RegÂib, arapca bir kelimedir ve "reğa-be" kokunden gelmektedir. "Reğa-be", kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek icin caba sarf etmek demektir. "Reğîb" kelimesi ise, "reğabe"'den turemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, taleb edilen şey demektir. Muennesi, "reğîbe"dir. "Reğîbe"nin coğulu da "reğÂib" dir. Kelime olarak "RegÂib"in aslı budur.
Receb’in ilk cuma gecesine Regaib gecesi denir. Bu geceye Regaib gecesi ismini melekler vermişlerdir. Her Cuma gecesi kıymetlidir. Bu iki kıymetli gece bir araya gelince, daha kıymetli oluyor. Allahu teÂlÂ, bu gecede, muminlere, ragibetler [ihsanlar, ikramlar] yapar. Bu geceye hurmet edenleri affeder. Bu gece yapılan dua kabul olur, namaz, oruc, sadaka gibi ibadetlere, sayısız sevaplar verilir. Regaib gecesini ibadetle gecirmeli, kazası olan, hic değilse bir gunluk kaza namazı kılmalı! Kazası olmayan da nafile namaz kılar, Kur’an-ı kerim okur, tesbih ceker, tovbe istiğfar eder. Perşembe gunu oruc tutup, gecesini de ihya etmek cok sevaptır. Receb ayında oruc tutmak faziletlidir.
Peygamberimiz (a.s.m)’ ın Ramazan ayından sonra en cok oruc tuttuğu ay Receb ayıdır. Bu Receb ayında oruc tutmanın muazzam, muhteşem sevabları var.
Bir de bu ayda sevablar kulların defterlerinin sevab hanelerine, bol bol dokulmesi dolayısıyla da recebul esabb denmiştir. YÂni, sevabların bol bol, şarı şarıl, gurul gurul dokulduğu ay demek... Sabbe, Arapcada dokmek demek... Nehrin de boyle dağlardan cağlayarak şaldur şuldur akıp da dokulduğu yere munsab derler; o da aynı kokten... Receb-ul esabb; Allah'ın rahmetinin cûşa gelip, ikram u ihsanÂtının şarıl şarıl, guldur guldur kullara geldiği ay demektir.
Arifler ve din alimleri kitaplarında yazmışlar ki, bu ay ekim, ekme, ziraat ayıdır. Sevaplı işler, oruc tutmak, tevbe etmek vs. guzel şeyler yapılır. Bir mahsulun ekilmesi gibi ziraat, ekim ayıdır. Şa'ban bakım ayıdır. Ramazan bicim ayıdır, yÂni mahsulun alındığı aydır demişler. Demek ki Receb ayı, bizi Ramazan ayına hazırlayan bir mevsimin ilk adımı olmuş oluyor.
Onun icin, "Receb ayı tevbe ayıdır." demişler. YÂni kul ne yapacak?.. "Y Rabbi! Ben anlayamamışım, hat etmişim, bilememişim, sucluyum, kusurluyum; beni affet..." diyerek hatÂsını itiraf edip, hatÂsından donerek, CenÂb-ı Hakk'ın yoluna girecek.
Şa'ban ayı ibadetlere devam etme ayıdır. Ramazan da mukÂfatlarını alma ayıdır. Boyle ceşitli kelimelerle bu ayların birbirleriyle irtibatlı olduğu beyan edilmiştir.
Sevgili Peygamberimiz (sas), Regaib Gecesi'nin icinde bulunduğu Recep ayında cok dua eder, namaz kılar, oruc tutar, iyiliklerin her ceşidini yapar, sadaka vermeye ozen gosterirdi. Resulullah'ın (sas) Receb'in ilk perşembe gununu orucla gecirdiği ve cuma gecesinde, bu kandil gecesine mahsus olmak uzere on iki rekÂt namaz kıldığı rivayet edilir. RegÂib gecelerinde dua etmek, tovbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi kutsal kabul etmek suretiyle ceşitli ibÂdetlerle gecirmek, genel olarak alimler arasında kabul gormuştur.
Bu aylara "Cok sevaplı ibadet ayları" diyen Beduzzaman şoyle işaret ediyor: "Her hasenenin sevabı başka vakitte on ise Receb-i Şerif'te yuzden gecer, Şaban-ı Muazzama'da uc yuzden ziyade ve Ramazan-ı Mubarek'te bine cıkar ve cuma gecelerinde binlere ve Leyle-i Kadir'de otuz bine cıkar." (Şualar) Bu geceyi fırsat bilerek gonlumuzu kasvetle boğan duygu ve duşunceleri kalplerimizden atalım. Nefsin kotu arzularını frenleyip, huzur-u kalple ibadetin lezzetini almaya, o hal uzere Rabb'imize yonelmeye calışalım. Gıybet, haset, riya, ucb, kin, nefret ve kanaatsizlik gibi kotu duygulardan temizlenelim.
Nasıl ihya edelim?
Mumkunse oruclu olarak karşılanmalıdır.
KazÂsı olanın hic değilse bir gunluk kaz namazı kılması cok iyi olur.
