ABD Başkanı Donald Trump, YPG icin doğrudan PKK ifadesini kullanarak, "Barack Obama doneminde olduğu gibi Turkiye'nin olumcul duşmanı olan PKK ile ortaklık yaptığınız zaman, bu son derece zor bir durum olur. Onlar uzun yıllardır birbirinden nefret ediyorlar." dedi. Trump, bugune kadar kendisine gelen "PKK'ya yardım ediyor" eleştirilerine, YPG ve PKK'yı ayrı oluşumlar olarak gorduklerini ve DEAŞ'la mucadele kapsamında YPG'ye yardım ettikleri şeklinde yanıt vermişti.
ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray'da, askerlerini Suriye'den cekme kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Suriye ile ilgili kararının doğru olduğunu savunan Trump, "Artık bu sonu gelmez savaşı bitirmenin zamanı gelmişti." ifadesini kullandı.
Ayrıca YPG icin doğrudan PKK ifadesini kullanan Trump, "Obama doneminde olduğu gibi Turkiye'nin olumcul duşmanı olan PKK ile ortaklık yaptığınız zaman, bu son derece zor bir durum olur. Onlar uzun yıllardır birbirinden nefret ediyorlar." değerlendirmesini yaptı.
Trump, ABD'nin Orta Doğu'daki varlığını da "en kotu hata" olarak nitelendirdi.
[h=3]"BU SAVAŞIN ORTASINDA BIRAKILDIK"[/h] Trump, Suriye'nin kuzeyi hakkında Turkiye ile 3 yıldır konuştuğuna değinerek, şunları soyledi: "Turkiye bunu (ABD'nin bolgeden askerini cekmesini) bildiğiniz gibi uzun yıllardır istiyor. Onlar birbiriyle (Turkiye ve PKK) yıllardır savaşıyor. Biz bu savaşın ortasına bırakıldık. Bunun sadece 30 gun surmesi gerekiyordu ama yıllardır oradayız. Şimdi taraflarla konuşarak oradan cıkma zamanı. Erdoğan'a ne hissettiğimizi soyledik ama her iki tarafla da konuşuyoruz."
ABD'nin bolgede askeri olmadığına işaret eden Trump, "Artık sonu gelmeyen savaşlardan cıkıyoruz." dedi.
[h=3]TRUMP'TAN DEAŞ ACIKLAMASI[/h] ABD'nin bircok DEAŞ mensubunu da yakaladığına vurgu yapan Trump, "Kurtler bu DEAŞ mensuplarına goz kulak oluyor, onlar olmazsa Turkiye goz kulak olacak. Turkiye'de en az bizim kadar bunların dışarıda gezmesini istemiyor." ifadelerini kullandı.
Trump Turkiye'nin ekonomisine yonelik daha onceki tehditlerine ilişkin de "Bunu daha once Rahip Brunson olayında yaptım. Erdoğan'ın orada (Suriye'nin Kuzeydoğusunda) akıllıca davranacağına eminim, oyle umuyorum." değerlendirmesinde bulundu.
ABD'nin elindeki DEAŞ'lıların bircoğunun Almanya, Fransa gibi Avrupa ulkelerinin vatandaşı olduğunu ancak bu ulkelerin bu kişileri geri almak istemediğini belirterek, "Bu kişiler benim ulkemden oraya gitmedi. Onlara (Avrupa ulkelerine) buyuk bir iyilik yaptım." goruşunu paylaştı.
[h=3]"BAŞKA ULKELERİN YAPMASI GEREKENLERİ BİZ YAPIYORUZ"[/h] Trump, ABD'nin bolgedeki varlığını da "bataklık" olarak yorumlayarak, "Şu anda orada başka ulkelerin yapmaları gereken işleri yaparak polislik faaliyeti gosteriyoruz. Rusya'nın, İran'ın, Irak'ın, Turkiye'nin, Suriye'nin yapması gerekenleri biz yapıyoruz. Bunu onlar yapmalı. Biz niye bunu 7 bin mil uzaktan yapalım ki?" ifadesini kullandı.
Cumhuriyetci Senator Lindsey Graham'in Turkiye'ye karşı yaptırım tehditlerine ilişkin de acıklamalarda bulunan Trump, "Ben zaten Erdoğan'a gerekirse yaptırımlardan daha da oteye gecebileceğimi soyledim. Sanırım Lindsey burada (Suriye) 200 yıl daha durmak istiyor. Ama ben bu konuda hemfikir değilim." diye konuştu.
Trump, "Erdoğan, Suriyelilerin geldikleri yere geri donmelerini istiyor. Bunu nasıl yapacağına bakacağız. Bunu yumuşak bir şekilde yapabilir, daha sert bir şekilde yapabilir. Ama eğer adaletsizlik yaparsa buyuk bir ekonomik bedel oder." mesajını verdi.
[h=3]TRUMP'TAN İTİRAF: PKK BİZİMLE CALIŞTI[/h] Trump, Kurtlerin kendi toprakları icin savaştığını belirterek, "Kurtler 2. Dunya Savaşı'nda bize yardım etmediler, Normandiya'da bize yardım etmediler. Kendi toprakları konusunda yardımcı oldular. Bu farklı bir şey. Kaldı ki Kurtlere inanılmaz derecede buyuk miktarda silah ve muhimmat anlamında para harcadık." değerlendirmesini yaptı.
Trump tum bunlarla birlikte Kurtleri sevdiğini vurgulayarak, "Ancak orada farklı fraksiyonlar var. Mesela PKK var, farklı bir oluşum. Onlar bizimle calıştılar. Zor bir grup ama bizimle calıştılar. Onlar kendi toprakları icin savaşıyorlar." dedi.
Artık Amerikan askerlerini eve getirmenin zamanının geldiğini vurgulayan Trump, "Bana en zor gelen şey, olen bir askerin ailesine yazdığım mektuptur. Bunu yapmak istemiyorum." ifadesini kullandı.
Kaynak: AA