etti. Puanlarına gore Snapdragon 660 veya MediaTek Helio P60 ile kıyaslandığında, işlemci gucunden daha yuksek grafik kalitesinde de orta bir değere sahiptir, diyebiliriz. Yine de Snapdragon 845 ile uzaktan yakından pek bir alakası yok.
Gunluk kullanımı acısından tahmin edilebilir derecede seridir. Gerci bu gunlerde cok daha duşuk işlemcilere sahip telefonlar, herhangi bir donma yada kasmadan seri bir performans gosterebiliyor. Bundan dolayı inceleme boyunca goze batacak bir performans duşukluğu yaşanmamıştır. İnceleme esnasında bir stres yaşamadan uygulamalar ve birden cok Chrome tarayıcı sekmesi arasında geciş yapabilmiştir.
PUBG ve Asfalt 9:Legend oyunları mukemmel şekilde kasma veya donma olmadan oynanmıştır. Asfalt 9, orta kalite on ayarına getirilerek daha da ust duzey performans sağlandı. Ancak PUBG, başlangıctan itibaren yuksek cozunurluk ve kalitede oyun deneyimi sundu.
Pil Omru
Bazı YouTube demo videoları izlendikten sonra HDR ekran otomatik olarak devreye girer. Cozunurluk 480p’ye duşerse bile, HDR ile video izleyebilirsiniz. Endişelenecek bir mod veya ayar yoktur. HDR videoları ozellikle parlaklığı arttırsanız da yakın da tutsanız her halukarda iyi gorunur. Tabii ki bu bataryayı zorlayacaktır.
1080p’de beş veya altı dakika HDR video izledikten sonra yaklaşık yuzde 2’lik bir duşuş fark edebilirsiniz. Yine de kapatmak isterseniz, HDR’yi sistem genelinde gecersiz kılabilirsiniz. Tek mono hoparlorden gelen ses cok gurultulu ve cok sert veya kulak tırmalar ozellikte değildir.
1080p video izleme durumu cok heyecan verici olmayan pil omrune bizleri getiriyor. Yaklaşık iki saatlik HDR olmayan video akışı ve birkac kez PUBG, artı normal mesajlaşma ve Web’de gezinme de dahil olmak uzere tam bir kullanımdan sonra, yatağa gittiğimizde Nokia 8.1’in yaklaşık yuzde 10’a duştuğunu gorduk. HD video dongu testimiz sadece 9 saat 21 dakika surdu.
Kamera
Nokia 8.1, Zeiss markalı bir objektife sahip 12 megapiksellik bir ana arka kameradır. İkincil 13 megapiksellik kemara ise sabit odaklama, derinlik sensoru ile birlikte optik goruntu sabitleme ozelliğine sahiptir. Nokia diyafram değerlerini yayınlamadı, ancak birincil kameranın super hassas 1/2,55 inc sensorunu 1.4 mikron pikselle birleştirdi. Bunların yanı sıra cozunurluk pahasına duşuk ışıkta daha iyi detay yakalamak icin dort pikseli birleştiren uyarlamalı moda sahip 20 megapiksellik bir on kamera var.
Kamera uygulaması, bircok ozellik sunar. Ayrıntılı Ayarlar menusunde oldukca kalabalık bir ozellik listesine ulaşabilirsiniz. Alt kısımda ise modlar arasında gecişler yapabileceğiniz bir kaydırma şeridi bulunur. Bunlar arasında Kare, Panorama, Canlı Bokeh, Pro, Otomatik Foto, Video, Ağır Cekim ve Hızlandırılmış modları yer alır. Deklanşor duğmesini yukarı doğru surukleyerek Pro moduna hızlıca bir şekilde geciz yapabilirsiniz. Gecmişte ileri teknoloji Nokia telefonları kullandıysanız, ceşitli ayarları değiştirmek icin kaydırılabilen bu halkaları tanıyacaksınız.
Fotoğraf kalitesi iyi, ancak beklenilen kadar tutarlı değil. Gunduz cekilen orneklerinin coğu, cok iyi detaylara ve canlı renklere sahip. Bazı cekimlerde aşırı pozlama olmuştur. Canlı Bokeh cekimleri icin doğru noktaya odaklanmak biraz zaman alır. Ama harika bir gorunum elde edersiniz.
Gunduz alınan videolar ise net ve keskin. Optik goruntu sabitleme, varsayılan 1920×1080 kayıt cozunurluğunde kesinlikle bir fark yarattı. Duzgun olmayan bir kaldırımda yuruduğumuzde bile, goruntu oldukca duzgun gorunuyordu. Ancak gece cekimlerinde biraz daha bulanıklılık soz konusu idi.
Genel Değerlendirme
Nokia 8.1, diğer cihazlara gore kafa karıştırıcı bir telefon. Onceki amiral gemisi Nokia telefonları ile bunu değerlendirmiyoruz. Ancak bu telefonun tam olarak nerede olduğunu soylemek zor. Cunku amiral gemisi sınıfı ozellikleri sunmuyor. Ama aynı zamanda değer konusunda bir fiyat aralığını da uymuyor. Eğer 399 Euro civarında harcama yapmak istiyorsanız, Asus ZenFone 5Z ve Poco F1 gibi daha guclu secenekler var. Ote yandan, yeni Nokia 7.1 de dahil olmak uzere, benzer bir performans seviyesine sahip ve benzer bir performans sunan birkac model de var.
Bu telefon, malzeme ve yapı kalitesi, stili, ekranı ve kameraları acısından olağan duşuk maliyetli seceneklere gore yukseltme olarak gorulebilir. Bazı kullanıcılar ayrıca Nokia adı icin biraz daha fazla odeme yapmaya istekli olabilir. Nokia 8.1’in beğeneceği bir cok şey var, ancak bunu cazip kılan şeylerin coğu, daha az maliyetli olan telefonlarda da bulunabilir.
__________________