Kur'an-ı Kerim okunmalı, tovbe, istiğfar edilip tefekkur hali uzere olmalıdır.
En azından yatsı ve sabah namazları camide cemaatle kılınmalıdır. Bu butun geceyi ihya etmiş gibi sevap kazandırır.
"L ilÂhe illallah", "Allahumme salli al seyyidin muhammedin ve al Âli seyyidin muhammed", "Estağfirullah", "SubhÂnallah", "Elhamdulillah", "Allahu Ekber", "L havle ve l kuvvete ill billÂhil aliyyil azîm" gibi sozleri zikretmek, tekrar etmek cok sevaptır.
Regaib ile ilgili ayet-i Kerimeler:
RegÂib kelimesi Kur'an'da gecmemektedir. Ancak "reğabe"den turemiş olan ceşitli kelimeler, Kur'Ân'da sekiz yerde gecmekte ve "reğabe"nin ifÂde ettiği mana icin kullanılmaktadır .
Ayrıca, "Şuphesiz Allah’ın gokleri ve yeri yarattığı gunku yazısına gore ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dordu haram aylardır. İşte bu, Allah’ın dosdoğru kanunudur. Oyleyse o aylarda kendinize zulmetmeyin." (Tevbe Suresi, 36) Hz. Peygamber’in ( a.s.m ) ( aşağıda hadisler bolumunde bulunan) bir hadisinde, ayet-i kerimede işaret buyurulan haram ayların, Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep ayları olduğu vurgulanmaktadır:"
Receb Ayı ve Regaib Gecesi ile İlgili Hadis-i Şerifler:
• Allahu teÂlÂ, Receb ayında oruc tutanları mağfiret eder. (Gunye)
• Receb-i şerifin bir gun başında, bir gun ortasında ve bir gun de sonunda oruc tutana, Receb’in hepsini tutmuş gibi sevap verilir. (Miftah-ul-cenne)
• Ramazan ayı dışında Allah rızası icin bir gun oruc tutan, iyi bir yarış atının bir asırda alacağı mesafe kadar Cehennemden uzaklaşır. (Ebu Yala)
• Şu beş gecede yapılan du geri cevrilmez. Regaib gecesi, Şabanın 15. gecesi, Cuma, Ramazan bayramı ve Kurban bayramı gecesi. (İbn-i AsÂkir)
• “Receb-i Şerîf’in birinci gununde oruc tutmak uc senelik, ikinci gunu oruclu olmak iki senelik ve yine ucuncu gunu oruclu bulunmak bir senelik kucuk gunahlara kefaret olur. Bunlardan sonra her gunu bir aylık kucuk gunahların af ve mağfiretine vesile olur.” buyuruyorlar. (Camiu-s sağir)
• İbn-i Abbas -radiyallahu anh- Hazretleri: “Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Recep ayında bazen o kadar cok oruc tutardı ki, biz O’nu hic iftar etmeyecek zannederdik. Bazen de o kadar cok iftar ederdi ki, biz O’nu hic oruc tutmayacak zannederdik.” buyurmuştur. (Muslim)
• Muhakkak zaman, Allah’ın yarattığı gunku şekliyle akıp gitmektedir. Yıl on iki aydır. Bunlardan dordu haram aylardır. Ve ucu ard arda gelmektedir. Zilkade, Zilhicce, Muharrem bir de Cemaziye’l-Âhirle Şaban ayları arasında gelen Mudar kabilesinin ayı Recep ayıdır." (BuhÂrî, Tefsir, Sure, 8,9)
• "Recep ayı Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan da ummetimin ayıdır." (Aclûnî, Keşfu’l-HafÂ, 1/423)
• Yine mubarek uc aylardan ilki olan Receb ayının onemi ve değeri hakkında Enes b. Malik ( r.a. )'dan şoyle rivayet edilir: Receb ayı girdiğinde Hz. Peygamber şoyle derdi: "Allahım! Recep ve Şaban'ı bize mubarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır." (Ahmed b. Hanbel, Musned, 1/259)
• Receb buyuk bir aydır. Allah bu ayda hasenatı kat kat eder. Receb ayında bir gun oruc tutana, bir yıl oruc tutmuş gibi sevaba kavuşur. 7 gun oruc tutana, Cehennem kapıları kapanır. 8 gun oruc tutana Cennetin 8 kapısı acılır. On gun oruc tutana, Allah istediğini verir. 15 gun oruc tutana, bir munadi, “Gecmiş gunahların affoldu” der. Receb ayında Allahu teÂl Nuh aleyhisselamı gemiye bindirdi ve o da, Receb ayını oruclu gecirdi. Yanındakilere de oruc tutmalarını emretti. (TaberÂnî

• Hz. Aişe ( r.a ) validemiz, “Resûlullah, pazartesi ve perşembe gunleri oruc tutmaya cok onem verirdi.” buyuruyor. Cunku Hadis-i Şerifte, “Ameller Allahu teÂlÂya pazartesi ve perşembe gunleri arz edilir. Ben de amelimin oruclu iken arz edilmesini istiyorum.” buyururdu. (Tirmizî

ilave bilgi icin bana pm atınız..
__________________