"İcabetten emin olarak Allah'a dua edin." (Kutub-i Sitte, Muhtasarı Tercume ve Şerhi, Prof. Dr. İbrahim Canan, 16. cilt, Akcağ Yayınları, Ankara, s. 327) Allah Resûlu sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:
"Allah'a kabul edileceğini kesinkes bilerek dua edin." (Ebû Hureyre radıyallahu anh. Tirmizî.) Duanın kabul olmayacağı endişesiyle dua etmekten vazgecmek, Kuran ahlakına uygun bir davranış değildir. Bu, pek cok yonden hatalı bir tavır olur. Muslumanlar, Allah'ın yardımından kuşkuya duşmeden, kabul olacağına kesin olarak iman ederek dua etmek konusunda titizlik gostermelidirler. Cunku duaları kabul eden Rabbimiz Kuran'da şu şekilde bildirmiştir:
"Kullarım Beni sana soracak olursa, muhakkak ki Ben (onlara) pek yakınım. Bana dua ettiği zaman dua edenin duasına cevap veririm. Oyleyse, onlar da Benim cağrıma cevap versinler ve Bana iman etsinler. Umulur ki irşad (doğru yolu bulmuş) olurlar." (Bakara Suresi, 186)
İnsan, acz icinde, Allah dilemedikce hicbir şeye guc yetiremeyeceğini bilerek, umarak ve korkup sakınarak, her konuda Allah'a yonelmeli, herşey icin O'na dua etmelidir. Bu konuda da muminler icin şuphesiz en hikmetli ornek Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav)'in dualarıdır. Bir hadiste, Peygamber Efendimiz (sav)'in Allah'a kendisine guzel bir ahlak ve iyi bir huy vermesi icin şoyle dua ettiği belirtilir: "Allah'ım! Yaratılışımı ve ahlakımı guzelleştir. İlahi! Beni ahlakın kotulerinden uzaklaştır." (Tırmizi, İmam Ahmed ve Hakim'den; Huccetu'l İslam İmam Gazali, İhya'u Ulum'id-din, 2. cilt, Ceviri: Dr. Sıtkı Gulle, Huzur Yayınevi, İstanbul 1998, s. 789) Kuran'da "Şuphesiz sen, pek buyuk bir ahlak uzerindesin" (Kalem Suresi, 4) ayetiyle ovulen Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav)'in duaları, Kuran’da bircok ayette bildirilmektedir. Bu ayetlerde dikkat ceken en onemli konu ise Peygamberimiz (sav)'in dualarında Allah’ı sıfatları ile birlikte anması ve ovmesidir. Kendisi, dualarında hem Allah'a teslim olduğunu, Allah'ı tek dost ve yardımcı olarak gorduğunu belirtmiş, hem de Rabbimiz'i en guzel isimleri ile yuceltmiştir. Bir ayette Peygamberimiz (sav)'in ettiği hikmetli dua şoyle bildirilmiştir:
"Ve de ki: "Rabbim bağışla ve merhamet et, Sen merhamet edenlerin en hayırlısısın." (Muminun Suresi, 118)
Tum muminler Peygamberimiz (sav)'in dua ederken gosterdiği bu ustun ahlakı ornek almalı, dualarında ictenlikle Allah'a yonelmeli ve Rabbimiz'i oven bir uslup kullanmalıdır. Peygamber Efendimiz (sav)'in duanın onemini vurguladığı hadis-i şeriflerinden biri şoyledir:
Allah Resûlu sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:
"Kime dua kapısı acılırsa, ona rahmet kapıları acılır. Allah'ın en cok sevdiği şey, kendisinden afiyet istenilmesidir. Dua, başa gelen icin de, gelmeyen icin de faydalı olur. Kazayı ancak dua onler. Onun icin, duaya sarılmalısınız." (İbn Omer radıyallahu anh. Tirmizî

"Kişi, Muslumansa kardeşine arkasından dua ederse, melekler: 'Amin! Aynısı sana da olsun!' derler." (Ebû Derda radıyallahu anh. Muslim.)