CEVAP
Elbette, vardır. Burada bildirilen şey, (İmanı olmayana peygamber de şefaat edemez) demektir. Bu genel bir kaidedir. Hazret-i Fatıma’nın şahsı icin değildir. Yine Resulullah efendimiz, (Allahumme y mukallibel kulûb, sebbit kalbî, ala dînik) duasını okuyunca, Eshab-ı kiram, (Ya Resulallah, sen de, donmekten korkuyor musun?) dediklerinde, (Mekr-i ilahiden kurtulmak icin, kim bana teminat [guvence, garanti] verebilir ki?) buyurdu. (Levh-il-mahfuz ve Umm-ul-kitab risalesi)
Bu dua, (Ey buyuk Allah’ım! Kalbleri iyiden kotuye, kotuden iyiye ceviren, ancak sensin. Kalbimi, dininde sabit kıl, yani dininden dondurme, ayırma!) demektir. Kendisi icin boyle buyurunca, hepsi cennetlik olan Eshabı ve yakınları icin de, aynı şeyi soylemesi normal değil mi? Bu hadis-i şerif, (Rabbimin lutfu olmadıkca, ben kendi yakınlarıma da şefaat edemem, ancak Rabbimin bana vereceği yetkiye dayanarak şefaat ederim) demektir. İki Âyet-i kerime meali:
(Allah’ın izni olmadan kim şefaat edebilir?) [Bekara 255]
(Butun şefaatler, Allah’ın iznine bağlıdır.) [Zumer 44]
Burada acıkca şefaatin olacağı, ama bunun Allah’ın iznine bağlı olacağı bildiriliyor. Peygamber efendimiz, Allahu teÂlÂdan izin aldıktan sonra, yakınlarına ve imanı olan herkese şefaat edecektir. Bir hadis-i şerifte de, (İmanla olen herkese şefaat edeceğim) buyuruldu. (Buharî

Tevbe edilen gunahlar
Sual: Tevbe edilen gunahlar bir daha işlenmezse affoluyormuş. Peki, bu affolan gunahları Âhirette herkes gorecek mi?
CEVAP
Hic kimse goremediği gibi, kendisi de bilemeyecektir. Bir hadis-i şerif şoyledir: (Kul tevbe edince, Allahu teÂlÂ, onun gunahlarını hafaza meleklerine unutturur. Keza bunu onun uzuvlarına ve bilen herkese unutturur. Boylece, Âhirette gunahlarına şahitlik edecek kimse kalmaz.) [İbni Asakir]
Unutmamak icin
Sual: Bir şeyi unutmayıp hatırlamak icin saati sağ kola takmanın mahzuru olur mu?
CEVAP
Hic mahzuru olmaz, iyi olur. Peygamber efendimizin de, bir şeyi unutmamak icin, parmak veya yuzuğune ip bağladığı, hadis-i şerifle bildirilmiştir. (HÂkim)